Dünya Dondurucu'dan çıkan Apollo fotoğrafları

Dondurucu'dan çıkan Apollo fotoğrafları

29.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NASA 50 yıl sonra bugün Ay’a Artemis roketini fırlatıyor. Bu nedenle yarım asır önce Apollo projesiyle Ay’a yapılan yolculukların fotoğraflarını dondurucudan çıkardı.

Dondurucudan çıkan Apollo fotoğrafları

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bugün yeniden Ay’a gitmek için Artemis roketini fırlatmaya hazırlanırken, 53 yıl önceki Ay yolculuğuna dair şimdiye kadar kamuoyuyla paylaşılmamış fotoğraflar yayımladı. İnsanlığın en büyük macerasının fotoğrafları, NASA’nın ABD’nin Houston kentindeki arşivinden çıkarılarak ileri görüntüleme teknolojileriyle yeniden düzenlendi. Fotoğrafların yayımlandığı “Apollo Remastered” adlı kitabın kapak fotoğrafında, Ay görevi komutanı Jim McDivitt’in 1969’da uzay aracı Apollo 9’a bakarken çekilmiş fotoğrafı kullanıldı. Kitapta Apollo’nun Ay yolculuklarına dair ikonik fotoğraflar olduğu gibi bugüne kadar paylaşılmamış görüntüler de var.

Haberin Devamı

35 BİN FOTOĞRAF TARANDI

Kitabın bir başka özelliği, o dönemde çekilen fotoğrafların en ileri tarama ve görüntü geliştirme teknolojileriyle yeniden düzenlenerek, renk ve kalitelerinin iyileştirilmiş olmaları. Kitapta, sadece arşivdeki 35 bin fotoğraf taranmadı, aynı zamanda uzay yolculuğu boyunca kaydedilen ses kayıtları da incelendi ve astronotların gözlemledikleri detaylar fotoğraflarda aranarak, ışık ve renklerle ortaya çıkarıldı.

 ARTEMİS GÖRSEL ŞÖLEN SUNACAK

1969’da Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşuydu. ABD’nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969’da Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlardı. 1972’nin sonuna gelindiğinde ABD, Apollo projesiyle Ay’a 6 kez insanlı ucuz gerçekleştirmişti. NASA bugün ise Ay’a insansız olarak Artemis roketini yolluyor. 50 yıllık aradan sonra Ay’a yapılacak yolculuk için Artemis en ileri görüntüleme teknolojileriyle donatıldı. Uzay aracının tüm görüş noktalarına yerleştirilen kameralar, 360 derecelik görüntü ve 4K çözünürlüklü kayıt imkanlarıyla naklen bir görsel şölen sunması bekleniyor.

Haberin Devamı

DONDURMA YÖNTEMİ

NASA, Apollo projesiyle gerçekleşen Ay yolculuklarına ait fotoğrafları büyük özenle saklıyor. Fotoğrafların onlarca kopyasının alınmasının yanı sıra orijinalleri Houston Johnson Uzay Merkezi’nde bulunan arşivdeki bir dondurucuda güvenli şekilde saklanıyor. İnsanların ilk kez Ay’a gittiği, insanlık için bu son derece önemli arşiv fotoğrafları çok nadiren dondurucudan çıkarılıyor. NASA yetkilileri, arşivde 35 bin fotoğrafın bulunduğunu belirtiyor.

Dondurucudan çıkan Apollo fotoğrafları

Buzz Aldrin, 1966’da Gemini 12 uçuşuyla uzaya çıktığında ilk selfisini çekmişti.

Dondurucudan çıkan Apollo fotoğrafları

Dondurucudan çıkan Apollo fotoğrafları

Dondurucudan çıkan Apollo fotoğrafları

1972’deki Apollo 16 uçuşunda Charles Duke aile fotoğrafını Ay yüzeyine bırakmıştı.