Dünya Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi!

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi!

03.10.2022 - 17:13 | Son Güncellenme:

12 Haziran 1994 akşamı saatler 23.00'e yaklaşırken, bacakları kana bulanmış bir köpeğin acı havlamaları sokağı inletirken, ön kapının açık olduğu apartmanın önünde iki ceset yatıyordu. Bir kadın ve bir erkeğe ait olan cesetler, baş ve boyunlarından defalarca bıçaklanmıştı. Polis ekiplere haber verilmesiyle başlatılan soruşturma, dünyanın en ünlü davalarından birine dönüşecekti.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

Nicole Brown, O.J. Simson ile 1977'de, 18 yaşındayken Beverly Hills'teki bir kulüp olan Daisy'de garson olarak çalışırken tanıştı. Simpson o sırada evli olmasına rağmen çıkmaya başladılar. Simpson, Mart 1979'da ilk karısından boşanmak için dava açtı ve 2 Şubat 1985'te Brown ile evlendi. Hikaye mutlu başlamıştı. Brown ve Simpson'ın 1985 yılında dünyaya gelen Sydney ve 1988'de doğan Justin adında iki çocukları oldu.

Haberin Devamı

KAVGADA KOLUNU KIRDI

Dr. Lenore Walker'a göre, Simpson-Brown evliliği "aile içi istismarın ders kitabı gibi bir örneğiydi". Brown bir evlilik sözleşmesi imzaladı ve evliyken çalışması yasaklandı. Mali açıdan Simpson'a bağımlı olduğu için polise istismarı bildirme konusunda çelişki duyuyordu. Brown, Simpson'ın bir kavga sırasında kolunu kırdığı bir olayı anlattı; tutuklanmasını önlemek için acil servis personeline bisikletinden düştüğünü söylemişti. Toplum içinde, cinsel ilişki sırasında ve hatta aile ile arkadaşlarının önünde bile dayak yedi. Toplamda 62 istismar olayının sadece sekizi polise bildirildi ve Simpson bir kez tutuklandı.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

KAYIP ANAHTAR ÜZERİNDEN ÇIKTI

Takvim yaprakları 25 Şubat 1992'yi gösteriyordu ve Brown, "uzlaşmaz farklılıkları" öne sürerek boşanma davası açtı. Brown, boşandıktan sonra Simpson'ın onu takip ve taciz ettiğini söyledi. Bu, mağduru istismarcıya geri dönmeye zorlamak için kullanılan bir yıldırma taktiğinden başka bir şey değildi. Brown, Simpson'ın kendisini başka bir erkekle bulması halinde onu öldürmekle tehdit ettiği için hayatının tehlikede olduğunu hissettiğini söylüyordu. Kendini güvende hissetmediği için vasiyeti bile hazırdı.

Haberin Devamı

Brown, 8 Haziran 1994'te bir kadın sığınma evi olan Sojourn'u aradı. Birkaç hafta önce evinden bir dizi anahtarın kayıp olduğunu bildirdiği için Simpson'ın kendisine yapabileceklerinden korktuğu için sığınma evinde kalmayı düşünüyordu. Anahtarlar daha sonra Simpson Brown ve Ron Goldman cinayetlerinden tutuklandığında üzerinde bulunacaktı.

RESİTAL SONRASI AKŞAM YEMEĞİ

12 Haziran 1994 akşamı, Brown ve Simpson, kızları Sydney'nin Paul Revere Ortaokulu'ndaki dans resitaline katıldı. Daha sonra Brown ve ailesi Mezzaluna restoranında yemek yedi; Simpson'ı kendilerine katılmaya davet etmediler. Restorandaki garsonlardan biri, geçtiğimiz haftalarda Brown ile yakın arkadaş olan Ron Goldman'dı. Ron, o gece Brown ailesinin masasına bakmıyordu. Brown ve çocukları daha sonra Brown'ın Brentwood'daki evine dönmeden önce Ben & Jerry's'e gitti.

Haberin Devamı

O akşam saat 21:37'de Mezzaluna'nın telefonu çaldı. Arayan Brown'ın annesiydi ve gözlüklerini restoranda unutmuştu. Müdür gözlükleri buldu ve onları beyaz bir zarfa koydu. Ron Goldman, gözlükleri Brown'ın evine bırakmak niyetiyle vardiyasının sonunda saat 21.50'de restorandan ayrıldı.

AYAKLARI KANA BULANMIŞ BİR KÖPEK

Bu arada, Simpson, malikanesinde misafir ettiği bir aktör ve aile dostu olan Kato Kaelin ile ünlü bir fast food restoranından paket yemek siparişi verdi. Simpson'ın cinayet gecesi uyuşturucu kullandığına dair söylentiler dolaştı ve New York Post'tan Cindy Adams, ikilinin aslında sadece "J. R." olarak bilinen tanınmış bir uyuşturucu satıcısının bulunduğu bir diğer fast food zincirinin şubesine gittiklerini yazdı. J. R., onlara kristal meth sattığını itiraf etti.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

Brown'ın komşuları, saat 22.15 civarında başlayan, gece boyu dışarıdan gelen yoğun havlamaları duydu. Saat 22.55 civarında, Brown'dan birkaç blok ötede yaşayan bir köpek gezdirici, Brown'ın evinin dışındaki sokakta havlayan Akita köpeğine rastladı. Bacakları kana bulanan Akita, adamı eve kadar takip etti; adam köpeği bulduğu yere geri götürmeye çalıştı ama köpek direndi. Adam daha sonra, köpeği komşularına verdi. Köpek bağırmaya devam edince çift, köpeği bulunduğu yere geri götürmeye karar verdi. Gece yarısı civarında, Akita'nın bulunduğu bölgeye ulaştıklarında, köpek Brown'ın evinin önünde durdu. Ve çift, Brown'ın cesedinin evin dışında yattığını gördü. Olay yerine çağrılan polis, Ron Goldman'ın cesedini Brown'ın yakınında buldu.

Haberin Devamı

BAŞI KOPMAK ÜZERE...

Cesetler bulunduğunda Brown'ın apartmanının ön kapısı açıktı, ancak herhangi birinin binaya zorla girdiğine dair herhangi bir işaret yoktu. Brown'ın cesedi, kapıya giden merdivenlerin dibinde yüzüstü ve yalınayak yatıyordu. Merdivenlere çıkan yol kanla kaplıydı ama Brown'ın ayak tabanları temizdi; bu delile dayanarak, müfettişler, öldürülen ilk kişi ve amaçlanan hedef olduğu sonucuna vardı.

Başından ve boynundan defalarca bıçaklanmıştı, ancak ellerinde çok az savunma yarası vardı, bu da müfettişler için kısa bir boğuşma anlamına geliyordu. Açtığı son yara boynunun derinliklerine inerek karotis arterini koparmıştı. Sırtının ortasında büyük bir çürük ve giysisinde buna karşılık gelen bir ayak izi müfettişlere, Goldman'ı öldürdükten sonra saldırganın Brown'ın vücuduna döndüğünü, sırtında durduğunu, başını saçlarından geri çektiğini ve boğazını kestiğini gösterdi. Dehşet içindeki polisler, Brown'ın kafasının vücuduna zar zor bağlı olduğunu gördü. Olay yeri tek kelimeyle korkunçtu.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

Haberin Devamı

Goldman'ın cesedi yakınlarda, bir ağaca ve çite yakın bir yerde yatıyordu. Vücudundan ve boynundan birçok kez bıçaklanmıştı, onun da ellerinde nispeten az sayıda savunma yarası vardı, bu da müfettişler için kısa bir mücadele anlamına geliyordu.

OLAY YERİNDE KAN DAMLALARI BULUNDU

Los Angeles County adli tabipinden alınan adli deliller, saldırganın Goldman'ı boğazında tutarken bir eliyle bıçakladığını iddia etti. Goldman'ın vücudunun yanında mavi örgü bir şapka vardı; sol el, ekstra büyük Aris Isotoner marka deri eldiven; ve iade ettiği gözlükleri içeren zarf. Dedektifler, Goldman'ın Nicole'ün öldürülmesi sırasında evine geldiğini ve katilin Ron Goldman'ı susturmak ve tanıkları uzaklaştırmak için öldürdüğünü belirledi. Saldırganın kanlı ayakkabı izleri arka kapıdan çıkıyordu. Bazı parmak izlerinin solunda, sol elinden kanaması olduğu anlaşılan saldırgana ait kan damlaları vardı. Parmak izleri arasındaki mesafenin ölçülmesi, saldırganın olay yerinden kaçmak yerine yürüdüğünü gösterdi.

Aynı gece, Simpson'ın Los Angeles Uluslararası Havalimanı'ndan Chicago'ya giden geç saatte bir uçağa binmesi planlandı ve ertesi gün bir toplantıda golf oynayacaktı. Uçağın 23:45'te kalkması gerekiyordu ve limuzin Simpson'ın Rockingham malikanesine 22:25 civarında geldi. Limuzin sürücüsü, bölgede düzgün bir şekilde gezinebildiğinden emin olmak ve hangi araba yolunun en iyi erişime sahip olacağını görmek için araziyi dolaştı.

KAYIP SIRT ÇANTASI

22.45'te interkomu çalmaya başladı, yanıt alamadı. Evin karanlık olduğunu fark etti. Bir noktada, ışıklar yanmadan önce Simpson'la aynı boyutta bir figürün, araba yolunun başladığı ön kapıdan eve girdiğini gördü. Ancak hangi yönden geldiğini görmedi.

Birkaç dakika sonra Simpson uyuyakaldığını iddia ederek ön kapıdan çıktı. Hem limuzin şoförü hem de Kaelin daha sonra Simpson'ın o gece gergin göründüğünü ifade edecekti. Limuzin şoförü, Simpson'ın havaalanına giderken havanın ne kadar sıcak olduğundan şikayet ettiğini ve sıcak bir gece olmamasına rağmen terlediğini ve camı açtığını kaydetti. Sürücü ayrıca, o gece arabaya dört valiz yüklediğini, Simpson'ın bunlardan birine dokunmasına izin vermediği ve kendisinin yüklemesi için ısrar ettiği bir sırt çantası olduğunu söyledi. Havaalanındaki bir kapı görevlisi, Simpson'ın o gece sadece üç çantayı kontrol ettiğini ve polisin, kayıp bagajın, limuzin sürücüsünün daha önce bahsettiği sırt çantasıyla aynı olduğunu belirlediğini ifade etti. Duruşmada dinlenmeyen başka bir tanık, Simpson'ı havaalanında bir çantadaki eşyaları çöp kutusuna atarken gördüğünü iddia etti. Dedektifler Tom Lange ve Philip Vannatter, cinayet silahı, Simpson'ın cinayet sırasında giydiği ayakkabılar ve kıyafetlerin bu şekilde imha edildiğine inanıyor.

MİLYONLARIN İZLEDİĞİ KOVALAMACA

Simpson geç kalıyordu ama uçuşunu yakaladı. Uçaktaki bir yolcu ve pilot, Simpson'ın ellerinde herhangi bir kesik veya yara fark etmediğini ifade etti. Kırık bir cam, üzerinde telefon numarası olan bir not ve üzerlerinde kan olan çarşafların hepsi Simpson'ın O'Hare Plaza Otel'deki odasında bulundu. Otelin müdürü, Simpson'ın "not kağıdıyla kestiği" için resepsiyonda parmağı için yara bandı istediğini hatırladı.

17 Haziran 1994'te, eski Amerikan futbolu oyuncusu O.J. Simpson, beyaz bir Ford Bronco'ya atladı ve bir kanun kaçağı haline gelerek bir ulusu sersem etti. Milyonlarca kişi, NBA Finallerinde New York Knicks'in Houston Rockets'ı yenmesini izlemek için televizyon ekranının önüne yerleşmişti. Ancak oyunun ortasında, Simpson'ın bir düzineden fazla polis arabası ve televizyon helikopteri tarafından takip edildiğine dair son dakika haberlerini gördüklerinde şok oldular.

Günün erken saatlerinde Simpson, eski karısı Nicole Brown Simpson ve arkadaşı Ronald Goldman'ı vahşice öldürmekle suçlanmıştı. Efsane futbolcu, polise teslim olmak yerine arkadaşı Al Cowlings'in arabasına binerek teslim olmayı reddetti.

AVUKAT ORDUSU TUTTU

Cowlings, arabayı sürerken 911'i aradı ve Simpson'ın kendi kafasına doğrultulmuş bir silah tuttuğunu iddia etti. Cowlings'in onu Brentwood'daki malikanesine götürmesini istediğini, yoksa kendini öldüreceğini söyledi.

Bu, sonunda Simpson'ın evinde sona eren tuhaf bir kovalamacaya yol açtı, burada polis her iki adam da teslim olmadan ve tutuklanmadan önce neredeyse bir saat bekledi. Milyonların büyülenmiş gibi izlediği kovalamacanın ardından, futbol yıldızı sonunda teslim oldu ve tutuklandı. 12 Haziran 1994'te Eski karısı Nicole Brown Simpson ve arkadaşı Ronald Goldman'ı öldürmekten yargılandı.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

20 Haziran'da Simpson, 22 Temmuz'daki ikinci duruşmasında tekrarladığı bir savunma olarak, her iki cinayetten de suçsuz olduğunu iddia etti. Duruşma, Lance Ito'nun başyargıç, Bölge Savcı Yardımcısı Marcia Clark'ın önderlik ettiği Los Angeles şehir merkezinde gerçekleşti. O. J. Simpson, F. Lee Bailey, Robert Kardashian, Robert Shapiro, Alan Dershowitz, gibi ünlü avukatları işe almıştı. Buna ek olarak, Barry Scheck ve Peter Neufeld, savcılığın DNA kanıtlarını itibarsızlaştırmaya çalışmak için işe alındı.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

133 GÜNLÜK DAVA VE ADALET SİSTEMİNDE KARA BİR LEKE

Duruşma 24 Ocak 1995'te başladı ve 133 gün sonra 3 Ekim 1995'te sona erdi. Yakalandıktan sonra avıkatına bıraktığı intihar notu, olay yerindekilerle eşleşen kanlı ayak izleri ve tabii ki olay yerinde bulunan kanlı deri eldivenler. Simpson'ın savunmasını üstelenen pahalı avukatlar ordusu, çifte cinayet mahalinde bulunan eldivenlerin ona ait olmadığı konusunda jüriyi ikna etmeyi başardı. Bir dönemin efsane futbolcusu, olay yerinden alındığı iddia edilen eldivenleri giydi, ancak eline uymadı. Simpson'ın eline küçük gelen eldivenlerle poz vermesi, mahkeme salonunda herkesin nefesini tuttuğu anların ardından, jürinin ikna olması için yeterli bir görüntüydü.

Evinin önünde kanlar içinde bulunmuştu... ABD tarihinin kara lekesi

Savcıların gösterdiği (ve gösteremediği) çok sayıda kanıta rağmen Simpson, her iki suçlamadan da cinayetten suçlu bulunmadı. Siyahilerin ve futbol aşıklarının kahramanı olan O.J. Simspon, skandallara sahne olan duruşmanın ardından Amerikan adaleti göründe aklanmıştı. Ancak pek çokları için cinayet zanlısı olarak kaldı.

ABD adalet sisteminde "kara bir leke" olarak iz bırakan davada karar, 3 Ekim 1995'te açıklandı. 27 yıl önce, bugün.