Dünya İkinci tura dikkat çektiler

İkinci tura dikkat çektiler

16.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya basını Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine büyük yer ayırırken, seçimin ikinci tura kalmasına dikkat çekildi.

İkinci tura dikkat çektiler

DIŞ HABERLER SERVİSİ- Türkiye’deki 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri, yabancı basın ve yayın kuruluşlarında büyük yankı uyandırdı. Yabancı medya haberlerinde, Türkiye’deki seçimlerin sonuçlarının tüm dünya tarafından yakından takip edildiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Associated Press haber ajansı, ‘20 yıldır yönetimde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baş rakibine karşı, ‘kazan ya da kaybet ikinci turu’ olasılığı eşiğinde, zorlu bir seçim yarışına kilitlendiğini’ yazdı. Fransız AFP haber ajansı tarafından ise, ilk turu ‘dramatik bir gece’ olarak nitelendirildi ve “Türkiye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın laik rakibinin önüne geçtiği, ancak ilk turda galibiyet elde edemediği dramatik bir gecenin ardından, ilk kez ikinci tur seçime hazırlanıyor” denildi.

Amerikan CNN, “Erdoğan bıçak sırtında geçen bir gece sonrasında ikinci tura ilerliyor” başlığıyla seçim sonuçlarını açıklarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaderinin ABD dış politikası ve ABD Başkanı Joe Biden’ı da etkileyeceğine dair bir değerlendirme de yer aldı.

Haberin Devamı

İngiliz BBC, “Gerilimli gecenin ardından Erdoğan bir adım önde”, Fransız Le Monde gazetesi ise, “Anket firmalarının güvenilir olmadığı ortaya çıktı” başlıklarıyla seçimleri haberleştirdi. Amerikan New York Times gazetesi ise, “20 yıl iktidarda olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk seçmenleri ikna etmek için 2 hafta süresi olduğunu” belirtti.

‘Erdoğan zafer ilan etti’

İngiliz ‘The Times’ gazetesi ise, “Yüzde 50’nin altında kalan Erdoğan zafer ilan etti” ifadesini kullanırken, seçmenin aklında yüksek enflasyon ve mülteciler olduğu belirtildi. ‘Financial Times’ gazetesi ise, “Erdoğan için kritik zaman” başlığıyla gazetenin ilk sayfasından seçimlere yer verdi. Daha sonra internet sitesindeki haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘zorlu yarışta önde gittiğini’ belirtti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibine kıyasla 2 milyon daha fazla oy aldığı vurgulanarak, Erdoğan’ın sağ koalisyonunun Meclis’te çoğunluğu elde ederek konumunu güçlendirdiği ifade edildi.

Alman kamu yayıncısı ARD’ye bağlı ‘Tagesschau’ gazetesinde “Muhalefetin nafile çabaları... Türkiye’deki kafa kafaya yarış şunu gösteriyor: Ekonomik krize, yolsuzluğa ve deprem bölgesindeki yetkililerin başarısızlığına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan’la devam etmenin beklenmesi lazım” şeklinde bir değerlendirme yer aldı. Der Spiegel dergisi ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimlerden beklenenden daha iyi bir performans gösterdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

İsrailli ‘Haaretz’ sonuçları “Türkiye Seçimleri Erdoğan Karşıtı Muhalefet İçin Acımasız Bir Gerileme” başlığıyla değerlendirdi. Rus medyasından ‘İzvestia’ ise, seçimlerde ikinci tura gidildiğini vurgulayarak “Erdoğan’ın kazanması bekleniyor” ifadelerini kullandı.

Yunan “Ta Nea” gazetesi “Son dakikaya kadar büyük heyecan” manşetiyle haberi verirken, “Erdoğan’ın tüm baskıları göğüslemeyi başardığını ancak 2.turda son sözün Sinan Oğan’a oy veren seçmenlerde olacağını” yazdı. “Dimokratia” gazetesinin “Erdoğan 7 canlı çıktı” manşetindeki haberinde “Erdoğan’ın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’a fark atarak, tüm anket şirketlerini hezimete uğrattığı” görüşüne yer verildi.

ABD ve Rusya’dan ilk yorumlar

ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye’de yapılan 14 Mayıs cumhurbaşkanı ve milletvekilliği seçimlerine ilişkin ilk yorumu bisiklet turu esnasında yaptı. Gazetecilerin Türkiye seçimleri hakkında kendisine yöneltilen sorusuna yanıt veren Biden, “Umarım kim kazanırsa kazanır. Dünyanın o bölümünde şu an yeteri kadar sorun var” dedi. Gazetecinin ‘iki tarafın da önde gittiğine dair açıklamalar yaptığını’ söylemesi üzerine Biden, ABD’de gerçekleşen seçimleri hatırlattı ve “Tanıdık geliyor değil mi?” diyerek espri yaptı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de yaptığı açıklamada, “Başkan Biden, kazanan kim olursa olsun onunla çalışmayı dört gözle bekliyor. Türk halkını isteklerini barışçıl bir şekilde sandıkta dile getirdikleri için tebrik ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Seçimlere ilişkin Rusya’dan ilk değerlendirme Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Seçim sonucu ne olursa olsun Türkiye ile işbirliğimizin derinleşmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Peskov, seçimleri dikkatle takip ettiklerini ve Türk halkının tercihine saygı duyduklarını söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, seçimlerini yorumlarken, “Batı’nın öngörülerinin aksine Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinin sonu gelmedi” dedi. Dendias seçimlerle ilgili, “Her zaman en iyisini umar en kötüsüne hazırlanırız” ifadesini de kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanaani ise, Türkiye’de seçime katılım oranının “demokrasinin bir zaferi olduğunu” belirtti.