Dünya Gözyaşlarıyla gitti

Gözyaşlarıyla gitti

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

Gözyaşlarıyla gitti

İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit anlaşması için ne muhalefetten ne de kendi partisinden destek alamayınca, gözyaşları içinde istifasını açıkladı. May, Brexit kurbanı ikinci başbakan oldu.

Haberin Devamı

İngiltere’de beklenen oldu ve Başbakan Theresa May, 7 Haziran’da partisinin liderliğinden istifa edeceğini açıkladı. Muhafazakar Parti yönetimi ile başbakanlık konutu “10 Numara” bir araya gelen May, görüşmenin sonrası yaptığı açıklamada, parti liderliğini bırakacağını ilan etti.

“Brexit’i hayata geçirememiş olmak benim için derin bir pişmanlıktır ve öyle de kalacak” ifadesini kullanan May, yeni parti lideri seçilene kadar başbakanlığı sürdüreceğini kaydetti. Yaklaşık 3 yıldır başbakanlık görevini yürüten May, istifa açıklamasının sonunda gözyaşlarına hakim olamadı.

2016’da dönemin başbakanı David Cameron’ın Brexit referandumu sonrasında istifa etmesiyle bu görevi devralan May, İngiltere tarihindeki ikinci kadın başbakan oldugunu ve bunun son olmayacağını belirtti. May, “Hayatımın en büyük onuru olan bu görevi kısa bir süre içerisinde bırakacağım. Aşık olduğum bu ülkeye hizmet etme görevini kızgınlıkla degil büyük bir minnetle bırakıyorum” dedi. May, böylelikle Brexit sürecinin kurbanı “ikinci başbakan” oldu.

Haberin Devamı

İstifaya zorlandı

May, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) ile ilgili planlarına parlamentodan destek bulamadığı için uzun süredir baskı altındaydı. Başbakan May, detaylarını hafta başında açıkladığı yeni Brexit anlaşması paketi nedeniyle hem kabinesinin hem de muhalif milletvekillerinin tepkisini çekmişti. May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda daha önce üç kez reddedilmişti.

May, salı günü parlamentodaki konuşmasında, Brexit anlaşmasının onaylanması halinde, ikinci referandum konusunda da oylama teklifinde bulunmuştu. Ancak bu şekilde İşçi Partisi’nden destek almayı uman May, hem bunu alamadığı gibi kendi partisinden de büyük tepki gördü. May ile dün görüşen parti yönetiminin, İngiliz siyasetçiyi istifaya zorladığı belirtiliyor. Theresa May’in liderliğindeki partinin, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de büyük yenilgi alması bekleniyor.

Başbakan kim olacak?

Başbakan Theresa May’in istifa tarihini açıklamasıyla, Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve İngiltere başbakanının kim olacağı konusunda yarış başladı. Adaylar arasında dışişleri eski bakanı Boris Johnson, bu hafta istifa eden Andrea Leadsom, Çevre Bakanı Michael Gove, eski Brexit bakanı Dominic Raab ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt gibi Brexit yanlısı isimlerin yanı sıra Amber Rudd da yer alıyor. Öte yandan ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, “ne Theresa May’in ne de bölünmüş Muhafazakar Parti’nin ülkeyi yönetemeyeceğini” savunup, erken seçim çağrısı yaptı. İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon da seçim fikrine destek verenlerden.