Dünya Gözler kontrol kulesinde

Gözler kontrol kulesinde

04.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Haneda Havalimanı’nda önceki gün iki uçağın pistte çarpışmasının nedeni araştırılırken, gözler hava trafik kontrol kulesine çevrildi.

Gözler kontrol kulesinde

Japon yayın kuruluşu “NHK”nin Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir kaynağa dayandırdığı haberine göre, kontrol kulesi, Japonya Havayolları’na (JAL) ait JAL 516 sefer sayılı yolcu uçağına, Sahil Güvenlik (JCG) uçağıyla çarpışmadan önce piste iniş izni verdi.

Haberin Devamı

Trafik kontrolörü, deprem sonrası Niigata’ya yardım götürecek JCG uçağına ise kazadan birkaç dakika önce “pistten uzak durmasını” söyledi.  Ancak, NHK’nin haberinde, hava trafiği kontrol görevlisinin ifadesinin, sahil güvenlik yetkililerinin açıklamasıyla çeliştiği öne sürüldü. Zira sahil güvenlikten bir kaynak, küçük uçağın pilotunun kalkış onayı aldığını öne sürdü. JCG uçağındaki 6 kişiden 5’i kazada hayatını kaybederken, JAL yetkilileri, yolcu uçağının pilotunun iniş izni aldığını ancak muhtemelen küçük Dash-8 uçağını pistte ilerlerken göremediğini söyledi.

Öte yandan güvenlik uzmanları, yolcu uçağının alevler içinde kalmadan önce tahliyesi için “mucize” ifadesini kullandı. Tahliye sırasında uçak içi anons sistemi çalışmadığı için mürettebatın megafon kullanmak zorunda kaldığı, yolcuların panik yapmadan beklemesi de olayı daha inanılmaz bir hale getiriyor. Uçaktaki 379 yolcu ve mürettebatın tamamı tahliye edilmişti.