Dünya Hitchcock zorbalığı!

Hitchcock zorbalığı!

11.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni bir kitap, sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Alfred Hitchcock’un aktrislere nasıl acı çektirdiğini ortaya koydu.

Hitchcock zorbalığı

Pelin Aykın - ABD’li yazar Laurence Leamer’ın “Hitchcock’un Sarışınları: Efsanevi Yönetmenin Karanlık Saplantısının Arkasındaki Unutulmaz Kadınlar” adlı kitabı, 10 Ekim’de yayımlanacak. Kitapta, 1980’de ölen ünlü gerilim filmleri yönetmeni Alfred Hitchcock’un birlikte çalıştığı Hollywood yıldızlarına yaptığı zorbalık gözler önüne seriliyor. Hitchcock’un gişe rekorları kıran filmlerindeki kadın oyuncular arasında Ingrid Bergman, Grace Kelly, Kim Novak, Janet Leigh, Tippi Hedren yer alıyor. Leamer kitabında Bergman, Kelly ve Leigh’in Hitchcock’un kaba kişiliğinin üstesinden gelebildiğini ancak Hedren ve Novak’ın yönetmenin zorbalığından olumsuz etkilendiğini yazdı.

Haberin Devamı

Ingrid Bergman’ı kıskandı

Hitchcock, “güzellik sembolü” olarak gördüğü Ingrid Bergman’a “takıntılı”ydı. Bergman, yönetmenin “Öldüren Hatıralar” filminde rol aldı. Ancak, Bergman’ın rol arkadaşı Gregory Peck ile yaşadığı tutkulu ilişki, Hitchcock’u çıldırttı. Yönetmen kendisinin çok beğendiği bir kadınla aşk yaşayan Peck’e üstünlük tasladı.

İşkenceci tavır

Filmlerinde rol alan aktristlerden bazılarıyla cinsel ilişki yaşayan Hitchcock’un sekse takıntılı olduğunu da yazan Leamer, “Hayatı boyunca aşkı aradı ama bulamadı” dedi. Leamer, 60 yılda 50’den fazla film çeken Hitchcock’un Kelly ve Hedren gibi sarışın yıldızları kadın güzelliğinin özü olarak gördüğünü söyledi. Buna rağmen Hitchcock’un kadınları işkenceci bir tavırla tükettiğini, onlara katil, hırsız, hayat kadını rollerinde acı çektirmekten zevk aldığını yazdı. Yazar, 1980’de 80 yaşında ölen Hitchcock’un saplantılarının çocuklukta “otoriter annesi”yle başladığına inandığını söyledi. Ölünceye kadar Alma Reville ile evli kalan bir çocuk babası Hitchcock’un torunlarının kitaba nasıl bir tepki göstereceği ise merak konusu.

Haberin Devamı

Hitchcock zorbalığı

Kim Novak’ı aşağıladı

Alfred Hitchcock, “oyunculuk deneyiminden tamamen yoksun küçük bir model” olarak nitelendirdiği Kim Novak’ı daha iyi oyunculuk performansı göstermesi için aşağıladı. Yazar Leamer, “Hitchcock, Novak’ın rolüne girebilmesi için derin bir sosyal aşağılık duygusu aşıladı” dedi. Kitapta, yönetmenin kendisini daha da değersiz hissettirmek için akşam yemeğine çıkardığı Novak ile hiçbir şey bilmediği konular hakkında konuştuğu ve böylece oyuncuya kendisini cahil hissettirdiği belirtildi.

Hedren’in vücuduna kuş bağladı

Kitaba göre, Hitchcock ünlü “Kuşlar” filminde gerçek eğitimli kuşları Tippi Hedren’e saldırmaları için şeytani bir şekilde kullandı. Kuşlar bantlarla aktrisin vücuduna bağlandı. Kuşların Hedren’in göz çevresini gagaladıği iddia edilirken, aktrisin bu korkunç deneye ek olarak, daha iyi bir oyunculuk performansı göstermesi için Hitchcock’un en kirli şakalarına maruz kaldığı belirtildi. Ancak, Hitchcock, 7 yıllık sözleşme imzaladıklarında New York’un en iyi modellerinden olan Hedren’in kendisinin müstehcen sözlerine tepkisiz kalması nedeniyle bir daha filmlerinde aktrisi oynatmadı. Ünlü yönetmen, tepkisizliği nedeniyle öfkelendiği Hedren’e set dışında ne yapması gerektiğine dair notlar göndermeye bile başladı. Yönetmen, bir keresinde kendini kaybederek Hedren’e “şişman domuz” diye bağırdı!

Haberin Devamı

Hitchcock zorbalığı

En beğendiği aktris Grace Kelly’ydi

Yazar Leamer, Hitchcock’un en beğendiği aktrisin Monako Prensi Rainier ile evlenerek prenses unvanını alan Grace Kelly olduğunu söyledi. Leamer’a göre, Hitchcock için seks büyük bir maceraydı ve Kelly, yönetmenin fantezilerini süslüyordu. Leamer, Hitchcock’un bir keresinde “Taksinin arkasında Grace Kelly gibi bir kadın varken başına her şey gelebilir” dediğini belirtti. Yazar, Kelly’nin Hitchcock’un “ideal kadını” olduğunu belirterek, “Kelly en hararetli seksiliğe sahip bir buz prensesiydi ve Hitchcock onu izlemekten zevk alan bir röntgenciydi. Ona, diğer aktrislere göstermediği bir hürmetle davrandı” diye yazdı. Yazar, Hitchcock’un en kirli şakalarına maruz kalmasına rağmen Kelly’nin hiçbir şeyden rahatsız olmadığını ve eğleniyormuş gibi davrandığını söyledi.

Haberin Devamı

Hitchcock zorbalığı