Dünya Gerçek hayattaki ‘Da Vinci Şifresi’

Gerçek hayattaki ‘Da Vinci Şifresi’

20.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Tapınak Şövalyeleri”, Haçlı Seferleri sırasında Antakya’da da boy gösterdi. Hazineleri de “Da Vinci Şifresi” filmine konu oldu. Yeni bulunan 8 şövalyenin mezarı ise tarihe yeni bir ışık tutuyor.

Gerçek hayattaki ‘Da Vinci Şifresi’

Tarihte, Hristiyanlığın askeri tarikatlarının en ünlüleri arasında “Tapınak Şövalyeleri” yer alıyor. Fransız soylusu Hugues de Payens tarafından 1119 yılında kurulmuştu. Dönemin en korkulan savaşçılarıydı. Misyonları, Haçlı Seferleri sırasında Kudüs’teki hacıları korumaktı. Anadolu Selçuklularına karşı Bizans cephesinde yer alırken bölgemize de gelmişlerdi. 1180 yılında Kudüs, Trablus ve Antakya’da 600 civarında Tapınak Şövalyesi vardı. Bu savaşçılar Dan Brown’ın “Da Vinci Şifresi” adlı romanına ve başrolünü Tom Hanks’in oynadığı, 2006 tarihli ABD yapımı filme de konu olmuştu. 

Haberin Devamı

Gerçek hayattaki ‘Da Vinci Şifresi’

‘Hazine’ aranıyor

Filmde, Prof. Robert Langdon, “Tapınak Şövalyeleri”nin hazinesini bulmak için İskoçya’daki Rosslyn Şapeli’nin altını kazıyordu. Hazine değil ama 8 şövalyenin mezarı, İngiltere’deki St Mary’nin kilisesinde bulundu. Mezarları bulan tarihçi Edward Spencer Dyas araştırmaya devam ediyor. İngiliz yönetiminin şövalyelerle sıkı bağları vardı. Savaşlardan büyük ganimetler elde eden Tapınak Şövalyeleri, dönemin İngiltere Kralı Henry II’yi bile finanse etmişlerdi. Hazinelerinin aranma nedeni de bu “zenginlikleri”.