Dünya Dünden bugüne süper modeller

Dünden bugüne süper modeller

13.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bir dönem podyumlarda fırtına gibi esen, reklam kampanyalarında yer alan süper modellerin yıllar içinda inişli çıkışlı hayatları oldu. Bazıları ticari başarı kazandı, mutlu bir aileye sahip oldu, bazıları ise aradığı aşkı bulamadı. İşte bir zaman yolculuğu.

Dünden bugüne süper modeller

Başarının sembolü oldu

Haberin Devamı

Forbes dergisi 1995’te neredeyse her ünlü marka için podyumlarda yürüyen Cindy Crawford’u dünyanın en çok kazanan modeli seçti. Bir dönem ABD’li aktör Richard Gere ile evli kalan mankenin, 1998’te dünyaevine girdiği iş insanı Rande Garber ile mutlu bir evliliği var. Çiftin iki çocuğu bulunuyor ve 56 yaşındaki Crawford’un kızı Kaia da kendisi gibi mankenlik yapıyor. Geçtiğimiz günlerde kızıyla podyuma çıkan ve ara sıra defilelerde yer alan Crawford, Omega saatlerinin sözcüsü, “Anlamlı Güzellik” adlı cilt bakım markasını işletiyor ve bir mobilya serisi olan Cindy Crawford Home Collection’a sahip.

Üç çocuk annesi

Alman model Claudia Schiffer, 80’lerin sonlarında fotoğrafçı Ellen von Unwerth tarafından keşfedildikten sonra ün kazandı ve Guess’ten Chanel’e kadar ünlü markalar için kampanyalarda ön plana çıktı. Manken 2010 yılında, bir dergi kapağında siyah bir kadına benzemek için koyu renk bir fondöten sürdüğü ve afro peruk taktığı fotoğrafının yayımlanmasının ardından ırksal duyarsızlıkla suçlandı. Şimdi 51 yaşında olan model çalışmaya devam ediyor ve 2002 yılında evlendiği İngiliz film yapımcısı Matthew Vaughn ile birlikteliğini sürdürüyor, çiftin üç çocuğu var.

Haberin Devamı

Dünden bugüne süper modeller

Ticareti seçti

Elle Macpherson, ülkesi Avustralya’da gazlı bir içecek reklamında bikini giyerek ün kazandıktan sonra ‘vücut’ lakabıyla anılmaya başlandı. Ayrıca işletmecilik konusunda bilgili olan Macpherson, şu anda iç çamaşırı markası Elle Macpherson Intimates ve bir cilt bakım ürünleri firması olan The Body dahil olmak üzere bir dizi başarılı ticari girişim kurmaya devam ediyor. Fransız fotoğrafçı Gilles Bensimon ve ABD’li milyarder Jeffrey Soffer ile evli kalan 57 yaşındaki Macpherson’ın iki yetişkin oğlu var.

Dünden bugüne süper modeller

Aşktan hiç vazgeçmedi

Naomi Campbell’in yanı sıra gelmiş geçmiş en büyük İngiliz modellerinden biri kabul edilen Kate Moss, 14 yaşındayken keşfedildi. Bir süre “parti hayatı” yaşayan Moss, ABD’li aktör Johnny Depp, İngiliz şarkıcı Pete Doherty ve The Kills’in gitaristi Jamie Hince gibi isimlerle ilişki yaşadı. Kitap editörü Jefferson Hack’ten “Lila” adlı bir kızı olan Moss, şu anda 35 yaşındaki sevgilisi Kont Nikolai von Bismarck ile aşk yaşıyor. Öte yandan annesi gibi mankenliği seçen Lila da en son Milano’da Versace için podyuma çıktı.

Haberin Devamı

Dünden bugüne süper modeller

Kadınların hizmetinde

ABD’li Christy Turlington’ın kariyeri 14 yaşında ata binerken keşfedilmesiyle başladı. Turlington, bu olaydan iki yıl sonra “Ford Models” ajansıyla anlaştı. Versace ve Louis Vuitton gibi markalar için modellik yapan Turlington, Maybelline’nin yüzü olmasının ardından yılda sadece 12 gün çalışarak 800 bin dolar kazanmasıyla ünlendi. Şimdi aktör Ed Burns ile evli olan 53 yaşındaki Turlington’ın iki çocuğu var. Süper model ölümle yüz yüze geldiği doğum komplikasyonları yaşadıktan sonra dünyanın her yerindeki kadınlar için hamilelik ve doğumu güvenli hale getirmeyi amaçlayan bir kuruluş olan Every Mother Counts’u kurdu.

Dünden bugüne süper modeller

Estetik mağduru

Clairol, Yves Saint Laurent ve Chanel gibi isimler için büyük kampanyalarda yer alan Kanadalı model Linda Evangelista, 1981 Miss Teen Niagara yarışmasında Elite ajans tarafından keşfedildikten sonra ün kazandı. Manken kısa sürede podyumların vazgeçilmez isimlerinden biri oldu ve 1990’da bir Vogue muhabirine şunları söyledi: “Şu sözümüz var, Christy (Turlington) ve ben... Günde 10 bin dolardan daha az kazanacaksak uyanmıyoruz bile.” 56 yaşında olan Evangelista, kısa süre önce ilk kez açıkladığı başarısız bir “yağ dondurma” işlemi nedeniyle vücudunun deforme olmasının ardından yıllarını spot ışığından uzakta geçirdi. Ayrıca mankenin, şu anda Salma Hayek ile evli olan milyarder Fransız François-Henri Pinault’dan bir oğlu var.

Haberin Devamı

Dünden bugüne süper modeller

Annelik mutluluğu

Podyumların en büyük yıldızlarından Naomi Campbell, 16. yaş gününün akşamında modellik yapmaya başladı ve iniş çıkış dolu bir kariyere sahip oldu. Vogue’un birçok baskısının kapağını süsleyen Campbell, hâlâ yoğun tempoda çalışmaya devam ediyor. 51 yaşındaki manken, sadece bu sezon Versace, Alexander McQueen, Balmain ve Lanvin için şovlarda yürüdü. Bununla birlikte Campbell, geçmişte öfkesiyle tanındı ve bir kez asistanına telefon fırlatmak ve bir fotoğrafçıya çantasıyla vurmak da dahil olmak üzere dört kez saldırıdan hüküm giydi. İngiliz model 2007’de Dolce & Gabbana elbisesiyle ceza olarak “toplum hizmeti” yaparken görülünce manşetlere çıktı. Son olarak Campbell, geçtiğimiz günlerde Vogue’un kapağında 9 aylık kızıyla poz verdi.

Haberin Devamı

Dünden bugüne süper modeller

Mülteci danışmanı

Savaşın parçaladığı Güney Sudan’dan kaçan Alek Wek, 18 yaşındayken Londra’da keşfedildi. Mankenin kariyeri, 1995’te Tina Turner’ın seslendirdiği James Bond filmi “Altın Göz”ün müzik videosunda küçük bir rol oynadıktan sonra yükseldi. İki yıl sonra Elle’nin kapağında yer alan ilk Afrikalı model olan Wek, 2004’te Chanel haute couture şovunu kapatan ilk siyah model olarak yeniden tarih yazdı. Şimdi New York’ta yaşayan Wek (46) ABD Mülteciler Danışma Konseyi’nin bir üyesi ve aynı zamanda bir tasarımcı.

Dünden bugüne süper modeller