Dünya Eski asker intikamını alacak! Başarırsa tarihe geçer

Eski asker intikamını alacak! Başarırsa tarihe geçer

07.06.2022 - 06:57 | Son Güncellenme:

Ülkesindeki iç savaştan kaçmak için İngiliz ordusuna katıldı. 10 küsür yıl İngiliz askeri olarak başarıdan başarıya koştu. 2010'da Afganistan'da başına gelen trajik olay ise hayatının akışını tamamen değiştirdi. O şimdi en büyük sınavına hazırlanıyor. Geçmişin intikamını almaya ant içen eski asker eğer hedefine ulaşırsa tarihe adını yazdıracak.

Eski asker intikamını alacak Başarırsa tarihe geçer

Milliyet.com.tr - Nepal'deki Himalayalar'ın eteklerindeki bir köyde 1979 yılında dünyaya geldiğinde dağların kendisi için önemli bir dönüm noktası olacağını bilemiyordu. Hari Magar, Batı Nepal'in sakin bir kasabasındaki bir ahırda gözlerini açtı. Yoksul bir ailede doğan Magar, oldukça sıkıntılı bir çocukluk döneminden geçti. Himalayalar'ın Rolpa bölgesindeki Mirul'da geçen bu çocukluk dönemi onu aslında ilerde karşılaşacağı zorluklara hazırlar nitelikteydi. Okula gidip dönmek için her gün tam 45 dakika boyunca yalınayak yürümek zorundaydı. Ne defteri vardı ne de kalemi. Bir yandan tüm maddi olanaksızlıklara rağmen okumak istese de ailesinin pek de iç açıcı olmayan durumundan ötürü hayata erken yaşta atılması gerekiyordu.

Haberin Devamı

Eski asker intikamını alacak Başarırsa tarihe geçer

ÜLKESİNDE İÇ SAVAŞ BAŞLAYINCA KARARINI VERDİ

11 yaşına geldiğinde ailesinin zoruyla evlendirildi. Henüz sadece 11 yaşındaydı ve o artık aile baskısıyla kocaman bir adam olmuştu. Yetişkinliğe adım attığı yıllar ise sadece onun için değil ülkesi Nepal için de oldukça sıkıntılı bir dönemdi. 1996'da başlayıp 2006'ya kadar sürecek olan Nepal İç Savaşı'nda 17 binden fazla sivil hayatını kaybetti. O ise bu savaşın başlarında kararını vermişti. Nepal'de kalmayacaktı. 1998 yılında 19 yaşına girdiğinde kafasında İngiltere'ye gitmek vardı. Royal Gurkha Rifles (Kraliyet Gurka Tüfekleri) aracılığıyla İngiliz ordusuna katıldı. Henüz 20'li yaşlarının başında tam beş kıtada birden görev yaptı, pek çok eğitim ve operasyona katıldı. İngiliz ordusunda 10 küsür yıl boyunca önemli başarılara imza atan Hari Magar için işler yolunda gidiyordu.

Haberin Devamı

HER İKİ BACAĞINI DA KAYBETTİ

2010 yılında ise hayatının dönüm noktalarından birini yaşadı. İngiliz ordusu mensubu olarak Afganistan'daydı. Silah arkadaşları ile birlikte önemli bir görevdeydiler. Hari Magar, tehlikenin farkındaydı. Ancak ne kadar dikkatli olursa olsun başına gelecek olan ve hayatını tamamen değiştirecek olaydan kaçamadı. Afganistan'da görevdeyken el yapımı bir patlayıcıya bastı. Patlamanın etkisiyle öleceğini düşünmüştü fakat doktorların yoğun çabaları sayesinde ölmedi. Bu olay onu canından etmemişti belki ama her iki bacağını da kaybetti. Artık onun hayatında hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.

Eski asker intikamını alacak Başarırsa tarihe geçer

'İÇMEDİĞİM GÜNLERDE ELLERİM TİTRİYORDU'

Afganistan'daki operasyonda Taliban tarafından kurulan tuzakta her iki bacağını da kaybeden Hari Magar, artık başka bir hayata geçmek zorundaydı. Başına gelen trajik olay yüzünden ordudaki görevi sona ermişti. Hayata yeniden başlaması gerekiyordu ama başına gelenleri bir türlü kabullenemiyordu. Ülkesindeki iç savaştan kaçarak İngiliz ordusunda görev yapan ve pek çok başarıya imza atan Magar, her ne kadar ölmese de hayatının bir nevi sonlandığını düşünüyordu. Uzun bir süre boyunca sadece içki içti eski İngiliz askeri. Her gün düzenli olarak içen Magar, umudunu artık tamamen kaybetmişti. Önüne ne bir hedef vardı ne de bir hayal, üstelik bacakları da yoktu artık.

Haberin Devamı

"O zamanlar çok fazla içiyordum. Bir yandan da pek çok ilaç kullanıyordum. İlaçlarımı ve içeceğimi birbirine karıştırıyordum ama beklediğim gibi olmadı. İçkiye öyle bir saplanmıştım ki içmediğim günlerde ellerim titriyordu."

SONUNDA KARARINI VERDİ

Hari Magar, hayatıyla ilgili bir şeyler yapması gerektiğini biliyordu ancak tam olarak ne yapması gerektiğini bir türlü bulamıyordu. Eşi ve çocukları ona en büyük manevi desteği veren kişilerdi. Onlar için, "Beni çocuklarım ve eşim yaşatıyor" diyen Magar en sonunda kararını verdi. Nepal'e geri dönecekti. İç savaş yüzünden kaçtığı ülkesini, Himalayalar'ın eteklerindeki evini tekrar ziyaret edecekti. Aradığı şeyi Nepal'de bulacağına emin olarak 2016 yılında ülkesine geri döndü Magar.

Eski asker intikamını alacak Başarırsa tarihe geçer

İşler tam da tahmin ettiği gibi gitti. Çünkü Nepal'e döndüğünde çocukken çok da dikkatini çekmeyen Himalayalar, aslında onun için önemli bir dönüm noktasıydı. Başına gelen trajik olaya sebep olan şey bu dağlardan kaçmaktı. O, bu dağlarla barışmaya karar verdi. İki bacağı olmasa da dünyanın zirvesine yani Everest'e tırmanacaktı. İki bacağı olmadan gerçekleştireceği bu tırmanışla hayatın ona yaşattıklarının intikamını alacak, adını tüm dünyaya duyuracaktı.

Haberin Devamı

ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜL ENGEL ORTADAN KALKTI

6 yıl önce Nepal'e dönen Hari Magar, sadece tırmanmaya odaklandı. Önceleri minik minik denemeler yaptı. Başarabildiğini fark ettiğinde daha da heyecanlandı. Kendisi gibi birçok ampute dağcı vardı ve o da bunu başarabilirdi. İlk denemesini 2017'de yaptı. Mera Zirvesi'nde 6 bin metreyi tırmanan ilk çift diz üstü ampute dağcı olma rekorunu kırdı. 2018'de ise ampute ve görme engelli dağcıların Everest'e tırmanma yasağını diğer dağcı arkadaşlarıyla birlikte protesto etti. Hari Magar'ın verdiği hukuk savaşı onun lehine sonuçlandı. Nepal Yüksek Mahkemesi, görme engelliler ile iki uzvu ampute dağcıların Everest'in de arasında bulunduğu 6 bin 500 metrenin üzerindeki dağlara tırmanmasını yasaklayan kararını durdurdu. Önündeki en önemli engel de böylelikle ortadan kalkmıştı. Ampute bir dağcı olarak artık Everest Dağı'na tırmanabilirdi. Hayatının en önemli sınavını vermeye hazırlanan Hari Magar, hislerini ise şöyle tarif ediyor:

Haberin Devamı

"İnsan yapmak istediği sürece her şeyi yapar. İnsanın yetenekleri her şeyi mümkün kılar. Bu yüzden her zaman kendime güvendim ve bunu yapmaya da devam edeceğim. Everest'e tırmanabileceğimi biliyordum. Artık yasak da ortadan kalktı. Evet, ortalama bir dağcıya göre çok daha uzun sürecek bu tırmanış. Çünkü dağda penguen gibiyim. Ama başarabileceğimi biliyorum. Kesinlikle ailem için yaşıyorum. Onların desteği sayesinde nefes alıyorum ve bu tırmanış sayesinde onlara teşekkür edeceğim. Nepal'de pek çok insan sakatlığın günah olduğunu düşünüyor ama elbette bu doğru değil. Engelliler her engeli ortadan kaldırabilir. Ben yapabiliyorsam onlar da yapabilir."

ÜÇ KAT DAHA UZUN SÜRECEK

Hari Magar, şimdilerde son hazırlıklarını yapıyor. Tam bir yıl sonra, Mayıs 2023'te hayatının en önemli sınavını verecek. Hazırlıklarını yıllardır sürdürdüğü bu tırmanışta ona özel bir ekip eşlik edecek. Ortalama bir dağcının tırmanışından üç kat daha uzun sürmesi beklenen bu tırmanış sadece ülkesi değil dünya basını tarafından da merakla takip edilmeye başlandı bile.