Dünya Haftada iki kez yemek bile tip 2 diyabet riskini artırıyor: Etin azı karar çoğu ise zarar!

Haftada iki kez yemek bile tip 2 diyabet riskini artırıyor: Etin azı karar çoğu ise zarar!

21.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Harvard Üniversitesi araştırmasına göre, haftada sadece iki kez “kırmızı et” yemek dahi tip 2 diyabet riskini yükseltiyor. Bir kez yeterli! Kırmızı etin yerine kabuklu yemiş ve baklagil konulmalı.

Haftada iki kez yemek bile tip 2 diyabet riskini artırıyor: Etin azı karar çoğu ise zarar

Tip 2 diyabet (şeker hastalığı), dünyada etki alanı en hızlı büyüyen sağlık tehditlerinden biri. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, yaygınlığı son 30 yılda her yerde keskin bir şekilde arttı. 2021 yılı itibarıyla dünyada 537 milyon, Türkiye’de ise 8 milyon diyabet hastası var. ABD’deki Harvard Üniversitesi’nin uzmanlarının araştırmasına göre de haftada sadece iki kez “kırmızı etyemek bile tip 2 diyabet riskini artırıyor. Çalışmada, 216 bin 695 kişinin sağlık verilerine bakıldı.

Haberin Devamı

Yüzde 62 artıyor

En çok kırmızı et yiyenlerin, tip 2 diyabete yakalanma riskinin yüzde 62 daha yüksek olduğu belirlendi. İşlenmiş kırmızı etin her ilave günlük porsiyonunun, tip 2 diyabet geliştirme riskinin yüzde 46 daha fazla olduğu görüldü. Araştırma, işlenmemiş kırmızı etin her ilave günlük porsiyonunun ise yüzde 24 daha fazla riskle ilişkili olduğunu buldu. Günde bir porsiyon kırmızı etin başka bir protein kaynağıyla değiştirilmesini inceleyen araştırmacılar, kuruyemiş ve baklagillerin yüzde 30 daha düşük tip 2 diyabet riski olduğunu buldu. Bir porsiyon süt ürününü ikame etmek ise yüzde 22 daha düşük riskle bağlantılıydı.

Haftada iki kez yemek bile tip 2 diyabet riskini artırıyor: Etin azı karar çoğu ise zarar

“Sağlıklı bir bireyde açlık kan şekeri en fazla 100, tokluk kan şekeri ise en fazla 140 olmalı” deniliyor.

Haberin Devamı

Hem kendini hem çevreyi düşün

*Çalışmanın baş yazarı Xiao Gu, “Bulgularımız kırmızı et tüketimini sınırlamayı öneren beslenme kurallarını güçlü bir şekilde destekliyor ve bu hem işlenmiş hem de işlenmemiş kırmızı et için geçerli” dedi.

* Prof. Walter Willett, “Bulgularımız ve başkaları tarafından yapılan önceki çalışmalar göz önüne alındığında, sağlıklarını ve refahlarını optimize etmek isteyenler için haftada bir porsiyon kırmızı et sınırı makuldur” diye konuştu.

*Bilim insanları, kırmızı etin sağlıklı bitkisel protein kaynaklarıyla değiştirilmesinin aynı zamanda sera gazı emisyonlarının azaltılmasına, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olacağını ve başka çevresel faydalar sağlayacağını da vurguladı.

Kalp krizinden böbrek yetmezliğine…

*Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretmemesi ve bu nedenle kanda yüksek düzeyde glikoz (şeker) bulunmasıyla seyreden kronik bir hastalık.

* Tip 1 diyabette insülin üretimi yoktur, tip 2 diyabette ise üretim yetersizdir.

*Diyabet kontrol altına alınmazsa körlüğe, böbrek yetmezliğine, kalp krizine, felce ve ampütasyona neden olabiliyor.

* Araştırmalar, sağlıklı bir kiloyu korumanın yanı sıra tip 2 diyabet riskini azaltmak için sağlıklı beslenmek ve hareket etmek gerektiğini vurguluyor.