Dünya Gaia ile Theia’dan ‘Ay’ doğdu!

Gaia ile Theia’dan ‘Ay’ doğdu!

03.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

4.5 milyar yıl önce ‘Gaia’ denilen Dünya ile ‘Theia’ adlı gezegenin çarpışmasıyla ‘Ay’ın yaratıldığına dair yeni kanıtlar bulundu. İzlanda ve Hawaii de bu sırada oluşmuş.

Gaia ile Theia’dan ‘Ay’ doğdu

Gökbilimciler, 1970’lerden bu yana uydumuz Ay’ın, Theia adlı dev bir protogezegenin erken Dünya’ya (Gaia) çarpmasıyla yaratıldığından şüpheleniyorlardı. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanlarının araştırması, bu tezi kanıtladı. Uzmanlar, 4.5 milyar yıl önce Theia ile Gaia’nın şiddetli çarpışmasının Ay’ı yarattığına dair yeni kanıtlar buldu.

Haberin Devamı

Parçaları Dünya’ya saplandı

Çarpışma sadece Ay’ı yaratmakla kalmadı, aynı zamanda Theia’nın kalıntılarını da Dünya’nın mantosunun derinliklerine gömdü. Bu olay da Hawaii ve İzlanda’nın oluşumunu sağladı. Dünya’nın içinde kaybolan Theia’nın büyüklüğü, yüzölçümü 144 bin 400 kilometrekare olan Mars kadardı. Araştırmacılar, ön gezegen Theia’dan çarpışmayla gelen kalıntıların binlerce kilometre çapında olduğunu söyledi. Çalışmaya göre, Dünya’nın mantosunun alt bölgesine batan Theia’nın kalıntıları, gezegenimizin çekirdeğinin üzerinde bugün hâlâ varolan ağır damlaları oluşturdu. Bilim insanları bu sonuca, Dünya’nın derinliklerinde neden devasa bir anormalliğin bulunduğunu açıklamayı amaçlayan bilgisayar simülasyonları yardımıyla ulaştı.

Haberin Devamı

Jeolojik evrim böyle başladı

*Çarpışma Dünya’nın 4.5 milyar yıllık jeolojik evriminin başlangıcı oldu.

*Çarpışmayla genişleyen Dünya’nın mantosunun tabanında farklı iki bölge var.

*Afrika tektonik plakasının ve Pasifik tektonik plakasının altındaki bu bölgelerin farklılığı, Theia’ya bağlanıyor.

*Dünya ile Ay’ın yapısının benzerliği de bu çarpışmadan kaynaklanıyor.

*Theia ve Gaia adları Yunan mitolojisinden geliyor.