Dünya Ermeni provokatörler iş başında! Türk Büyükelçi'nin katıldığı programı engellemek istediler

Ermeni provokatörler iş başında! Türk Büyükelçi'nin katıldığı programı engellemek istediler

30.09.2023 - 14:32 | Son Güncellenme:

ABD’de bir grup Ermeni provokatör, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan'ın konuşmacı olarak katıldığı programı engellemeye çalıştı. Dışarı çıkarılan provokatörler daha sonra polise saldırdı. Yaşanan olaylara ilişkin Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

ABD’nin Los Angeles kentindeki Güney California Üniversitesinde (USC) düzenlenen ve Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan’ın konuşmacı olarak katıldığı "Türk Dış Politikasında Kamu Diplomasisinin Rolü" adlı konferansa Ermeni provokatörler gölge düşürdü.

Haberin Devamı

Konferansın başlangıcında Ermenistan bayrağı taşıyan bir grup Ermeni provokatör, konferansın iptal edilmesi talebiyle protesto gerçekleştirdi. Güvenlik ve polis, Büyükelçi Mercan'a ve Azerbaycan’ın Los Angeles Başkonsolosu Ramil Gurbanov’a sözlü saldırıda bulunan provokatörleri salondan çıkardı.

Bu kez Mercan'ın konuşma yapmak üzere kürsüye çıkmasıyla başka bir grup Ermeni protestoya başladı. Polis ve güvenliğin grubu dışarı çıkarması yaklaşık 15 dakika sürdü. Konferans boyunca dışarıda bekleyen provokatörler, gürültü yaparak programı engellemeye çalıştı. Yeniden binaya girmeye çalışan gruba, polis ve güvenlik müdahale etti. Taraflar arasında arbede yaşandı.

Konferansın ardından bazı Türk yetkililer ise dışarıda Ermeni provokatörlerin fiziki ve sözlü saldırısına uğradı.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan radikal Ermeni gupların konferansa katılanlara saldırısı hakkında açıklama yapıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Güney Kaliforniya Üniversitesinde Annaberg Gazetecilik Okulu ve Yunus Emre Enstitüsü eş evsahipliğinde 29 Eylül 2023 tarihinde düzenlenen Türkiye’nin Kamu Diplomasisi konulu konferansa katılan yetkililerimiz radikal Ermeni gruplar tarafından hedef alınmış, sözlü ve fiziki tacize uğramıştır.

ABD Diplomatik Güvenlik Birimi ve Los Angeles Polis Birimi (LAPD), gerekli güvenlik önlemlerini alarak Üniversite kampüsünde gerçekleşen olayların büyümesini engellemiştir.

Ülkemizi ve Azerbaycan'ı, son dönemde ise Ermenistan Hükümetini ve bölgedeki barış sürecini de hedef alan radikal diaspora gruplarının nefret dilinin şiddet eylemlerine dönüşmesi endişe vericidir. Heyetimize fiziki saldırıda bulunanlar hakkında gerekli hukuki süreç tarafımızdan başlatılacaktır.

Tarihi olayların dar ve yerel siyasi saiklerle çarpıtılması ve aşırılık yanlısı grupları memnun etmek için yapılan açıklamaların, radikalleşmeyi, nefret söylemini ve şiddeti teşvik ettiği bu olayla bir kez daha açıkça ortaya çıkmıştır.

AK PARTİ'Lİ ÇELİK: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Haberin Devamı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaşanan olayların ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Sözcü Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı; Yunus Emre Enstitüsü'müzün Los Angeles'ta düzenlediği ve Washington Büyükelçimiz Sn Murat Mercan'ın da katılımcısı olduğu programa yönelik provokatör Ermeni grupların saldırgan girişimini şiddetle kınıyoruz. Saldırgan yalan şebekesi hakikatlerin duyulmasını engelleyemez.

Yaşanan hadise, fikir ve ifade özgürlüğüne karşı çirkin bir müdahale girişimi olduğu gibi bu grupların saldırganlık dışında kendilerini ifade edecek bir yetenekleri olmadığını da göstermektedir.

Her türlü provokasyona karşılık Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü savunmayı, Kafkaslarda barış ve istikrara bağlı kalmayı sürdüreceğiz.