Dünya El Fayed, Atatürk portresi satıyor

El Fayed, Atatürk portresi satıyor

24.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

El Fayed, Atatürk portresi satıyor

El Fayed, Atatürk portresi satıyor

ATATÜRK'ün, tahtını sevdiği kadın uğruna terkeden Kral VIII. Edward için imzaladığı portresi ile kendisine armağanı olan imzalı gümüş sigara tabakası, Edward'ın Fransa'daki villasının yeni sahipleri olan El Fayed ailesi tarafından satışa çıkarıldı. İmzalı portre ve tabaka Dünyanın en büyük antika ve tarihi yapıt satıcılarından biri olan Sotheby's'in New York galerisinde müzayedeye çıkarılacak. Sotheby's, öemli sanat ve tarih esenlyerini milyarlara varan meblağlara satmakla da ünlü.
Sotheby's bir süre önve Winston Churchill'in Çanakkale savaşlarına ilişkin el yazısı mektuplarını satışa çıkarmış, bu tarihi belgeler Türk Genelkurmayı tarafından satın alınmıştı.
11 Eylül'de satışa çıkacak olan "K.A" imzalı gümüş çerçeve içinde yer alan "gümüş baskı" tekniği kullanılarak basılmış fotoğrafı, 1936 yılının Eylül ayında İstanbul'u ziyaret eden İngiltere Kralı VIII. Edward'a kendisi tarafından armağan edilmiş. Fotoğrafın alt bölümünde Atatürk'ün kendi el yazısıyla kaleme aldığı, "Büyük ve Sayın Dostum Majeste Kral VIII. Edward'a sevgi ve saygılarımla... 6/IX/1936 K. Atatürk" ibaresi yer alıyor. Kral Edward'ın İstanbul ziyareti sırasında yine Atatürk'ün kendisine amağan ettiği el yapımı gümüş tabakada ise "4/Eylül/1936" tarihi bulunuyor.
Edward'ın ölümünden sonra portrenin de bulunduğu Paris'teki villası, bütün içindeki eşyalarla birlikte satışa çıkarıldı. Villanın son sahibi ise, Harrods imparatorluğunun da sahibi olan Mısırlı ünlü işadamı Muhammed El Fayed. El Fayed, şimdi villadaki bazı eşyaları satışa çıkarıyor.
Bunlar arasında Atatürk'ün imzasını taşıyan sözkonusu iki parça da var. Açık artırmaya çıkarılacak olan portre için Sotheby's 200 - 400 dolar, tabaka için ise iki bin - üç bin dolar taban fiyat koydu.