Dünya Fransa Macron dedi

Fransa Macron dedi

08.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, 39 yaşındaki Emmanuel Macron, Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı oldu. Macron oyların yüzde 65’ini alırken, kendisini ilk kutlayanlardan biri de rakibi Le Pen oldu

Fransa Macron dedi

Fransa, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için, olağanüstü hal gölgesinde ve gergin bir ortamda sandık başına giderken, ipi göğüsleyen, Emmanuel Macron oldu. Sandık çıkış anketlerine göre, Macron oyların yüzde 65.1’ini alırken, aşırı sağcı aday Marine Le Pen de yüzde 34.9’da kaldı.
Kamu yayıncısı “France 2” televizyonunun hazırlattığı anketlere göre, kendisini siyasi merkezde konumlandıran Yürüyüş Hareketi lideri 39 yaşındaki Macron, rakibine büyük bir fark atarak ülkenin “en genç cumhurbaşkanı” olurken, verdiği ilk demeçte “Bu akşam tarihimizde yeni bir sayfa açılıyor. Bu sayfanın, tazelenmiş güven ve umut olmasını istiyorum” ifadesini kullandı. “Ülkemizin birliğini garanti altına alacağım. En zayıfları dahi korumak benim sorumluluğumdur. Fransa terörle mücadelede ön saflarda yer alacak. Herhangi bir zayıflığa izin vermeden, terörle savaşmayı sürdüreceğiz” diyen Macron, “Avrupa kıtasındaki insanların ortak kaderini korumak için çalışacağım. Tüm ülkelere Fransa’dan dostane bir selam yolluyorum” diye konuştu. Macron, daha sonra Louvre Müzesi önündeki alanda destekçilerine seslendi.

Fransa Macron dedi


Seçime katılım düşüktü

İlk sonuçların açıklanmnasının ardından taraftarlarına teşekkür eden Le Pen de, yenilgiyi kabul etti. Partisi Ulusal Cephe’nin kendini yenilemesi gerektiğini söyleyen Le Pen, “Yeni bir politik güç oluşturmak için hareketimize dönüşüm teklifinde bulunacağım” dedi, “tüm vatanseverleri” kendilerine katılmaya çağırdı.
Le Pen’in, Macron’u telefonla arayarak ilk kutlayanlar arasında yer aldığı bildirildi. Le Pen, seçimlere katılım oranının yüzde 65 civarında kaldığı belirtirken, ilk turda bu oran yüzde 79 civarındaydı. Her iki adayın ilk tur seçimlerinde aldıkları toplam oyun yüzde 45’i geçmemesi ve sol eğilimli seçmenin bu turda sandığa gitmemesi, ikinci turdaki katılımın düşüklüğünü açıklıyor.

AB rahat nefes aldı

Yeni cumhurbaşkanı Macron’u telefonla arayanlar arasında, görevi devredecek olan Cumhurbaşkanı François Hollande da vardı. Macron’u aradığını ve “çoşkuyla kutladığını” söyleyen Hollande, bu zaferin, Fransız vatandaşlarının büyük çoğunluğunun cumhuriyetin değerleri etrafında birleşme isteğini ve AB’ye bağlılını gösterdiğini belirtti.
Macron’un seçilmesi, AB ülkelerinde de olumlu karşılandı. Almanya Şansölyesi Angela Merkel adına açıklama yapan federal hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Tebrikler Macron. Zaferiniz güçlü birleşmiş bir Avrupa’nın ve Alman-Fransız dostluğunun zaferidir” dedi. İngiltere Başbakanı Theresa May de, Macron’u başarısını dolayı kutlarken, Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker, “Fransa’nın Avrupa yolunu seçmelerinden dolayı mutluyum” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump da Macron’u Twitter mesajıyla kutlarken, “Fransa’nın yeni cumhurbaşkanı olarak seçilen Emmanuel Macron’u tebrik ederim. Birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum!” ifadesini kullandı.