Dünya Dünya ekonomisine Kara Cuma dopingi

Dünya ekonomisine Kara Cuma dopingi

26.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüketim çılgını ABD’liler yine alışveriş merkezlerine akın etti. Brezilya’da izdiham yaşandı. İngilizler internetten alışverişi tercih edince dükkânlar boş kaldı. Türkiye de geleneğe uydu

Dünya ekonomisine Kara Cuma dopingi

Tüm dünyada alışveriş yapılmasını teşvik amacıyla düzenlenen ‘Kara Cuma’ (Black Friday), ABD’den Yunanistan’a, Brezilya’dan İngiltere’ye geniş bir coğrafyada ses getirdi. Şükran Günü’nün ertesi günü düzenlenen ‘Kara Cuma’da çok sayıda büyük mağaza kapılarını güneş doğmadan açarken, tüketim çılgınlığı pazartesiye kadar sürecek. Her gün farklı bir alana ayrılırken, bugün ‘Küçük İşletmeler Günü (Small Business Saturday)’ ile devam edecek ve 28 Kasım Pazartesi günü de “Siber Pazartesi” ile alışveriş çılgınlığı son bulacak.

Haberin Devamı

55 milyar dolarlık satış

Yılbaşı için yapılan alışveriş maratonunun başlangıcı kabul edilen bu tüketim günleri, önceki sene 53 milyar dolarlık (183 milyar TL) satışa sahne olmuştu. Bu yıl ise tutarın 55 milyar dolara (190 milyar TL) çıkması bekleniyor. 2015 yılında 10 milyar dolar (34 milyar TL) satış yapılan Kara Cuma’da da bu yıl 3.1’i (10.7 milyar TL) internetten olmak üzere 12 milyar dolarlık (41 milyar TL) bir satış öngörülüyor.

Dünya ekonomisine Kara Cuma dopingi

Yapılan indirim tutarları birçok tüketici için Kara Cuma gününü ihtiyaçlarını karşılama dönemi haline getirirken, uzmanlar bazı firmaların fiyatlarda yaptıkları oynamalarla aldatmaca yaptıklarını savunarak, tüketicileri dikkatli olmaya davet ediyor. Sadece ABD’de 137 milyon kişinin alışveriş yapması beklenirken, otomobil satışı, akaryakıt ve restoranlar tüm bu indirim tufanının dışında kalıyor.

Haberin Devamı

İki kişi can verdi

ABD’de bu yıl Kara Cuma kontrolden çıktı ve iki kişinin hayatına mal oldu. Her iki kurban da ABD’nin iki mağaza zincirinde hayatını kaybetti. İlk olay New Jersey’de meydana geldi. Marc’y isimli mağazanın önünde kardeşi ile birlikte sıra beklerken vurulan 20 yaşındaki genç adam hayatını kaybetti. Nevada’da ise Walmart mağazasının otoparkında yol verme kavgası yüzünden çıkan kavgada bir kişi vurularak öldürüldü. ABD’de alışveriş merkezlerinde sadece televizyon değil havlu için bile birbirlerinin üzerlerine çullandıkları gözlendi. Öte yandan ABD genelindeki ilk günkü satışların 3 milyar dolara ulaşarak rekor kırdığı belirtildi.

Türklere ‘kara’rında indirim

Kara Cuma çılgınlığına, Türkiye’den de katılan firma sayısında bu yıl artış görülüyor. Özellikle online teknoloji satışı yapan alışveriş siteleri ve teknoloji marketleri bu furyaya katıldı.
Hepsiburada.com, Gittigidiyor.com, Media Markt, Teknosa gibi zincirler teknoloji ürünleri başta olmak üzere pek çok üründe bu güne özel indirimler yayınladı. Tüketicilerin ilgisini çeken Kara Cuma’ya yoğun ilgi gösterildiği belirtiliyor. Ayrıca hazır giyim sektörü de bu indirime katıldı. Online alışveriş siteleri ve büyük markalar Kara Cuma nedeniyle yüzde 30’lara varan oranda indirimler yaptıklarını duyurdular. Amerika’da başlayan Kara Cuma indirimleri, bu yıl Türkiye’de de kendini hissettirdi.