Dünya Hollywood rüyası kâbusla bitti

Hollywood rüyası kâbusla bitti

26.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de aktör Alec Baldwin’in film setinde kullandığı silahın öldürdüğü görüntü yönetmeni Halyna Hutchins için anma törenleri yapılıyor. Hutchins’in Ukrayna’da başlayan hayatı da film gibi aslında...

Hollywood rüyası kâbusla bitti

 

DERLEYEN: PELİN AYKIN

ABD’de geçen perşembe ünlü aktör Alec Baldwin başrolünü oynadığı “Rust” (Pas) adlı filmin setinde silah kullandı. Silahtan çıkan mermi görüntü yönetmeni Halyn Hitchins’i öldürdü, yönetmen Joel Souza’yı yaraladı. Baldwin’in provada içinde gerçek mermi olduğunu bilmediği silahı kameraya doğrultup tetiği çektiği iddia edildi. Baldwin serbest bırakılırken, soruşturma sürüyor. Ölen görüntü yönetmeni Halyna Hutchins, 1979’da Sovyetler Birliği döneminde Ukrayna’da doğdu ve babasının asker olması nedeniyle Kuzey Kutbu’ndaki bir askeri üste büyüdü. Çocukken üste yapacak birşey olmadığından çok film izlediğini ve sinemaya hayran olduğunu söyleyen Hutchins, Kiev’deki Ulusal Taras Şevçenko Üniversitesi’nde gazetecilik eğitimi gördü.

Haberin Devamı

Kamera büyüledi

Hutchins görüntü yönetmeni olmaya ise Doğu Avrupa’da medyada çalışırken karar verdi. Halyna Hutchins, o dönemi “Doğu Avrupa’daki İngiliz film prodüksiyonlarında görev alırken, görüntü yönetmeninin çalışmasını görünce mesleğimi seçtim. Gerçek karakterlere dayanan hikâye anlatımına hayran kaldım” diye anlatmıştı. Sinemaya âşık olan Hutchins, film setlerinde çalışmak için sektörün merkezi olan ABD’ye taşındı. Sovyetler rejimi ve kutupta geçen bir çocukluğun ardından radikal bir kararla Hollywood’un yolunu tutan Hutchins, yerleştiği Los Angeles’ta 2013 - 2015 yılları arasında Amerikan Film Enstitüsü’nde eğitim aldı. Diploma tezi “Hidden” adlı filmi “Camerimage Uluslararası Film Festivali”nde gösterilen Hutchins, 2018’de “21st Century Fox” tarafından kadın görüntü yönetmenlerini tanıtmak için düzenlenen “DP Lab Programı” içinde yer alan ilk 8 kameramandan biri oldu.

Haberin Devamı

Hollywood rüyası kâbusla bitti

‘Yükselen yıldız’

2019’da “American Cinematographer” dergisi tarafından “2019’un Yükselen Yıldızı” seçilen Hutchins, kamera operatörlüğünden, şefliğe kadar pek çok pozisyonda tecrübe kazanarak sevilen bir sinemacı oldu. İlk görüntü yönetmenliği denemesini geçen yıl vizyona giren “Archenemy” adlı filmle yapan Hutchins, hayatı boyunca 30’dan fazla film ve TV projesine katkı sağladı. Hutchins’in yer aldığı en popüler yapımlar arasında, “Blindfire”, “A Luv Tale: The Series”, “Snowbound” ve “Darlin” yer alıyor.

Alec Baldwin aileyle buluştu

Alec Baldwin, yaşananların ardından Halyna Hutchins’in eşi Matthew Hutchins ve 9 yaşındaki oğulları Andros ile New Mexico’daki bir otelde bir araya geldi. Baldwin’in Matthew ve Andros Hutchins’e sarıldığı anlar objektife yansırken, ünlü aktörün üzgün hali dikkat çekti.

‘Çalışma koşulları iyileştirilsin’ diyordu

Halyna Hutchins, Hollywood’da başta kadın çalışanlar olmak üzere set çalışanlarının adaletsiz çalışma koşullarının iyileştirilmesi için aldığı tavırla da biliniyordu. Hutchins’in pek çok güvenlik protokolünün ihlali nedeniyle yaşanan set kazasının kurbanı olmasıysa bu konuda aldığı tutumla trajik bir çelişki oluşturuyor. Hutchins, geçtiğimiz günlerde “Rust” filminin set çalışanlarıyla birlikte çektirdiği fotoğrafı Instagram’da paylaşarak, set çalışanlarının sendikası olan “IA Solidarity”nin adil ve güvenli çalışma ortamı için yaptığı müzakerelere destek olmuştu. Hutchins, Instagram hesabında paylaştığı bir başka fotoğraftaysa bir grup kadın yönetmenle poz vererek, sektördeki kadınlara desteğini göstermişti.