Dünya ‘Gelecekte dört ayak üstünde yürüyebiliriz’

‘Gelecekte dört ayak üstünde yürüyebiliriz’

22.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiliz bilim insanı, maymundan başlayarak ayağa kalkan insana dönüşen evrim diyagramının yanlış olduğunu belirterek, “Gelecekte dört ayak üstünde yürüyebiliriz” iddiasında bulundu

‘Gelecekte dört ayak üstünde yürüyebiliriz’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiliz genetik uzmanı Adam Rutherford, bir maymun figüründen başlayarak dik bir insana dönüşen ünlü ‘Homo Sapiens’e Giden Yol’ adlı evrim diyagramının evrim hakkında en yanlış şeyi gösterdiğini ve biyoloji kitaplarından çıkarılması gerektiğini açıkladı. İngiltere’de University College London’da görev yapan Rutherford, Cheltenham Bilim Festivali’nde yaptığı konuşmada, ‘bir maymunla başlayan ve sakallı beyaz bir adama doğru yavaş yavaş dikleşen insan çizgisi’ imajının evrim bilimini anlamak için zararlı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Evrim düz bir çizgi değil’

Evrimin her zaman düz bir çizgide ilerleyici ve geliştirici bir durum olmadığına dikkat çeken Rutherfod şunları söyledi: “Evrim, diyagramdaki gibi çalışmıyor. O sırada içinde bulunduğumuz alanı işgal etmek için evrim geçiririz. Ama bu illa ki daha iyiye gideceğiz anlamına gelmez. Bakarsınız gelecekte tamamen farklı bir şekle dönüşüp dört ayak üzerinde yürümeye başlayabiliriz.”

‘Kibirli bir bakış açısı’

İnsanların kendilerini evrimin zirvesi olarak görmesinin kibirli bir bakış olduğunu belirten Rutherford, “Diyagram 1965’te bir ders kitabından alınmış, imkan olsa diyagramı tüm kayıtlardan silerim” dedi. Günümüzde tişörtlere bile bastırılan diyagramın orijinali, 20 milyon yıl önce yaşayan ‘Pliopithecus’ adlı primatla başlıyor ve 14 ayrı primat figürünün ardından ‘modern insan’la bitiyor.