Dünya 45. günde İngiltere'de gündem! Marula karşı kaybetti

45. günde İngiltere'de gündem! Marula karşı kaybetti

21.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de attığı ekonomik adımlarla büyük tepki çeken Başbakan Liz Truss istifasını açıkladı. Truss, sadece 45 gün ile  İngiltere’de en kısa süre görev yapan başbakan oldu, tarihe geçti.

45. günde İngilterede gündem Marula karşı kaybetti

Nevsal Elevli - İngiltere’de attığı ekonomik adımlar nedeniyle tartışmaların odağında olan Başbakan Liz Truss dün istifasını açıkladı. Truss, 45 gün ile İngiltere’nin en kısa süre görev yapan başbakanı olarak tarihe geçti. Truss, görevini bırakma konusunu İngiltere Kralı 3.Charles ile görüştüğünü ve yerine gelecek kişinin önümüzdeki günlerde belirleneceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Truss, 5 Eylül’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin lideri seçilmiş, 6 Eylül’de de başbakan olarak atanmıştı. Truss’ın görevi boyunca en büyük tartışma konusu, ekonomide attığı adımlar oldu. Hükümet, en yüksek gelir grubundan alınan yüzde 45’lik vergi oranını yüzde 40’a düşüren maddeyi içeren bütçe düzenlemesi teklif etti. Truss’ın 23 Eylül’de açıkladığı 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin yer aldığı ekonomik program piyasalarda şok etkisi yarattı, İngiliz sterlini ve hazine tahvilleri adeta çakıldı.

ELEŞTİRİ YAĞMURU

Sert eleştirilerin ardından hükümet bu plandan vazgeçmiş, Truss’ın atadığı Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng de istifa etmişti. Kwarteng’in yerine Maliye Bakanı olarak Jeremy Hunt atanmıştı. Hunt hızlı biçimde plandan geri adım attı ancak Truss’a yönelen eleştiriler dinmedi.

Haberin Devamı

Bardağı taşıran son damla ise, İçişleri Bakanı Suella Braverman’in hassas bir elektronik postayı özel hesabından paylaşması sebebiyle istifa etmesinin ardından yaşananlar oldu. Braverman, istifa mektubunda hata yapanın istifa etmesi gerektiğini söyleyerek doğrudan Truss’ı hedef aldı. Braverman istifa mektubunda, “Bu hükümetin gidişatı hakkında endişelerim var” demişti.
Yaşananların ardından Başbakanlık Konutu önünde açıklamalarda bulunan Truss, istifa kararını duyurdu. Truss, “Duruma bakıldığında Muhafazakâr Parti tarafından teslim edilen görevi yerine yerine getiremiyorum” ifadesini kullandı. “Büyük bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık” döneminde göreve geldiğini belirterek adımlarını savunan Truss, halefi belirlenene kadar görevde kalacağını belirtti.

Bu arada Truss’ın istifası, İngiltere’de piyasalar tarafından çok olumlu karşılandı ve İngiliz sterlini, dolar karşısında hemen yükselişe geçti.

YENİ LİDER KİM OLACAK?

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, Liz Truss’ın istifasını açıklaması ardından, hızla erken genel seçime gidilmesi çağrısında bulundu. Liberal Demokrat Parti ve İskoç Ulusal Partisi de erken seçim çağrısı yaptı. Normal şartlarda ise, Muhafazakar Parti içinde yeni bir liderlik yarışı yapılacak ve bu yarışı kazanan isim yeni başbakan olacak. Truss’ın istifasını açıklamasıyla İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti içinde 4 yılda 4. kez liderlik seçimi süreci başlamış oldu.

Haberin Devamı

Mevcut durumda eski maliye bakanı ve Truss’ın parti liderliği için yarıştığı Rishi Sunak en çok öne çıkan aday konu-munda. Sunak’ın ardından parti içindeki önemli isimlerden Penny Mordaunt gelirken, diğer adaylar ise Savunma Bakanı Ben Wallace ve eski başbakan Boris Johnson. Yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt yarışta olmayacağını duyurdu. Yeni liderin kim olacağının önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar belirlenmesi bekleniyor. İngiltere’de 2019’dan bu yana göreve 4’üncü defa farklı bir başbakan geçecek.

45. günde İngilterede gündem Marula karşı kaybetti

MARULA KARŞI KAYBETTİ

Telegraph’ın başyazısında, Truss’ın altı yılda istifa eden dördüncü Muhafazakar Partili başbakan olduğu hatırlatıldı ve Truss gitmiş olsa da yerine gelecek başbakanı zorlu bir ekonomik tablonun beklediği vurgulandı.

Liz Truss’ın başbakanlığının sorgulanmaya başladığı dönemde Daily Star gazetesi ilginç bir şaka hazırladı. Bir canlı yayın başlatan gazete, masaya bir marul ve Liz Truss’ın portresini koyarak izleyicilere “hangisi daha uzun dayanır?” sorusunu sordu. Truss’ın istifasıyla bir şaka olarak başlayan yarışı kazanan marul oldu. Hala iyi durumdaki marulu canlı olarak izleyenlerin sayısı Truss’ın istifasıyla birlikte katlandı.

Haberin Devamı

45. günde İngilterede gündem Marula karşı kaybetti

i gazetesi yeni başbakanın haftaya Cuma seçileceğini ve böylece ülkede yedi haftada üç başbakan görülmüş olacağını vurguladı.

45. günde İngilterede gündem Marula karşı kaybetti

Gazete, İngiltere’nin yeni başbakanı olmak isteyen kişinin Pazartesi öğlen 2’ye kadar 100 Muhafazakar milletvekilinin desteğini almak zorunda olduğunu belirtti.

Mail gazetesinin manşetinde “Boris Rishi’ye karşı: Muhafazakarların kalbini kazanma yarışı” başlığı vardı.

45. günde İngilterede gündem Marula karşı kaybetti

Adı geçen iki siyasetçi de henüz bir adaylık açıklaması yapmadı. Fakat medyada da, bahis şirketlerinde de bu ikilinin adı önde geliyor.

Gazete Truss’ın görevdeki 44 gününü “felaket” olarak niteledi.

Mirror gazetesinin birinci sayfası, büyük puntolarla “Genel seçim şimdi” manşetiyle kaplıydı.

Haberin Devamı

45. günde İngilterede gündem Marula karşı kaybetti