Dünya Fransa'nın en nefret edilen adamı!

Fransa'nın en nefret edilen adamı!

18.06.2023 - 16:55 | Son Güncellenme:

Bir hırdavat dükkanı için atılan adım bir anda ülke gündeminin en üst sıralarına tırmandı, kasabanın belediye başkanı kendini "Mona Lisa'yı yok etmiş gibi hissediyorum" diyerek savunuyor.

Fransanın en nefret edilen adamı

Bazılarına göre, Fransa'nın Carnac kasabasındaki dizili 39 taş pek de önemli görünmüyordu ve çoğu taşların kaldırılması kararını omuz silkerek karşıladı. Ancak yerel bir arkeolog, taşların aslında binlerce yıl önce yaşamış insanlar tarafından dikilen tarih öncesi anıtlar olduğu argümanını dile getirince, kasaba bir anda Fransa'nın gündemine girdi.

Haberin Devamı

Fransız Le Monde gazetesine göre tartışma, arkeolog Christian Obeltz'in 2 Haziran'da yazdığı bir blog gönderisinde belediye başkanının Fransa'nın zincir hırdavatçısı Mr. Bricolage şubesine yer açmak için taşları kaldırma kararını eleştirmesiyle başladı. Obeltz, "Sit alanı yok edildi" diyerek kaydebilen tarihi eser için adeta bir ağıt yaktı.

Yerel gazetelere, belediye başkanının en az 7 bin yaşında olabilecek antik yapılar olan 39 dikili taş anıtının kaldırılmasını onayladığını söyledi. 3 kilometreden az bir mesafede, koruma altına alınmış başka bir bölgede 3 bin benzer taş kümelenmiş durumda.

Ancak belediye başkanı Olivier Lepick, "Gerçekten bazı medya makalelerinde resmedildiği türden bir şey değil. Bazı yazıları okuduğumda Mona Lisa'yı yok etmiş gibi hissediyorum" diyerek haberleri geri püskürtmeyi denedi.

Haberin Devamı

Lepick, hırdavatçı dükkanı inşa etmek için taşları kaldırmayı kabul ettiğinde kurallara uyduğu iddiasında kesinlikle ısrarcı. Belediye başkanı alanın incelenerek kendisine, 'düşük arkeolojik değere' sahip olduğu bilgisinin verildiğini söylüyor.

Fransanın en nefret edilen adamı

LE PEN BAŞI ÇEKİYOR

Başka bir deyişle, taşlar öne sürüldüğü gibi dikili taş anıtları olmayabilir. Ancak arkeolog Obeltz bu argümanı kabul etmeyerek, alanın hiçbir zaman gerektiği gibi incelenmediğini belitti. Obeltz, "Taşların dikili anıt olup olmadığını anlamak için arkeolojik kazılar yapılmadı" dedi.

Fransanın en nefret edilen adamı

Yanı sıra Obeltz öfkesinde yalnız değil. Lepick, 'Fransa'nın en nefret edilen adamı' ilan edildi. Yerel belediye başkanı, cumhurbaşkanı adayı da olan aşırı sağcı Marine Le Pen de dahil olmak üzere bir dizi politikacı tarafından eleştiri oklarının hedefi oldu.

AMAÇ BİR DAHA ASLA YAŞANMAMASINI SAĞLAMAK

Koun Breizh (Breton dilinde Breton hafızası) adlı bir miras örgütü de şikayette bulundu. Örgütün başkanı Yvon Ollivier, "Bu şikayetin amacı belirli bir meclis üyesini suçlamak değil, yasanın sağladığı tüm korumaya rağmen bu yıkıma yol açan karar alma sürecine ışık tutmak. Amaç, bunun gibi olayların bir daha asla yaşanmamasını sağlamak" dedi.

Fransanın en nefret edilen adamı

'BEN ARKEOLOG DEĞİLİM'

Hırdavat dükkanının müdürü Stéphane Doriel, tartışma karşısında kafası karışmış durumda ancak şirketin her şeyi kitabına göre yaptığı konusunda da ısrarcı:

Haberin Devamı

"Talimat edildiği gibi ve temyiz sürelerine uygun bir inşaat ruhsatı verdim. Hiçbir hizmet, hiçbir belge bizi uyarmadı. Ben bir arkeolog değilim, dikili anıtları bilmem. Bunu bilseydik, elbette başka türlü yapardık!"

BURUK BİR TESELLİ

Bölgede dikili taş anıtlarıyla iligli sayısız gizem var. Carnac, yaklaşık altı kilometrelik etkileyici bir alanda kıyı şeridi boyu dizili bu anıtlarla ünlü. Fransız gazeteleri megalitlerin bazı çevrelerde, 'kutsal ve cenaze işlerinde kullanıldığı' inancının olduğunu yazıyor. Bunun yanında anıtlarla iligli sayısız teoride varlığını sürdürmeye devam ediyor.

Yaşanan yıkım sonrası en azından diğer anıtların hala ziyaret edilebilecek olması buruk bir teselli oluşturdu. Ancak Carnac'taki hırdavat dükkanı için yıkılan 39 taş anıt artık tarihin tozlu sayfalarına karıştı.