Dünya 'Hac ve umreye gitmeyin' uyarısında bulundu

'Hac ve umreye gitmeyin' uyarısında bulundu

03.07.2013 - 14:22 | Son Güncellenme:

Belçika Katolik Leuven Üniversitesi Öğretim Uyesi Virolog Marc Van Ranst, Arabistan’dan yayılan bir virüs türünün Belçika’ya sıçramaması için hac ve umreye gidilmemesi gerektiğini savundu.

Hac ve umreye gitmeyin uyarısında bulundu

"Bu yıl Mekke’ye gitmeyin." diyen Virolog Marc Van Ranst, Mers isimli virüsün ölümcül olduğunu iddia etti. Van Ranst, Belçika Dışişleri Bakanlığı'nı da göreve çağırarak, “Bakanlık Mekke’ye gitmeme tavsiyesinde bulunmalı.” dedi. Federal hükümete bağlı olarak görev yapan virüs uzmanı Van Ranst, "Her yıl yapılan hac organizasyonları ölümcül tehdit içeriyor ve kontrol edilemiyor." iddiasını ortaya attı. Van Ranst, Mers virüsünün solunum yollarından bulaştığını ve ölümcül olduğu uyarısında bulunurken “Şu ana kadar bu virüsten dolayı 77 kişi hayatını kaybetmiş. Bunlardan 34’ü Arabistan’da ölürken, diğerleri de geldikleri ülkelere döndükten sonra hayatlarını kaybetmişler. Bunlardan ikisi İngiltere, biri Fransa da ölmüşler. İtalya’dan 3 kişi de bu hastalığa yakalanmış. Diğer ülke uzmanlarına da sesleniyorum. Hac organizasyonlarıyla bu virüs uluslararası çapta yayılabilir.” dedi.

Virüs uzmanı Marc Van Ranst, Mers virüsünü yıllar önce Çin’de ortaya çıkan Sars virüsünün bir değişik versiyonu olduğunu belirtirken “Virüs ile ilgili net bir bilgimiz henüz yok. Tam olarak nasıl dağıldığını da henüz bilemiyoruz.” dedi. Van Ranst, “Hac organizasyonlarını iptal etmenin de kolay olmadığını biliyorum. Ama Dışişleri Bakanlığı en azından bir mesaj yayınlamalı.” şeklinde konuştu.

Belçika Dışişleri Bakanlığı ise konuya temkinli yaklaşıyor. Bakanlık, herhangi bir demeç vermek için erken olduğunu ve yeterli bilgiye sahip olmadıklarını aktardı. Dışişleri Bakanı Didier Reynders, sağlık bakanlığından bilgi gelmeden yorum yapmayacaklarını ifade etti.

HAC ORGANİZATÖRLERİ SORUN GÖRMÜYOR

Haberin Devamı

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı hac ve umre bürosu ise yaptığı açıklamada böyle bir virüsten haberdar olduklarını ancak bakanlıktan herhangi bir önlem talimatı gelmediğini belirtti. Yapılan açıklamada , "Böyle bir virüsün olduğunu biz de haberlerden, televizyonlardan alıyoruz. Ancak oradan aldığımız haberlerle hareket edemeyiz. Bakanlıktan resmi bir açıklama gelirse, biz de ne gerekirse onu yaparız.” ifadelerine yer verdi.

Yaklaşık 20 yıldır çeşitli kuruluşlarla hac ve umre kafilelerinin başında Mekke ve Medine’ye giden Nazır Yıldız, yaptığı açıklamada bu zamana kadar böyle bir tehlikeyle karşılaşmadığını belirtirken, “ Buradan yola çıkmadan önce herkese menenjit aşısı yapılıyor zaten. Bunun dışında ekstra olarak grip aşısını da tavsiye ediyoruz. Sonuçta her açıdan tedbirli olmalıyız.” dedi. Nazır Yıldız, bu zamana kadar kendi kafilesinden herhangi bir vatandaşın da ölümcül bir hastalığa yakalanmadığın da dikkat çekti.

Yaklaşık 23 yıldır Belçika İslam Federasyonu adına hac ve umre organizasyonunun başında bulunan Emin Demirtaş ise şu ana kadar 36 defa çeşitli kafilelerle kutsal topraklara gittiğini ve bu zamana kadar kendi kafilesinden hiç kimsenin böyle bir hastalığa yaklanmadığına dikkat çekti. Gitmeden önce menenjit aşısı yaptırdıklarını ve bunun da kafi geldiğini belirten Demirtaş, “ Bu zamana kadar böyle bir hastalık vakasına rastlamadık. Oraya dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Yine de dikkatli olmak gerekir.” dedi.