Dünya ‘Düğünlerde şempanze eti yiyorlar’

‘Düğünlerde şempanze eti yiyorlar’

12.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de bazı zenginlerin düğünlerde ülkeye Batı Afrika’dan kaçak olarak sokulan şempanze eti yediği iddia edildi. Bilim insanları ise bu etler nedeniyle yeni büyük salgının başlayabileceği uyarısında bulundu

‘Düğünlerde şempanze eti yiyorlar’

Etlere DNA testi önerisi

Haberin Devamı

İngiltere’de bazı zenginlerin düğünlerde şempanze eti yedikleri öne sürüldü. İddiayı ortaya atan Daily Telegraph gazetesindeki habere göre, etler Batı Afrika’dan kaçak sokularak satılıyor. Bilim insanları, gümrüklerde etlere DNA testi yapılması çağrısında bulundu. East Anglia Üniversitesi’nden primat uzmanı Dr. Ben Garrod, birkaç hafta önce bir havalimanında Batı Afrika’dan ABD’ye giden bir uçakta çok miktarda şempanze eti ele geçirildiğini söyledi. Sığır ve domuz etinden 5 kat pahalı olan şempanze etinin tütsülendiği için gözle anlaşılmasının zor olduğu belirtiliyor.

Salgın uyarısı

1960’larda şempanzelerin alet kullanabildiğini keşfeden bilim insanı olan ve primatların korunmasına yönelik çalışmalar yürüten bir enstitü kuran Dr. Jane Goodall da “yeni büyük salgının” şempanze etlerinden başlayabileceğine dikkat çekiyor. ABD’de insana geçen hastalık taşıyan kaçak şempanze etlerinin ele geçirildiğini hatırlatan Goodall, “HIV primatlardan gelmişti. Bu hayvanlarla çok benzerliğimiz olduğu için bu etlerden insanlara farklı patojen ve virüslerin geçmesi ya da bunların insanların vücudunda mutasyona uğraması riski var” dedi.