Dünya Dünya daha böylesi bir yarış görmedi! Ölü jokeyden bitiş çizgisinde rekor

Dünya daha böylesi bir yarış görmedi! Ölü jokeyden bitiş çizgisinde rekor

14.06.2023 - 13:29 | Son Güncellenme:

Çocukluk hayali başarılı bir jokey olmaktı. Kazanması mümkün olmayan bir atı eğitti, hiçbir jokey cesaret edemeyince günlerce kilo vermek için çabalayıp sonunda yarışa katıldı. Yarış bittiğinde ise artık bu dünyada değildi. Ancak bitiş çizgisi üzerinde, ölüyken dünya rekoru kırdı!

Dünya daha böylesi bir yarış görmedi Ölü jokeyden bitiş çizgisinde rekor

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - At yarışının oldukça popüler olduğu yıllardı. Ancak jokey olmak herkesin harcı değildi. Bu mesleği icra etmek isteyenler yoğun idmanlar yapıyor, ciddi uğraşlar veriyordu. 20 yaşına kadar at eğitmenliği ve seyislik yapan İrlandalı Frank Hayes'in de tek bir hayali vardı; başarılı ve tüm dünyanın tanıdığı bir jokey olmak. Kendini bildi bileli bu düşünce aklından çıkmıyordu. 5 Haziran 1923'te Times Union gazetesinde yayımlanan bir yazıda, Hayes'in annesi de onun küçük yaşlardan itibaren ata ilgi duyduğundan ve jokey olma hayalinden bahsediyordu. Hayes kelimenin tam anlamıyla onu zafere taşıyacak atla tanıştığında 22 yaşındaydı. Atın adı 'Sweet Kiss' idi ve o güne kadar hiç yarış kazanmamış 7 yaşında bir attı. Bu nedenle de galibiyete ulaşması en zor olan at olarak görülüyor, pek çok kişi onun üzerine bahse girmiyordu. Hayes, yeteneklerini tanımak için aylarca Sweet Kiss'i eğitti. Patronunun beceriksiz at hakkında söylediklerine rağmen genç seyis, atın bir yarışı kazanabileceğine inanmıştı. Atı çok iyi bir fiziksel seviyeye getirse de hiçbir jokey kaybedeceğini düşündüğü ata binmek istemedi. Bunu bir nevi fırsat bilen Hayes ise patronunu bir sonraki yarışta Sweet Kiss'e binmesine izin vermesi için ikna etti. 

Haberin Devamı

Dünya daha böylesi bir yarış görmedi Ölü jokeyden bitiş çizgisinde rekor

CANSIZ BEDENİ EYERİN ÜZERİNDEYDİ

Tek sorun Hayes'in yarışamayacak kadar ağır olmasıydı, bir jokey yarışı kazanma şansına sahip olmak için en fazla 58 kilo olmalıydı. Aksi takdirde atı ağırlaştıracaktı. 64 kilo olan genç adamın yarışa girebilmesi için 2 haftası vardı ve 6 kilo vermesi gerekiyordu. Kilo vermek uğruna boş zamanlarının çoğunu koşarak geçirdi. Yarış 4 Haziran 1923'te, Amerika'nın en eski at yarışı pistlerinden biri olan New York, Elmont'taki Belmont Park'ta yapıldı.

5 Haziran 1923'te Buffalo Morning Express'te yayınlanan bir makale, yarıştan önceki sabah Hayes'in olabildiğince fazla kilo vermek için birkaç saat koşarak kazanma şansını artırdığından bahsediyordu. Hayes, hızlı kilo verme sürecinden geçtiği iki haftadan beri çok yorgundu ve yaşadıkları adeta yüzünden okunuyordu. 

Haberin Devamı

Yarış başladığında Sweet Kiss yarışın ortasında güçlü bir konuma sahipti ve yarışın sonlarına doğru avantaj elde edip  yarışı kazanmayı başardı. Ancak ortada tuhaf bir tablo vardı. Su engelli at yarışının jokeyi genç adam, atın üzerinde ölmüştü. Ancak ölmesine rağmen vücudu eyerin üzerinde duruyordu.

Dünya daha böylesi bir yarış görmedi Ölü jokeyden bitiş çizgisinde rekor

Yarış sırasında kimse Hayes'in aslında öldüğünü fark etmemişti. Bazıları eyeri tek eliyle tutmasını ilginç buldu bazıları ise jokey olarak ilk yarışı olduğu için sadece gösteriş yaptığını düşündü. Bitiş çizgisinde, cansız bedeni yere düştüğü bile tökezleyip düştüğünü düşünenler oldu. Ancak ayağa kalkamadığını gördüklerinde ne olduğu kavradılar. O gün pistte bulunan doktorun adı John A. Voorhees idi. Hayes'i kontrol etmek için koştu ama artık çok geçti. Doktor ilk bakışta bunun bir kalp krizi olduğunu söyledi. Daha sonra Hayes'in hızlı kilo vermek için vücudunu soktuğu stres nedeniyle kalp krizi geçirdiği doğrulandı. 

ÖLÜYKEN DÜNYA REKORU KIRDI

Hayes ilk yarışını kazandığını görecek kadar uzun yaşayamasa da popüler bir jokey olma ve Sweet Kiss'in bir yarışı kazanabileceğini kanıtlama hedefine ulaştı. Sweet Kiss'e bahse girenler, toplamda yaklaşık 1775 dolar kazanarak -enflasyon dikkate alındığında bugünkü karşılığıyla 28 bin 710 dolar (yaklaşık 601 milyon lira)- büyük kazandı.

Sadece bu da değil, Hayes ölmüş olmasına rağmen Guinness Dünya Rekorları'na girmeyi başardı ve bu rekor onu "ölüyken bir yarışma kazanan tek sporcu" yaptı. O günden sonra da 'Sweet Kiss', 'Sweet Kiss of Death' (Tatlı Ölüm Öpücüğü) olarak anılınca hiçbir jokey ona binmeye cesaret edemedi ve bir müddet sonra at emekliye ayrıldı.