Dünya ETA kurbanlar için özür diledi

ETA kurbanlar için özür diledi

21.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İspanya’nın kuzeyi ile Fransa’nın güneybatısında uzun yıllar bağımsız bir devlet kurmak için mücadele veren ve gelecek ay kendisini feshedeceğini duyuran ayrılıkçı “Bask Yurdu ve Özgürlük” (ETA) örgütü, masum insanların ölümü ve yaralanmasından dolayı özür diledi.

ETA kurbanlar için özür diledi

ETA, geçtiğimiz günlerde Mayıs başında kendini feshedeceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından gelen özürde, çok fazla acıya ve çözümü olmayan çok sayıda zarara neden olduklarını ifade eden örgüt, Bask bölgesinde uzlaşma yapılması gerektiğini belirtti. Örgüte yakın Gara gazetesinde yer alan açıklamada, “ETA’nın eylemleri nedeniyle ölenlere, yaralananlara ve mağdurlara saygılarımızı sunmak istiyoruz. Bask ülkesinde çekilen ölçüsüz acılardaki doğrudan payımız için içten özür diliyoruz” denildi. Öte yandan İspanya hükümeti, açıklamayı olumlu karşıladı. Başbakan Mariano Rajoy yaptığı açıklamada, örgütün demokrasi silahıyla yenildiğini belirterek, özrün geciktiğine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

40 yılı aşkın süredir silahlı mücadelesine devam eden örgüt, 2010 yılında eylemlerine son verdiğini bildirmiş ve 2011 yılında ateşkes ilan etmişti. ETA, geçtiğimiz yıl da tüm silahlarını devlete teslim etmişti.

İspanya İçişleri Bakanlığı ve Bask hükümetinin resmi verilerine göre, ETA’nın terör eylemleri nedeniyle toplam 829 kişi hayatını kaybetti. Buna karşın bazı çevreler bu rakamın daha yüksek olduğunu iddia ediyor. 1968’den 2002 yılına dek gerçekleşen 3 bin 300’ün üzerinde ETA saldırısındaysa 2 binden fazla kişi yaralandı.