Dünya Hristofyas ile Eroğlu 2 yılda 76 kez görüştü

Hristofyas ile Eroğlu 2 yılda 76 kez görüştü

01.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

KKTC’de Nisan 2010’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, ‘tek egemenliğe’ şiddetle karşı çıkan Derviş Eroğlu cumhurbaşkanı seçildi. Eroğlu’nun göreve gelmesi uluslararası aktörleri tedirgin etti.

Hristofyas ile Eroğlu 2 yılda  76 kez görüştü

Kıbrıs’ta “iki devletli” çözümü savunan Eroğlu, göreve gelir gelmez, Ban’a “görüşmelere Talat’ın bıraktığı yerden devam edeceği” yönünde mektup yazdı. Ban, bu mektubu selamladı. Eroğlu ile Hristofyas, 2010 yılından 2012 yılına kadar tam 76 kez bir araya geldi. Ban, liderleri iki kez ABD’de Greentree Adası’na kapattı. Greentree’de yapılan “yoğunlaştırılmış görüşmelerde” yine bir sonuç alınamadı.
Karşılıklı ziyaretler
Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimi sürecine girilince, müzakereler yine durdu. Seçimi Annan Planı döneminde “evet” kampanyası yapan Demokratik Seferberlik Partisi DİSİ lideri Nikos Anastasiadis kazandı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs’a geçti; Anastasiadis’i Limasol’daki evinde ziyaret etti. Liderler kamuoyuna olumlu mesajlar verdi. Ardından Anastasiadis, iade-i ziyaret yaptı ve KKTC’ye geçti. Ancak iki lider arasında görüşmeler bir türlü başlamadı.
22 ay süreç durdu
Rum tarafındaki ekonomik kriz Anastasiadis’in elini zayıflattı. Rum lider, “birinci öncelik olarak ekonomiye” odaklandı. Ada’da 22 ay boyunca bir görüşme yapılmadı. Sadece müzakereciler bir araya geldi. Şubat 2014’te ise ABD başta olmak üzere uluslararası güçler, iki lidere ortak bir metin imzalattı. “Mevcut durumun kabul edilemez olduğuna” vurgu yapılan metinde, “Federal bir Kıbrıs’ın kurulması yönünde atılacak adımlar” belirlendi. Liderler görüşmelerin bir referandum ile sonuçlandırılması gerektiğini bildirdi. Eroğlu ile Anastasiadis görüşmelere başladı. ABD, liderleri çözüme teşvik etmek amacıyla Kıbrıs’a üst düzeyde çıkarma yaptı.
Biden’dan ziyaret
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Güney’de Anastasiadis, Kuzey’de ise Eroğlu ile görüştü. İki lideri yemekte bir araya getirdi. Ancak, çözüme dönük mesajlar dışwda bir adım atılamadı. Eroğlu ile Anastasiadis, tam 7 kez görüştü. Görüşmeler Barbaros Hayrettin Paşa gemisi sismik araştırma yapmak amacıyla Ada’ya gidince tamamen durdu. BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, seçimlerden sonra görüşmelerin başlayacağını açıkladı. Kıbrıs’ta Mustafa Akıncı’nın cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında, çözüm umutları yeniden yükseldi. Ada’nın iki yanında da halk Akıncı’nın kazanmasını sevinçle karşıladı.