Dünya Hafter’e silahlar Mısır’dan

Hafter’e silahlar Mısır’dan

28.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) ile ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri General Halife Hafter’e bağlı güçler arasındaki çatışmalar sürüyor.

Hafter’e silahlar Mısır’dan

Edinilen bilgiye göre, UMH’den üst düzey bir yetkili, önceki gün Trablus’a düzenlenen hava saldırılarının Mısır’a ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirildiğine dair kanıtların bulunduğunu söyledi. Kaynaklar, Mısır’ın Hafter’e silahlı destek verdiğini kaydetti. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, geçen hafta Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nu desteklediklerini belirterek, “Ülkedeki diğer oluşumları da bu kuruma bağlamak için çaba sarf ediyoruz” demişti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Libya’nın batısı ile başkent Trablus çevresini elinde tutan Birleşmiş Milletler (BM) destekli “Ulusal Birlik Hükümeti”ne, doğuda ayrı hükümet kuran General Hafter’e bağlı birliklere karşı kullanılmak üzere zırhlı araç ve ağır silah gönderdiği de Hafter güçlerini destekleyen medyada yer almıştı. Çatışmalarda, UMH’ye bağlı silahlı güçler tarafından Türkiye menşeli insansız hava araçlarının (İHA) kullanıldığı ileri sürülmüş, Misrata ile Türkiye arasında hava ve denizden açık hat olduğu, Libya Havayolları’nın Türkiye’den Misrata’ya silah taşıdığı iddia edilmişti.

‘Haberler iftira’

Kaynaklar, Mısır’ın Hafter’e uçaklarını vermesinin ortaya çıkmasıyla Türkiye ile ilgili haberlerin iftira olduğunu ve asıl amacın gizlemek için kasten çıkarıldığının belgelendiğini kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; Trablus ve çevresinde 4 Nisan’dan bu yana çatışmalarda 500’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi.