Dünya Efsanevi Hollywood tabelası 100 yaşında

Efsanevi Hollywood tabelası 100 yaşında

12.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hollywood’un simgesi olan görkemli kocaman harfler tam 100 yaşında... Tepeleri, zorlukları aşıp ona ulaşsanız bile dokunmanız yasak. Çünkü o yıldızların bile ulaşmak için çabaladığı en büyük yıldız! Ve 100 yıldır temsil ettiği şan, şöhret ve para uğruna verilen kavgaları izliyor.

Efsanevi Hollywood tabelası 100 yaşında

Efnan Atmaca - Zenginlerin ilgisini çekip, “büyük şehirlerin çocukları için mevcut tehlikesi” konusunda uyararak, onlara “Hollywood topraklarına gelin” çağrısında bulunmak için inşa edilen görkemli Hollywood tabelası, bu yıl 100 yaşına giriyor. 100 yıl önce yerel bir emlak geliştirme reklamı olarak inşa edilen ve 300 bin dolara mal olan Hollywood tabelası, Santa Monica dağlarındaki Mount Lee tepesine yerleştirildiğinde tek amaç kâr etmekti ve hayal ettiğinden fazlası oldu. Bu reklam ta o zaman 120 kişinin dikkatini çekti, hemen lüks konutlar için anlaşmalar imzalandı ama 1920’lerin sonunda “Büyük Buhran” patladığında, ortakların diğer yatırımları darbe aldı ve proje aniden durduruldu. Tabela ise kaldı, üstelik bir şehirden çok bir hayalin simgesine dönüşerek...

Haberin Devamı

Yıldızların sembolü

Zenginliğin, şanın, şöhretin ve başarının simgesi oldu o kocaman tabela. Oyuncular için ona ulaşmak, o harflerin parçası olmak ölümsüzlüğe giden yoldu. Turistler için ise arkada “Hollywood” yazılı fotoğraflar, albümlerinin açılış fotoğrafıydı. Bugün ise sosyal medya paylaşımlarının en havalısı. İşte o tabela bu yıl 100 yaşına giriyor. En az gölgesinin düştüğü şehir kadar ünlü olan -ki ona anıt demek daha uygun- uğruna her şeylerini feda etmeye hazır yıldızlar gibi bu doğum gününe hazırlanıyor. Makyaj ekibi geldi, orasına burasına çekidüzen veriyor. PR ekibi, evet bir PR ekibi var, 100’üncü yıl etkinliklerini planladı. Tüm bunlar için bir bağış kampanyası bile başlatıldı.

Herkes gider o kalır

Haberin Devamı

Her daim genç 100 yaşındaki “anıt” doğum gününe hazır ama ona öyle kolay ulaşamazsınız ona. Yanına gidip, fotoğraf çektirmek öyle kolay değil, ancak uzaktan fon olur size. Uzun uzun anlatmayayım ama çorak bir tepeye yakın olduğu için ulaşılması zor bir yerde. “Google Haritalar” uygulaması bile yardım edemez size. Eğer onca zorlukla dolu yolu, ev sahiplerinin gazabını ve çileyi göze alıp, az da olsa yanaşabilirseniz gerçekten muhteşem, şok edici derecede büyük olduğunu ve dev harflerin arkasında Los Angeles’ın parladığını görürsünüz. Ama ne kadar yaklaşırsanız yaklaşın ona dokunamazsınız: Çünkü yasak! Özetle Hollywood anıtını görebilirsiniz ama ulaşamazsınız ve ulaşsanız bile ona dokunamazsınız... Ne de olsa o yıldızların bile ulaşmak için çabaladığı en büyük yıldız! Ve tam 100 yıldır tüm heybetiyle bir tepenin üzerinde kendisine yaklaşanları bazen ışığıyla parlatarak bazen ateşiyle yakıp yok ederek dünyanın şan, şöhret ve başarı için verdiği savaşı izliyor, harflerine vuran müstehzi gülümsemeyle... Herkes gidiyor, o kalıyor!

Efsanevi Hollywood tabelası 100 yaşında

Başlangıçta yerel bir emlak geliştirme reklamı olarak inşa edilen “Hollywoodland” tabelası 1923’te dikildi.

Efsanevi Hollywood tabelası 100 yaşında

Dünyanın en ışıltılı kasabası Hollywood, 100 yıl önce tarlalarla örülü, atların, pazarcıların kol gezdiği kırsal bir bölgeydi.  

Aralarında para toplayıp kurtardılar

Haberin Devamı

15’er metre yüksekliğindeki harflerden oluşan ve ilk yapıldığında “Hollywoodland” olan Hollywood tabelasına yıllar içinde pek çok kez makyaj yapıldı. “Büyük Buhran” sırasında Hollywood rüyası çökerken, sürekli bakıma ihtiyacı oldu. “H” harfinin devrilmesinin ardından bir süre tabelada “ollywoodland” yazıyordu. 1949’da Hollywood Ticaret Odası, son dört harf hariç tüm tabelayı restore etmek için devreye girdi.

16 Eylül 1932’de Peg Entwistle bir filmin kadrosundan çıkarıldıktan sonra arkasında bir not bırakarak, tabeladaki “H” harfinin üstünden atlayarak intihar etti. O yıllardan beri pek çok kişi, 1930’lardan kalma giysiler içinde sarışın bir kadının tabelanın yanında görünüp, kaybolduğunu gördüğünü iddia etti.

Hollywood yazısı birkaç kere değiştirildi. 1976’da esrarın serbest bırakılmasını kutlamak için “Hollyweed” (weed, esrar demek) şeklinde yazıldı. Yine başka bir dava için “Ollywood” olarak değiştirildi.

1978 yılında Alice Cooper, Andy Williams ve Playboy kurucusu Hugh Hefner, bir kampanya başlatarak anıtın bakımı için her beri 28 bin dolarlık bir taahhütte bulundu. Üç ay içinde tabela çelik temelli sağlam bir versiyonla değiştirildi.

Haberin Devamı

2010 yılında Tom Hanks, Norman Lear, Katleen Kennedy, Steven Spielberg, Frank Marshall, Rita Wilson, Walt Disney Stüdyoları, Tiffany ve Sinema Sanatları Akademisi, 12.5 milyon dolar toplayarak, tabelanın olduğu araziyi satın aldı. Ve Hollywood harflerini kaldırıp, yerine lüks konutlar inşa etmek isteyen şirketi böylece engellediler.