Dünya Hollanda’dan skandal karar

Hollanda’dan skandal karar

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ankara Büyükelçisi’ni resmi olarak geri çekerek Türkiye ile diplomatik ilişkilerini askıya alan Hollanda’da parlamento, 1915’te yaşananları “Ermeni Soykırımı” olarak tanıdı.

Hollanda’dan skandal karar

Hollanda Parlamentosu’nun alt kanadı, kararı tanıyan iki yasa tasarısını onayladı. Tasarılardan biri 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımlıyor, diğer tasarı ise Hollandalı bir bakanın 24 Nisan’da Ermenistan’da düzenlenen törenlere katılmasını öngörüyor.

Koalisyon ortağı Hıristiyan Birliği (CU) partisinin milletvekili Joel Voordewind tarafından gündeme getirilen önerinin kabul edilmesiyle, Türkiye ile Hollanda arasında zaten gergin olan ilişkilerin daha da kötü bir duruma geleceği ifade ediliyor. Bugüne dek Hollanda’da yetkililer “Ermeni Soykırımı meselesinden” söz etse de resmi tanıma gerçekleşmemişti.

Öte yandan İsrail parlamentosu, 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasını öngören yasa tasarısını geçtiğimiz günlerde reddetmişti. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tsipi Hotoveli, 1915 olaylarının 100. yıl dönümü nedeniyle Erivan’a parlamento heyetinin gönderildiğini hatırlatarak, “Ama ülkemiz, karmaşıklığı ve diplomatik sonuçları ve ayrıca belirgin siyasi doğası nedeniyle bu konuda resmi duruş sergilemeyecek” demişti.