Dünya Gizli belgeler BM’ye dokundu!

Gizli belgeler BM’ye dokundu!

14.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin ifşa olan gizli istihbarat belgeleri Ukrayna’daki savaşla ilgili pek çok ayrıntıyı gündeme getirirken, Washington yönetiminin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres’in savaşta Rusya’nın çıkarlarını önceliklendirdiğini düşündüğünü ortaya çıkardı. Belgelerde, ABD’nin Guterres’i yakından izlediği ve yardımcısıyla olan özel konuşmalarına ilişkin bölümlerin bulunduğu da kaydedildi.

Gizli belgeler BM’ye dokundu

BBC’nin aktardığına göre, belgelerden biri, Türkiye ve BM arabuluculuğunda geçen yıl imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na odaklanıyor. Guterres’in, anlaşmanın sağlanması için Rusya’nın çıkarına olan bazı maddeleri kabul etmeye hazır olduğuna dikkat çekilirken, “Guterres, hakkında yaptırım kararı olan Rus kurumları ya da bireyleriyle çalışmak anlamına gelse bile, Rusya’nın ihracat kapasitesini geliştirmeye yönelik çabaları öne çıkardı” ifadeleri yer alıyor.

Haberin Devamı

'GENEL ÇABALARI BALTALAYICI'

Rusya’ya karşı “fazla yumuşak” olmakla suçlanan BM şefinin Şubat ayındaki girişimleri ise “Moskova’yı Ukrayna’da yaptıklarından sorumlu kılma konusundaki genel çabaları baltalayıcı” olarak nitelendiriliyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'DEN İDDİALARA TEPKİ

BM yetkilileri, 'dünyanın en iyi diplomatının' Moskova'ya karşı yumuşak davrandığı iddiasına sinirlendi.

TRT Haber'de yer alan bilgiye göre sızan belgeler hakkında yorum yapmayacağını söyleyen üst düzey bir yetkili, BM'nin "savaşın dünyanın en yoksulları üzerindeki etkisini hafifletme ihtiyacıyla hareket ettiğini" söyledi.

"Bu, gıda fiyatını düşürmek için elimizden geleni yapmak ve gübreye en çok ihtiyacı olan ülkeler için erişilebilir olmasını sağlamak anlamına geliyor" diye ekledi.

Haberin Devamı

Gizli belgeler BM’ye dokundu

21’LİK GENÇ SIZDIRMIŞ

Bu arada ABD’yi sarsan gizli belgeleri Discord adlı sohbet programında ‘OG’ kullanıcı adını kullanan 21 yaşındaki Jack Teixeira’nın sızdırdığı iddia edildi. Teixeira, FBI tarafından düzenlenen operasyon ile Massachusetts’te gözaltına alındı. ABD basını Teixeira’nın, Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları’nın istihbarat kanadında görevli olduğunu ifade etti.

UKRAYNA’DAN KARADENİZ’E NATO ÖNERİSİ

Romanya’nın başkenti Bükreş’teki Uluslararası Kırım Platformu toplantısında konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Karadeniz’in NATO denizi olması çağrısında bulundu. NATO’nun Karadeniz’in güvenliğinde daha büyük bir rol oynaması gerektiğini vurgulayan Kuleba “Karadeniz’i aynı Baltık Denizi gibi bir NATO denizine dönüştürme vakti geldi” ifadelerini kullanırken, Rusya’dan yanıt gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Karadeniz’in tüm kıyıdaş devletler için müşterek bir deniz olduğunu, “iş birliği, etkileşim ve güvenlik denizi” olması gerektiğini söyledi.

‘TAHIL ANLAŞMASI UZAMAYABİLİR’

En son 18 Mart’ta 60 gün uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması’na dair açıklamalar yapan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, anlaşmanın devam etme ihtimalinin “düşük” olduğunu söyledi.

Peskov, “Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz, iki ayak üzerinde durmalıdır. Bu bakımdan mevcut durumda (anlaşmanın uzatılması) ihtimal düşük” diye konuştu. Bununla birlikte, Sputnik haber sitesi, Rusya Dışişleri’nin, anlaşmanın uzatılması için 5 şart öne sürdüğünü belirtirken, bunlar arasında, Rus Rosselhozbank’ın para transferi sistemi SWIFT’e geri alınması, gıda ve gübre üretiminin yanı sıra bunların nakliyesini yapan Rus şirketlerinin varlıkları üzerindeki blokajın kaldırılması ve sigorta kısıtlarının iptali yer aldı.

Yazarlar