Dünya Hamaney meydan okudu

Hamaney meydan okudu

18.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

İran lideri Ali Hamaney 8 yıl aradan sonra dün başkent Tahran’da cuma namazı kıldırdı, hutbe okudu. Hamaney, ABD ve Avrupa’ya meydan okurken, İran halkına da birlik çağrısında bulundu

Hamaney meydan okudu

ABD’nin Kudüs Gücü komutanı Kasım Sülaymani’yi öldürmesi sonrası yaşananlar nedeniyle zor günler geçiren İran yönetimi, ülkenin lideri Ayetullah Ali Hamaney’in hitabet gücüne güveniyor. Hamaney, dün 8 yıl aradan sonra Tahran İmam Humeyni Musallası’nda cuma hutbesi okudu. Hamaney, cuma namazını en son İslam Devrimi’nin 33. yıldönümü nedeniyle 2012’de kıldırmıştı. 80 yaşındaki Hamaney’in kıldırdığı Tahran’ın Musalla Cami’ndeki cuma namazına binlerce kişi katıldı, kalabalık çevre sokaklara taştı.

Haberin Devamı

İran’ın son 2 haftada acı ve tatlı maceralar yaşadığını, bunların halk için de ders verici nitelikte olduğunu söyleyen Hamaney, “Ayn el-Esad Hava Üssü’ne gönderilen füzeler, ABD’nin haysiyetini hedef almıştır. Bu, ABD’nin süper gücüne yapılan bir saldırıdır. ABD, Suriye, Irak, Lübnan ve Afganistan’da direniş güçlerince darbe alıyor ancak verilen bu güçlü cevap, ABD’nin itibarına yapılmıştır, ne yaparsa yapsın bundan kurtulamaz” dedi.

Trump’a ‘soytarı’ dedi

Hutbede ulusal birlik mesajı veren Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’a da “soytarı” dedi. İran halkının devrimden 41 yıl sonra da rejime sahip çıkmak için cenaze törenine yüksek katılım gösterdiğini dile getiren Hamaney, ABD Başkanı Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Süleymani’yi terörist olarak isimlendirdiğini hatırlattı. Hamaney, “Teröristlerle en büyük mücadeleyi veren komutana karşı terör eylemi gerçekleştirdiler” dedi.

Haberin Devamı

Süleymani’nin sadece bir kişi ve Kudüs Gücünün de bir kurum olarak görülmemesi gerektiğine işaret eden Hamaney, “Süleymani’nin komutası altında mücadele edenler ülkemizin güvenliğinin de önemli temsilcileridir. Evet dışarıda savaşıyorlar ancak ülkelerini koruyorlar. Onlar Suriye ve Irak’ta İran’ı koruyor. Suriye ve Irak’ta icat edilen DAEŞ’in asıl hedefi İran’dı. ABD’nin asıl hedefi İran’dı. Bu Süleymani komutasında mücadele eden gençler tarafından durduruldu” diye konuştu.

Avrupa’yı eleştirdi

Ukrayna Hava Yolları’na ait uçağın düşürülmesi olayıyla Süleymani suikastinin unutturulmak istendiğini savunan Hamaney, rejim karşıtı gösterilerde yer alan gençlerin de “kandırıldığını” ileri sürdü. Hamaney, “Biz uçak hadisesine ne kadar üzüldüysek düşman da o kadar sevindi” derken, “İran güçlü olmalıdır” ifadesini kullandı. Hamaney, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin nükleer anlaşmayla ilgili İran’ı tehdit ettiğini de söyledi.

Cuma namazında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

Yazarlar