Dünya İki bakandan Menbiç mesajı

İki bakandan Menbiç mesajı

03.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Menbiç’in artık yerel insanlara bırakılması gerektiğinin altını çizerken, ABD Savunma Bakanı Mattis, bölgede Türkiye ile ortak devriyeler için eğitimlerin başladığını açıkladı.

İki bakandan  Menbiç mesajı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde düzenlenen Batı Balkanlar Stratejik Diyalog Liderler Toplantısı’nın ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD unsurlarının Menbiç’teki ortak devriye görevine ilişkin konuşan Çavuşoğlu, “Takvimde biraz gecikme var ama şu ana kadar Menbiç bölgesinde ayrı ayrı yaptığımız tatbikatlar ve kolluk görevlilerinin orada yaptığı çalışmalar önemliydi” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, “Artık Menbiç’ten YPG’lilerin tamamen çıkartılması ve Menbiç’in yerel insanlarına bırakılması, yönetim bakımından da güvenlik birimleri bakımından da bırakılmasının zamanı geçmiştir” ifadelerini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, söz konusu mutabakatın ABD ile harfi harfine uygulanması gerektiğinin altını çizerek, “Onlardan kaynaklanan bir gecikme oldu ama tamamen kötü işliyor ya da hiç işlemiyor diyemeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise, Türkiye ile birlikte Suriye’nin kuzeyindeki Menbiç’te ortak devriye için eğitimlerin başladığını açıkladı. Mattis, Amerikan ordusunun Türk eğitmenlerle çalışmalarını sürdürdüğünü, bir sonraki aşamada Türk askerleriyle birlikte birkaç hafta sürecek bir eğitim yapılacağını, Türkiye’deki eğitim süreci bitince ortak devriyenin başlamasını beklediklerini söyledi. Ortak devriyenin ay sonunda başlaması öngörülüyor.

İki bakandan  Menbiç mesajı

‘Siyasi çözüm adımı’

Bakan Çavuşoğlu, İdlib başta olmak üzere Suriye sorunun çözüme ulaştırılması için Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa arasındaki dörtlü zirvenin Almanya’nın Bavyera eyaletinde 14 Ekim’de yapılacak seçimlerden sonraki hafta düzenlenmesi için çalışmalar yürüttükleri bilgisini paylaştı. İdlib’in mevcut statüsünün korunması için Türkiye’nin çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Çavuşoğlu, “Şu ana kadar atılan adımlardan Rusya’nın da çok memnun olduğunu görüyoruz. Biz Türkiye olarak Suriye sorununa her alanında pozitif katkı yapmaya çalışıyoruz” dedi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin Suriye sorunundaki yapıcı rolünün çok iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Artık siyasi çözüm için somut adım atma zamanı gelmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu ayrıca Cenevre’de yapılan toplantılarda Balkanlar’da istikrarı ve barışı güçlendirmeye yönelik görüşmeler yaptıklarını ve Türkiye’nin bölgeye yönelik vizyonunu paylaştıklarını anlattı. Çavuşoğlu, toplantıda Kosova ile Sırbistan arasındaki son dönemdeki gerginliklerin, Bosna Hersek’te 7 Ekim’de yapılacak seçimlerden sonraki sürecin ve Makedonya’da yapılan referandumun ele alındığını ifade etti.

Yazarlar