Dünya Doğu Halep’te hayat umudu

Doğu Halep’te hayat umudu

06.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir süre öncesine kadar rejim ile muhalifler arasında şiddetli mücadele nedeniyle enkaz haline gelen Halep’in doğusunda halk, hayatlarını yeniden kurma mücadelesine başladı. Ateşkes sonrası sivillerin bir kısmı da kente geri dönüyor

Doğu Halep’te  hayat umudu

Suriye’de rejim güçleri ve muhalifler arasında yaşanan mücadele sonrasında hükümetin eline geçen ve tahliyelerin ardından hayalet kent haline dönüşen Doğu Halep’e sivillerin bir kısmı geri dönmeye başladı. Halk, bir yandan yaşam mücadelesi verirken, diğer yandan yıkıntılar arasında hayatlarını yeniden kurmaya çalışıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Sajjad Malik, son birkaç gün içinde Doğu Halep’in Hanano bölgesine geri dönen ailelerin sayısının 2 bin 200’ü geçtiğini ifade ederken, kentin diğer bölgelerine de çok sayıda sivilin dönüş yaptığını belirtti. Malik, bölgedeki yıkımın boyutuna rağmen ateşkesin sağlanmasının, Suriyelileri gelecek adına umutlandırdığını kaydederken, “Silahların susup çocukların oynamaya başlaması bize umut veriyor” ifadesini kullandı.
Malik, “Daha önce pek çok ateşkes başarısızlığa uğradı. Ancak insanlar bu kez bir şekilde uluslararası toplumun ateşkese bağlı kalacağını, hayatlarını ve geçimlerini düzeltebileceklerini hissediyor” dedi.
Yıkım inanılmaz
BM’nin yılbaşında Halep’e girdiğini ve 106 görevlinin, 6 yıllık çatışmada hayatta kalan insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını belirten Malik, “İçeride gördüklerimize hazırlıklı değildik. Yıkım hayal edilemeyecek bir düzeyde” diye konuştu.
Malik, Halep’te 20 bin insana günde iki kez sıcak yemek ulaştırıldığını belirtirken, 40 bin kişinin taze ekmek aldığını ve 7 mobil klinik hizmeti sunulduğunu söyledi. Bununla beraber 1 milyonun üzerinde kişi temiz suya kavuşurken, 10 bin çocuğa çocuk felci aşısı yapıldı. Malik, öncelikle etraftaki yıkıntıların temizlenmesi gerektiğini kaydederken birbirlerinden ayrılmış ailelerin endişelerine değindi. BM yetkilisi, 5 yıldan uzun bir süredir okula gidemeyen, savaş nedeniyle travma geçirmiş çocukların tekrar okula devam edebilmesinin sağlanması gerektiğini belirtirken, kentte net rakam bilinmese de 1.5 milyon insanın yaşadığını söyledi. 2011’de savaş öncesi Halep’te 4 milyon kişi yaşıyordu.
Lazkiye’de patlama
Halep’te hayat normale dönmeye başlarken, rejimin “kalesi” olarak görülen Lazkiye’de düzenlenen saldırıda, ilk belirlemelere göre en az 11 kişi hayatını kaybetti. Saldırı bir araca yerleştirilen bombanın patlatılmasıyla gerçekleştirildi. Lazkiye’de Rusya’nın iki askeri üssü bulunuyor.