Dünya Dokuz yıllık kin! 'Abime ateş açmak yaptığım en zor şeydi'

Dokuz yıllık kin! 'Abime ateş açmak yaptığım en zor şeydi'

19.12.2021 - 13:32 | Son Güncellenme:

Nangyal ve Noori, gençken her şeyi birlikte yaparak büyüdü. Aynı futbol takımında oynayan kardeşler, aynı odada uyudu, aynı okulda okudu, aynı camide dini metinler okudu. Ama kardeşler, son dokuz yılı birbirlerini öldürmeye çalışarak geçirdi.

Dokuz yıllık kin Abime ateş açmak yaptığım en zor şeydi

Afganistan'ın Kunduz vilayetinden olan kardeşler, Ngyal'in ailesine yemekte Afgan Ulusal Ordusuna katılacağını söylediği gün kanlı bıçaklı hale geldiler.

Haberin Devamı

28 yaşındaki kız kardeşleri, “Noori, Nangyal'a cehennem yolunu seçtiğini ve Müslümanlara karşı Amerikalıları desteklediğini söyledi. Sonra yemek odasında kardeşlerim arasında kavga başladı” dedi.

Üç ay sonra Noori, Taliban'a katıldı.

Batılı güçler geri çekilirken Taliban'ın Afganistan'ı yıldırım hızıyla ele geçirmesini tamamladığı Ağustos ayında sona eren savaşın karşıt taraflarında, Nangyal ve Noori cephede birçok kez yüz yüze çatıştıklarını söyledi.

VICE World News kardeşlerle ayrı ayrı röportaj yaptı. Vice News, onlara atıfta bulunmak için takma adlar kullandı. Son dokuz yılda kardeşler sadece bir kez konuştular ve hala birbirlerine karşı büyük bir düşmanlık besliyorlar.

'KENDİMİ ÖLDÜRDÜĞÜMÜ DÜŞÜNÜYORUM'

Haberin Devamı

“Kardeşimle savaşta dağlarda, köylerde defalarca karşılaştım. Ağabeyime ateş açmak şimdiye kadar yaptığım en zor şeydi ama başka seçeneğim yoktu, ”diyor 34 yaşındaki Nangyal: "Kalbime ateş ettiğimi ve kendimi öldürdüğümü düşünüyordum."

Afgan Ulusal Ordusu bu yaz dağıldı ve Taliban, Batı destekli hükümetlerin ve silahlı kuvvetlerin eski üyeleri için genel af ilan ederken, misilleme cinayetleri devam etti.

Afgan ordusu çökmeden önce Noori, 10 Ağustos'ta Nangyal ile neredeyse 10 yıl sonra ilk kez doğrudan iletişim kurarak temasa geçti.

KARDEŞİNİ ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ

Nangyal, "Bana 'zafer bizim' dedi ve 'savaşçılarınızla birlikte teslim olun. Aksi takdirde öldürülürsünüz' diyerek beni tehdit etti. Ama beni teslim olmaya zorlarlarsa, ben de onu öldürmekle tehdit ettim" diyen Nangyal, beş gün sonra kardeşinin intikamından kaçınmak için Kandahar'a taşındı.

Nangyal son 10 yılı düşündüğünde, Temmuz 2012'de orduya katılmak için evden ayrılma kararının doğru olduğundan emin. "Ben bir vatanseverdim ve Afganistan'ın özgürlüğü tehlikedeydi" diyen Nangyal şöyle devam etti:

“Orduya katılmak ve hayatımı özgürlüğü korumaya adamak benim sorumluluğumdu. Ama ben talihsiz bir askerim, sadakatim ve toprağa verdiğim fedakarlıklar kardeşimi düşmanım yaptı ve evime ağır trajediler getirdi.”

Nangyal, "Biz eski kardeşler ve şimdiki düşmanlarız. Eve dönersem hayatımı kaybederim çünkü kardeşim benim bir hain olduğuma inanıyor."

Haberin Devamı

'PİŞMAN DEĞİLİM, KARDEŞİM KAFİRLERİN KÖLESİ OLDU'

Şimdi 33 yaşında olan Noori'nin hiçbir pişmanlığı yok. “Kafirler ülkenizi işgal ettiğinde Müslümanlar için savaşmak zorunludur. Her şeyi, kardeş ilişkilerini ve hatta kendimi İslam için feda etmeye hazırım.

Ülkemi kurtarmak için Cihat'a katıldım" dedi ve ekledi: "Kardeşim, kâfirlerin kölesiydi, Müslümanlara karşı, onlar için savaşıyordu."