Dünya Eski papa, istismarı örtbas mı etti?

Eski papa, istismarı örtbas mı etti?

07.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Katoliklerin eski ruhani lideri olan ve 2005’te hayatını kaybeden Polonyalı Papa II. John Paul’un papa olmadan yıllar önce Polonya’daki Katolik Kilisesi’nde çocuk istismarından haberdar olduğu ve bunu örtbas ettiği iddia edildi.

Eski papa, istismarı örtbas mı etti

Polonya merkezli yayın kuruluşu TVN’nin haberinin arkasındaki araştırmacı olan Michal Gutowski, Papa’nın Krakow kentinde kardinallik yaptığı sırada kilisede pedofili rahip vakalarını bildiğini öne sürdü. Gutowski, 1978’den 2005’teki ölümüne kadar 27 yıl papalık yapan John Paul’un herhangi bir skandalın çıkmamasını sağlamak için rahipleri Avusturya’daki diğer piskoposluklara transfer ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Rapor etmeyin’

John Paul’un Viyana kardinali Franz Koenig’e tacizle suçlanan bir rahip için iddialardan bahsetmeden bir tavsiye mektubu yazdığını belirten Gutowski, “John Paul, soruşturma sırasında pedofili rahiplerin mağdurları, aileleri ve eski kilise piskoposluğu çalışanları ile de konuştu” dedi. Gizli polis evrakları ve kilise belgelerinden alıntı yapan Gutowski, Krakow piskoposluğunun arşivlerine ise izin verilmediği için ulaşamadığını açıkladı. Gutowski’nin kaynaklarından biri, 1973’te bir rahibin pedofili eylemlerinden John Paul’e bizzat bahsettiğini söyledi. Kaynak, “John Paul bunun hiçbir yere rapor edilmemesini istedi” dedi.