Dünya Hazine soyan Remmo Clan'ın beş üyesi için karar verildi

Hazine soyan Remmo Clan'ın beş üyesi için karar verildi

16.05.2023 - 13:22 | Son Güncellenme:

Almanya'daki Yeşil Kasa Müzesi'nden paha biçilemeyen üç elmas seti çalan hırsızlar mahkemede suçlu bulundu, hazinenin bazı parçaları müzeye geri döndü ancak çok değerli elmasların bir kısmı hiç bulunamayabilir.

Hazine soyan Remmo Clanın beş üyesi için karar verildi

Almanya'nın Çekya sınırına yakın şehri Dresden'de Avrupa'nın en büyük hazine koleksiyonlarından biri, Kasım 2019'da soyuldu. 18 Kasım Pazartesi sabahı yerel saatle 05.00 civarı, Saksonya eyaletindeki şehrin itfaiyesine bir yangın ihbarı geldi. Yangın, Yeşil Kasa Müzesi'nin (Grünes Gewölbe/Green Vault) yakınındaki bir güç dağıtım şebekesindeydi.

Haberin Devamı

İtfaiye ekipleri yangını söndürmek için çaba gösterirken, Berlin'den Dresden'e gelen hırsızlar alarm sistemi devre dışı kalan müzeye zemin kattaki bir pencereden girdi. Pencerenin demir parmaklıklarını bükerek oluşturulan aralıktan içeri sızan hırsızların hedefinde, müzedeki en değerli parçalar vardı.

Barok döneminden kalma mücevher ve eserlere ev sahipliği yapan müzeden her biri 37 parçadan oluşan üç elmas seti alıp kaçtılar. Sette yakut, zümrüt ve safir işli parçalar da bulunuyordu.

Paha biçilemeyen elmas setlerin çalındığının duyulması Almanya'yı sarstı, şok dalgaları 'son dakika' haberleriyle dünyaya yayıldı.

18. yüzyılda Saksonya'yı yöneten Elektör 'Güçlü August' tarafından oluşturulan müzedeki koleksiyonun akıbeti merak edilirken, güvenlik kamerası görüntüleri maskeli hırsızların ellerindeki baltayla cam vitrinleri kırdığını, geride iz bırakmamak için de yangın tüpünden köpük sıktıklarını gösterdi.

Haberin Devamı

Hırsızların peşine düşen polis ekipleri, çetenin birçok kez Dresden'deki Yeşil Kasa Müzesi'ni ziyaret ettiğini, soygunu titizlikle planladığnıı belirledi. Bir yıllık soruşturmanın ardından Alman polisi ilk gözaltıyı gerçekleştirdi. 'Remmo Clan' adlı çetenin diğer üyeleri de yakalandı.

Hazine soyan Remmo Clanın beş üyesi için karar verildi

Almanya'daki birçok suç klanından biri olan Remmo'nun üyeleri, bugün mahkemede hakim karşısına çıktı. Toplam değeri 113 milyon Euro'yu bulan mücevherleri çalan beş kişi, suçlu bulundu. Suç örgütü üyeleri yargılama sonunda dört ila altı yıl arasında ceza alabilir.

Çalınan mücevherlerin çoğu, üç hırsızın savcılıkla anlaşıp yerlerini söylemesiyle müzeye geri dönebildi. Ancak Saksonya'nın Beyaz Taşı gibi nadir elmaslardan bazıları halen kayıp. Kayıp mücevherlerin bir daha asla bulunamamasından endişe ediliyor.

Hazine soyan Remmo Clanın beş üyesi için karar verildi

Dresden'deki müzeyi soyanlardan biri, 2017'de Berlin'deki Bode Müzesi'nden 100 kilogramlık devasa altın parayı çalmaktan suçlu bulunmuştu. Altın sikke hiçbir zaman bulunamadı, kırıldığı ya da eritildiği tahmin ediliyor.

Yeşil Kasa Müzesi'nde yaklaşık üç bin parça elmas, yakut, zümrüt gibi taşlarla bezeli mücevher, altın, gümüş, fildişi ve inci parçalar bulunuyor. Müzenin en değerli parçalarından biri, 41 kıratlık bir yeşil elmas.