Dünya Fransa’da Danıştay sahilde haşema yasağını askıya aldı

Fransa’da Danıştay sahilde haşema yasağını askıya aldı

27.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da Villeneuve-Loubet kasabası için yapılan incelemeyi değerlendiren Danıştay, haşema yasağının özgürlükleri ihlal ettiğine hükmetti. Karar diğer bölgeler için de emsal olacak

Fransa’da Danıştay sahilde haşema yasağını askıya aldı

Fransa’da son dönemde büyük tartışma yaratan haşema yasağı uygulamasına Danıştay tarafından durdurma kararı geldi. Fransa’nın güney kıyılarında, Nice kentine bağlı Villeneuve-Loubet kasabasındaki yasak kararı İnsan Hakları Birliği (LDH) adlı sivil toplum örgütü ve İslamafobi ile Mücadele Derneği (CCIF) tarafından önce yerel mahkemeye, daha sonra da Danıştay’a taşınmıştı. Danıştay, “yasağın ciddi ve açık olarak temel seyahat özgürlüklerini, inanç özgürlüğünü ve bireysel özgürlüğü ihlal ettiğine” karar verdi.

Danıştay, Nice İdare Mahkemesi’nin yasağın uygun olduğuna yönelik kararını bozarken, uygulama askıya alındı. Karar sonrası Villeneuve-Loubet’de dini kıyafetlerle denize girmek tekrar mümkün hale gelirken, karar, yasak uygulanan diğer kasabaları kapsamıyor. Buna karşın Danıştay’ın kararının emsal oluşturması ve haşema yasağı kararı alan 30’un üzerinde kasabada da yasağın askıya alınması bekleniyor. Danıştay’ın kararında, Villeneuve-Loubet’deki bazı kişilerin tercih ettiği yüzme kıyafetlerinin kamu düzenini bozduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadığının altı çizilirken bir risk olmaksızın belediyenin plajlarda böyle bir yasağı uygulayamayacağı kaydedildi. Uluslararası Af Örgütü, alınan kararı memnuniyetle karşılarken, örgütün Avrupa yöneticisi John Dalhuisen, “Fransız yetkililer artık bu yasakların kadın haklarını koruduğu bahanesini bırakmalı” şeklinde konuştu. Fransa’nın özellikle güneyindeki bazı belediyeler, ay başından itibaren sahillerde tesettür mayo giyilmesini, “toplumsal huzursuzluğa neden olabileceği” gerekçesiyle yasaklamıştı.

‘En iyi protesto’ 2012 yılına ait!

Fransa’da Danıştay sahilde haşema yasağını askıya aldı


Fransa’da sahilde haşema yasağını protesto ettiği iddia edilen motosikletli kişilerin bu fotoğrafı kısa sürede sosyal medyada yayıldı. Ancak oldukça yaratıcı bulunan bu karenin aslında bir protesto olmadığı ve fotoğrafın internette ilk kez 2012 yılında payaşıldığı ortaya çıktı. Fotoğraftaki kişilerin ne amaçla plajda yattığı ise bilinmiyor.