Dünya Dünyada son dakika... Rus çıkarma gemisine USV saldırısı

Dünyada son dakika... Rus çıkarma gemisine USV saldırısı

14.02.2024 - 11:13 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu, Kırım'da bulunan Ruslara ait 'Caesar Kunikov' çıkarma gemisinin USV (insansız deniz aracı) tarafından vurulduğunu ve ağır hasar verildiğini açıkladı.

2022 yazında karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, Rus işgali altındaki birçok şehri geri alırken sabotaj saldırılarının adresi ise Kırım Yarımadası oldu. Vladimir Putin tarafından dokuz yıl önce el konulan Kırım'ı geri almayı hedefleyen Ukraynalılar, bölgeye defalarca havadan ve denizden saldırıda bulundu. Nisan 2022'de Ukrayna ordusu Rusların Karadeniz'deki en büyük gücü olan "Moskova" gemisini Neptün füzeleriyle batırdı. Bu tarihten itibaren Rus ordusu Kırım'a yönelik denizden saldırılara daha açık hale geldi. Ekim 2022'de ilk kez Kerç Köprüsü'nü havaya uçuran Ukrayna ordusu ilerleyen aylarda benzer bombardımanlarını sürdürdü. İnsansız deniz araçlarının (USV) sahneye çıktığı saldırılarda Kiev, 'Sea Baby' adını verdikleri bir cihazla sık sık Kırım köprüsünü hedef aldı.

Haberin Devamı

Ukrayna kanadı Aralık 2023'de ise Kırım'ın doğusunda bulunan Fedosia Limanı'na İngiliz füzeleriyle baskın düzenledi. Saldırıda Rus ordusuna ait bir savaş gemisi yine imha edildi. Bu saldırıdan sonra Vladimir Putin bölgedeki komutanları görevden alıp hepsini cephe hattında çatışmaya gönderdi. Rus medya kuruluşu Astra'ya göre ise saldırı sonucu gemide bulunan 77 personelden 52'si yaşamını yitirdi.

KUNİKOV'A USV SALDIRISI

Savaşın yıl dönümüne 10 gün kala, Ukrayna ordusu USV'lerle Rus ordusuna ait “Caesar Kunikov”u vurdu. Konuyla ilgili henüz Rus kanadından açıklama gelmese de olayın görüntüleri İngiliz basınında çoktan paylaşılmaya başlandı. "Kırım Rüzgarı" isimli Telegram kanalı da saldırının gerçekleştiğine dair İngiliz basınındakilere benzer görüntüleri paylaştı dahası bölgede çok sayıda helikopterin uçtuğunu da kaydetti.

Haberin Devamı

Dünyada son dakika...  Rus çıkarma gemisine USV saldırısı

UKRAYNA DOĞRULADI

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, sabah saatlerinde Rus çıkarma gemisi Caesar Kunikov'a düzenlenen saldırıyı resmen doğrulayan bir bildiri yayınladı. Bildiride gemini Kırım'ın Alupka bölgesinde etkisiz hale getirildiği kayıtlara geçti. Rus kanadı saldırıyı hala doğrulamadı ancak bölgede çok sayıda SİHA ve USV'yi ele geçirdiklerini açıkladı. Saldırıda hayatını kaybeden ve yaralı sayısı ise henüz net değil.

Ukrayna istihbaratı Rusya'nın Karadeniz Filosuna ait büyük çıkarma gemisi Caesar Kunikov'a düzenlenen saldırının ayrıntılarını yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Düşman gemileri Alupka kıyılarında Magura V5 USV'leri ile saldırıya uğradı. Açılan delikler sonucu gemi batmaya başladı. İçerisinde 87 mürettebatın olduğunu biliyoruz ve Rusların kurtarma operasyonunu gerçekleştiremediğine dair bilgiler de alıyoruz"

Dünyada son dakika...  Rus çıkarma gemisine USV saldırısı