Dünya ‘Hayatlarına renk katıyoruz!’

‘Hayatlarına renk katıyoruz!’

17.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Çin yönetimi, uluslararası kamuoyunda sert tepkilere neden olan Uygurlar için kurduğu toplama kamplarının varlığını kabul anlamına gelecek bir açıklama yaptı.

‘Hayatlarına renk katıyoruz’

Kendisi de Uygur olan Doğu Türkistan’daki Komünist Parti’nin iki numaralı ismi Şöhret Zakir, kampların, bölgede aşırılığın engellenmesi ve güvenliğin sağlanması amacıyla kurulduğunu ifade etti ve 1 milyondan fazla Uygur Türkü’ne eğitim vererek “hayatlarına renk kattıklarını” söyledi.

Haberin Devamı

Zakir, Çin medyasına yaptığı açıklamada, bu kamplara bir eğitim anlaşmasıyla alınan söz konusu kişileri “kursiyer”olarak tanımladı, onların “yoğunlaştırılmış” bir eğitim programı kapsamında Çince öğrendiğini, Çin yasalarıyla ilgili dersler aldığını ve bunun yanı sıra mesleki eğitime tabi tutulduğunu ileri sürdü. Aşırıcılıktan etkilendiği gerekçesiyle merkezlere alınan kişilere, kendi inanç ve geleneklerine göre yemek verileceğini, iyi yaşam koşullarının sunulacağını öne süren Zakir, bu merkezlerin amacının, “terör ve aşırıcılığı besleyen çevreyi ortadan kaldırmak” ve “şiddetli terör aktivitelerini meydana gelmeden durdurmak” olduğunu öne sürdü.

Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi’nin Çin’de ayrımcılığa uğrayan topluluklarla ilgili toplantısına katılan insan hakları kuruluşları, Doğu Türkistan’da yerel yöneticilerin siyasi olarak sakıncalı tutumlar içinde olduğunu iddia ettiği kişileri siyasi eğitim merkezlerinde alıkoyduğunu açıklamış, hürriyetinden alıkonulan kişi sayısının 3 milyonu bulduğunu bildirmişti. Çin yönetimi, Uygur bölgesinde “radikal İslam ile mücadele ve Uygur Türkleri’ne Komünist Parti’ye sadakat aşılamak” için kurulduğu belirtilen kampların varlığını reddediyordu.