Dünya Golan’a tepki seli

Golan’a tepki seli

27.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın, Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini resmen tanımasına tepkiler sürüyor. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere pek çok hükümet, bu kararı tanımadığını bildirdi

Golan’a tepki seli

ABD Başkanı Donald Trump’ın, başkanlık kararnamesiyle, Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğini resmen tanımasına, Körfez ülkeleri başta olmak üzere dünyadan tepki yağmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

ABD’nin müttefiki Suudi Arabistan’ın yanı sıra Bahreyn, Trump’ın kararını imzalamasını kınadı. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan açıklamada, Golan kararının kabul edilemez olduğu ve oldu-bittiye getirme çabalarının gerçekleri değiştiremeyeceği vurgulandı. Açıklamada, “ABD yönetiminin uygulaması, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının ve uluslararası hukukun açıkça ihlalidir. Orta Doğu’da barış ve güvenlik adına olumsuz sonuçlar doğuracaktır” ifadelerine yer verildi.

Bahreyn de karara tepki gösterdi ve söz konusu karar “Orta Doğu’da sürdürülebilir barış çabalarını sekteye uğratacak bir adım” olarak nitelendirildi. Bahreyn’in açıklamasında, “Bölgede kapsamlı, kalıcı ve adil bir barışı sağlamak adına İsrail’in 1967’de işgal ettiği Golan Tepeleri dahil tüm Arap topraklarından çekilmesi için tüm çabaların seferber edilmesi gereklidir” denildi.

Haberin Devamı

‘Eşi görülmemiş!’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD Başkanı Donald Trump’ın Golan kararını “uluslararası hukuka aykırı” olarak nitelendirdi. Ruhani açıklamasında, “Bir kişinin, ABD’nin başına gelip de uluslararası hukuk ve anlaşmalara aykırı bir şekilde bir ülkenin toprağını başka bir işgalci ülkeye verebileceği kimsenin aklının ucundan geçmezdi. Bu yüzyılda eşi benzeri görülmemiş bir eylem” ifadelerini kullandı.

Kuveyt ise, ABD’nin kararından “esef duyduğunu” belirtirken, Katar, İsrail’e Golan Tepeleri işgaline son vermesi ve uluslararası kararlara uyması yönünde çağrıda bulundu. Lübnan da, Trump’ın kararı için, “uluslararası hukukun tüm kurallarını ihlal ettiği” ve “barışın sağlanması için gösterilen bütün çabalara zarar verdiği” ifadelerini kullandı. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan ülkenin resmi haber ajansı SANA’ya yapılan açıklamada da, “ABD Başkanı’nın Suriye’deki Golan Tepeleri’nin ilhakını tanıması, Suriye’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yapılan açık bir saldırıdır” denildi. Ülkede, kararı protesto için gösteriler düzenlendi.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov ise, ABD’nin Golan Tepeleri’ne ilişkin kararını eleştirerek “Olumsuz sonuçlara neden olacak bu kararı üzüntüyle karşılıyoruz. Washington, uluslararası hukuku çiğneyen yeni bir adım daha atmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Ateşkese rağmen saldırılar sürdü

Gazze Şeridi’nde Mısır’ın arabuluculuk ettiği “ateşkes”e rağmen taraflar arasında önceki gece boyunca karşılıklı saldırıların sürdüğü bildiriliyor. İsrail savaş uçakları Gazze’de çeşitli noktaları bombaladı. Filistinli gruplar da saldırılara roketlerle karşılık verdi. Hem Gazze’de hem de İsrail’in güney bölgelerindeki kentlerde okullar tatil edildi. Gazze’ye yakın noktalara asker takviyesine devam eden İsrail, vatandaşlarına sığınaklarından çıkmamaları tavsiyesinde bulundu. İsrail, Erez ve Kerem Selim sınır kapılarını kapattı. Savaş uçakları ve topçu birlikleri Gazze’nin güneyi, kuzeyi ve orta kesimlerinde 20 tarım alanını hedef aldı. Gazze yakınındaki İsrail yerleşim birimlerinde korkulu bir bekleyiş olduğu kaydediliyor.

Golan’a tepki seli

Filistinli silahlı gruplar da İsrail’in hava saldırılarına cevap olarak Gazze sınırına paralel İsrail beldelerine roket atışlarının düzenlendiğini açıkladı. Filistinli grupların askeri birimlerini içine alan Gazze merkezli “Ortak Operasyon Merkezi”, roketlerin “Siderot ve Netiyfot” beldelerine fırlatıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Öte yandan Amerikan “New York Times” gazetesi, Gazze Şeridi’nde İsrail ile Hamas arasında tırmanan gerilimin İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’yu 9 Nisan’da yapılacak seçimler öncesi bir sınavdan geçirdiğini yazdı. Gazetenin yazısında, Netanyahu’nun gerilimi tırmandırması ve İsrail topraklarının yeniden hedef alınması halinde de, seçim kampanyasının zarar görebileceği belirtildi. İsrail Başbakanı’nı 9 Nisan’da zorlu bir seçimin beklediği belirtilen yazıda, “Netanyahu, rakipleri tarafından Gazze konusunda kararlı adımlar atmamak ve net bir politika uygulamamakla suçlanıyor” denildi.