Dünya Harry, İngiltere’yi zor duruma düşürdü

Harry, İngiltere’yi zor duruma düşürdü

19.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran idam ettiği Alireza Akbari’nin infazına tepki gösteren İngiltere’ye, “Prens Harry, 25 Taliban’ı öldürdüğü için böbürleniyor, sen kime insan hakları dersi veriyorsun ki” diye çıkıştı.

Harry, İngiltere’yi zor duruma düşürdü

İngiliz Prens Harry (38) “Spare” (Yedek) adlı otobiyografik kitabında, 2012 - 2013 yıllarında askeri helikopter pilotu olarak Afganistan’da görev yaparken, 25 Taliban militanını öldürdüğünü yazdı. Ayrıca bir TV programında da bunu böbürlenerek söyledi. Bu yüzden Afganistan’dan tehdit aldığı için yaşadığı ABD’de silahlı koruma ordusuyla gezen Harry, ülkesi İngiltere’yi de zor duruma düşürdü. İran, daha önce İran Savunma Bakan Yardımcılığı yapan, aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan Alireza Akbari’yi İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 14 Ocak’ta idam etti. İngiliz yönetimi de İran’a büyük tepki gösterdi. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak idama sessiz kalmayacaklarını açıklarken, İran ise verdiği yanıtta Prens Harry’yi “kullandı.”

Haberin Devamı

Karşılıklı öfke

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani, İngiltere Kralı 3. Charles’ın oğlu Prens Harry’nin itirafına göndermede bulunarak, “Kraliyet ailesinin bir üyesinin 25 masum insanın katledilmesini satranç taşlarının kaldırılması olarak görüp, bu konuda hiçbir pişmanlık duymadığı İngiliz rejimi ve bu savaş suçunu görmezden gelenler, başkalarına insan hakları vaazı verecek durumda değiller” dedi.

‘Propaganda aleti’

İngiliz komutanlar, Harry’yi İran’ın propaganda makinesine “cephane vermek”le suçladı. Afganistan’da görev yapmış eski bir komutan olan Albay Richard Kemp, “Harry, İran rejiminin propaganda makinesine cephane vermenin tüm sorumluluğunu üstlenmeli. Tüm düzgün insanlar İran’ın yalanlarını reddedecek olsa da, rejim destekçilerinin çoğu, Harry’nin açıklamalarını istismar ederek güçlenecek” dedi. Emekli Amiral Lord West ise “Harry aptal bir çocuk ama söyledikleri İran’ın yaptıklarıyla hiçbir şekilde eşdeğer değil” diye konuştu.