Dünya Güney Kıbrıs liderini ikinci tur belirleyecek

Güney Kıbrıs liderini ikinci tur belirleyecek

18.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs Rum kesiminde dün yapılan başkanlık seçimlerinde adaylardan hiçbiri yüzde 50’nin üzerinde oy alamadığı için, 24 Şubat Pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak

Güney Kıbrıs liderini ikinci tur belirleyecek

Seçimin favorisi Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Genel Başkanı Nikos Anastasiadis, ilk turda yüzde 45.46 oy alarak seçimi birinci sırada bitirdi. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Kominist AKEL partisi adayı Stavros Malas yüzde 26.91, bağımsız aday Yorgos Lillikas da yüzde 24.93 oy aldı.
Bu sonuçlarla birlikte Anastasiadis ile Malas ikinci tura kaldı. DİSİ ve AKEL’liler partilerinin önüne gelerek sevinç gösterileri yaptı. İkinci turda yarışacak iki isim de Annan Planı’na ‘evet’ demişti. Lillikas’ı destekleyenlerin tavrı kazananı belirleyecek. İkinci tur öncesi hükümet pazarlıkları da önemli etken olarak görülüyor. Seçimlere katılım oranı 83,14 oldu. Seçmenler arasında 604 Kıbrıslı Türk de bulunuyor.
Rum Kesimi’nde yapılan seçimlerde ilk kez ‘Kıbrıs sorunu’ birinci gündem maddesi olmadı. Adaylar ekonomik konular üzerine politikalarını kurdu. Rum tarafı, ekonomik kriz nedeniyle Troyka’dan 17 milyar Euro yardım talep etmişti. Oyunu kullandıktan sonra ”Bu cennet adada çözüm şansı var” diye konuşan Anastasiadis, “Kıbrıslı Rumlar ile Türklerin aynı haklardan eşit şekilde faydalanabilmesi gerektiğini” kaydetti.

Beşparmaklara selam
Seçimlerde AKEL adayı Malas’ı destekleyen Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas da, her sabah Beşparmak Dağları’na günaydın dediğini söyledi. “Sandık başına her gittiğimde, Beşparmak Dağları’na selam vererek, elimi kalbime koyuyorum ve direniş, demokrasi ve ilerlemeye oy kullanıyorum” diyen Rum Lider, “Bugün de bu şekilde oy kullandım” diye konuştu.