Dünya Dünya bu uçakları tartışıyor

Dünya bu uçakları tartışıyor

12.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Etiyopya Havayolları’na ait uçağın düşmesi ve 157 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında, Boeing 737 Max 8 tipi uçakların kullanımı büyük ölçüde durduruldu.

Dünya bu uçakları tartışıyor

Etiyopya’nın yanı sıra Çin ve Cayman Adaları, bu tip uçakları bulunduran havayollarına uyarıda bulunarak, sefer yapmamalarını bildirdi. Geçen yıl ekim ayında Endonezya’nın başkenti Cakarta’da yine aynı model bir uçak, kalkıştan kısa süre sonra irtifa kaybederek denize düşmüş, kazada 189 kişi yaşamını yitirmişti.

Haberin Devamı

Çin uçuşları askıya aldı

Çin Sivil Havacılık Kurumu, yaptığı açıklamayla “Her iki kazanın da yeni teslim edilen Boeing 737 Max 8 modeli uçakla yaşanması ve kalkış aşamasında düşmeleri bir derece benzerlik arz ediyor” ifadelerini kullandı. Kazada 8 vatandaşının da yaşamını yitirdiğini duyuran Çin, ülkedeki havayollarının elinde bulunan 737 Max 8’lerin tüm uçuşlarının askıya alındığını da vurguladı. Amerikan Federal Havacılık İdaresi ve Boeing firmasıyla iletişim kurulacağını kaydeden Çinli yetkililer, uçuş güvenliğine ilişkin önlemlerin alınması sonrasında uçuşların tekrar başlatılmasına yönelik duyuru yapılacağını da bildirdi.

THY’den açıklama

Öte yandan filosunda Boeing 737 MAX tipi uçak bulunduran Türk Hava Yolları (THY) da, bir açıklama yaptı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Sevgili yolcularımız, Boeing 737 MAX operasyonları ile ilgili olarak üreticisi Boeing ile irtibat halindeyiz. Uçuş emniyeti önceliğimizdir. Gelişmeleri sıkı şekilde takip ediyoruz. Tüm operasyonlarımızı uçuş emniyetini en üst seviyede uyarak yürütüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Son 5 ayda meydana gelen 2 büyük uçak kazasındaki uçakların “Boeing 737 Max 8” olması, dünyanın dikkatlerini bu uçak modeline çekti. ABD’deki pilot federasyonları, Max modellerinde kullanılan yazılım için pilotlara yeterli eğitim vermediği gerekçesiyle Boeing’i eleştirmişti.

Bu uçaklarla ilgili yayınlanan bir araştırma raporunda da, uçağın açısını ölçen sensörün uçuş kontrol sistemine hatalı veri gönderdiği ve bunun sonucunda oluşturulan otomatik yanıtın, uçağın çakılmasına sebep olduğu vurgulandı.

21’i BM çalışanı

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, düşen uçakta 21 BM personelinin de bulunduğunu açıkladı. Guterres, “Etiyopya’daki korkunç kazada aralarında 21 BM çalışanın da olduğu uçakta bulunan herkes hayatını kaybetti” dedi. Uçağın düşmesiyle küresel bir trajedi yaşandığını belirten Guterres, dünyanın her köşesinden gelen ve hayatını kaybeden BM personelinin ortak noktalarının insanlığa hizmet etmek olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Küresel ısınma mağduru mu?

Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-New York seferini yapan Boeing 777 tipi uçağın, Amerika kıtasında şiddetli türbülansa girmesi ve 30 kişinin yaralanması, İngiliz bilim insanlarının daha önce yaptıkları “küresel ısınmadan dolayı uçakların türbülanstan daha fazla etkileneceği” yolundaki uyarıları anımsattı. Reading Üniversitesi iklim bilimcisi Dr. Paul Williams, yaptığı bir araştırmada, iklim değişikliği yüzünden uçakların daha fazla türbülansa gireceğini öngörmüştü. Araştırmada ABD kıtasına yapılacak uçuşların daha türbülanslı olacağı belirtilmiş, iklim değişikliğinin en çok Avrupa-ABD arasında yolcu taşıyan havayollarını etkileyeceği vurgulanmıştı. Williams, iklim değişikliğinin stratosferde önemli değişimlere yol açtığına dikkat çekmiş ve “Karbondioksit miktarının artması, ticari uçakların tercih ettiği 10 bin ile 12 bin metre irtifada farklı ısı katmanlarına neden oluyor. Bu katmanlar arasında seyahat eden uçaklar, geçişler sırasında şiddetli türbülans yaşıyor. Açık havada bu tür şiddetli türbülanslara daha sık rastlanacak” demişti.

Haberin Devamı

28’i taburcu oldu

Öte yandan THY, İstanbul-New York seferini yapan yolcu uçağının şiddetli türbülansa girmesinin ardından uçakta yaralanan 28 yolcu ve 2 kabin personelinin sağlık durumlarıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, 30 yaralıdan 28’ininin hastaneden taburcu edildiği, 1 yolcu ve 1 kabin memurunun tedbir amaçlı sağlık gözetimlerinin sürdüğü belirtildi. THY açıklamasında, “Uçuş ve yolcu güvenliğini her zaman ön planda tutan Türk Hava Yolları, yaşanan olay nedeniyle büyük üzüntü duymakta ve tüm gereklilikleri yerine getirmek için durumu yakından takip etmektedir” denildi.

Dünya bu uçakları tartışıyor

İki dakikayla kurtuldu

Yunan asıllı Antonis Mavropoulos adlı bir kişinin, önceki gün kalkıştan kısa süre sonra Etiyopya’da düşen uçağı iki dakikayla kaçırdığı ve bu sayede kazadan kurtulduğu bildirildi. Mavropoulos’un, kapılar kapandıktan sadece iki dakika sonra uçağın yanına geldiği, böylece de hiç kimsenin kurtulamadığı kazayı kıl payı atlattığı haber verildi. Yunanistan’da yayın yapan Alpha TV’ye konuşan Mavropoulos da, “İnsanların uçağa alındıklarını gördüm. Beni almadıklarına kızmıştım” dedi.