Dünya Hawking artık ölümsüz

Hawking artık ölümsüz

16.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

14 Mart’ta hayatını kaybeden dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking’in külleri, Isaac Newton ve Charles Darwin gibi isimlerin yanına gömüldü. Hawking’in barış mesajı ise uzayda yayınlandı.

Hawking artık ölümsüz

Evren ve gizemli kara delikler üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in külleri, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Westminster manastırına gömüldü. Bundan sonra Hawking’in külleri Westminster’da Isaac Newton ve Charles Darwin gibi bilim dünyasının en önemli isimlerinin yanında yer alacak.

Haberin Devamı

Uzaya gönderildi

Çok sayıda ünlü ismin ve Hawking’in çocuklarının katıldığı törenin ardından efsanevi bilim insanın barış ve umut içerikli konuşması, Yunan elektronik müzik yapımcısı Vangelis’in müziği eşliğinde kara delik yakınlarındaki uzay boşluğuna yayınlandı. Hawking’in çocukları Lucy ve Timothy Hawking, babalarının küllerinin kuramlarıyla yüzyıllara ışık tutan fizikçilerden Newton ve Darwin’in yanında gömülecek olmasından duydukları minneti dile getirirken kızı Lucy, babasının sesinin uzayda yayınlanmasıyla ilgili, “Bu barış ve umutla ilgili mesaj, bizlere birliktelik ve ahenk içerisine yaşamamız gerektiğini öğütlüyor” diye konuştu. Hawking’in külleri, evrensel çekim yasasını bulan Newton ile tüm zamanların en geniş kapsamlı bilimsel buluşu evrim teorisinin sahibi Darwin’in arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Büyük katılım

Fizik ve gösteri dünyasından Lily Cole, Anita Dobson, Nile Rogers, Nick Mason David Gilmour, Brian Cox gibi birçok ünlü ismin katıldığı törende, fizikçinin hayatının 2004’te çekilen “Hawking” adlı filmde başrolü oynayan oyuncu Benedict Cumberbatch de yer aldı. Hawking için düzenlenen törene halktan katılım isteği de oldukça yüksekti. Çekilişle 100’den fazla ülkeden binlerce kişinin bulunduğu tören için 25 binden fazla başvuru alındığı bildirildi. 14 Mart’ta 76 yaşındayken hayatını kaybeden dünyaca ünlü fizikçi, 20’li yaşlardan beri mücadele ettiği motor nöron rahatsızlığı nedeniyle ömrünün çoğunu tekerlekli sandalyede geçirmişti. 76 yaşında hayat gözlerini yuman Hawking İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’ye bir sene önce verdiği röportajda ‘75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini halen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini’ dile getirmişti.

Hawking için özel mezar taşı

Stephen Hawking’in bedeni kendi vasiyeti doğrultusunda yakılmıştı. Hawking’in doğduğu Cambridge’de gerçekleştirilen törenin ardından ünlü bilim insanının cenazesi bir süre burada tutulmuştu. Hawking’in külleri dün Westminster Manastırı’nda fizikçi Isaac Newton’ın mezarının yanına gömüldü. Manastır içinde Hawking için özel bir bölüm hazırlanırken, ünlü fizikçinin mezar taşında “Burada Stephen Hawking’den fani kalanlar yatıyor” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Hawking artık ölümsüz