Dünya Haşema yasağı Danıştay’da

Haşema yasağı Danıştay’da

26.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da belediyelerin uyguladığı sahilde haşema yasağının kaldırılması için ülkenin en üst idari mercii Danıştay’a başvuru yapıldı.

Haşema yasağı Danıştay’da

Sayısı 26 belediyeye çıkan yasaklara yönelik başvuru, İnsan Hakları Ligi ve Fransa’daki İslamofobi ile Mücadele Komitesi adlı sivil toplum kuruluşları tarafından yapıldı. Sivil toplum kuruluşları, haşema yasağının ‘seyahat özgürlüğüne, inandığı dini beyan etme özgürlüğüne ve özel hayata saygı’ gibi en temel ‘özgürlükleri çiğnediğini’ savunuyor.
Fransa Başbakanı Manuel Valls ise yasakları destekleyen bir açıklama yaptı. Haşema yasaklarının ‘kadının saygınlığına karşı bir savaş’ olduğunu söyleyen Valls, ceza kesme uygulamalarının ise daha büyük bir muhakeme ile yapılması gerektiğini savundu.
Fransa Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem ise yasakları hoş karşılamadığını ifade ederek, konunun bir özgürlük sorunu yarattığı eleştirisinde bulundu. İçişleri ile Dijital İşler Bakanları da yasağa karşı çıktı. Merkez sol görüşlü Le Figaro gazetesinin Ifop adlı firmaya yaptırdığı araştırmaya göreyse, Fransızların yüzde 64’ü yasağı desteklerken, yüzde 30’u konuyla ilgili bir fikre sahip olmadığını belirtti.