Dünya İkonik giysilerin akıbeti

İkonik giysilerin akıbeti

17.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hollywood filmlerinde giyilen efsanevi elbiseler, şimdi servet değerinde. Kıymetleri yeni anlaşılan ikonik giysilerin başına bakın neler gelmiş?

İkonik giysilerin akıbeti

DERLEYEN: PELİN AYKIN - ABD’nin New York kentinde Mayıs ayında düzenlenen Met Gala’da, TV yıldızı Kim Kardashian’ın efsanevi aktris Marilyn Monroe’nun elbisesini giymesi tartışma yaratmıştı. Kardashian müzeden ödünç alıp giydiği 5 milyon dolarlık tarihi elbiseye zarar vermesi nedeniyle eleştirilmişti. Bu olay, ünlü Hollywood filmlerinde giyilen diğer ikonik giysilerin akıbetini gündeme getirdi. Uzmanlar, bazı Hollywood hatıralarının ilginç kaderleri olduğunu ve iyi bakılmadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

‘Hazine’yi çöp olarak gördüler

ABD’li aktris Debbie Reynolds, Elizabeth Taylor’ın 1944 yapımı “Yarış Aşkı” filminden kıyafetlerini, Leslie Caron’ın 1958 yapımı “Gigi”den kız öğrenci kostümünü ve bazı ayakkabılarını aldığı MGM müzayedesinden devasa bir kostüm koleksiyonu elde etti. Ancak Reynolds’ın “hazine” olarak gördüğü koleksiyonu, sektördeki diğerleri “çöp” olarak gördü. Reynolds’ın Audrey Hepburn’ün 1964 yapımı “My Fair Lady” filminde giydiği siyah beyaz kıyafet ve Marilyn Monroe’nun 1955 yapımı “Yaz Bekârı”nda giydiği beyaz elbisenin de yer aldığı koleksiyonu zamanla genişledi.  

Debbie Reynolds bunun üzerine Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nden defalarca koleksiyonun sergilenmesini rica etti. Ancak Reynolds’ın koleksiyonun korunması ve sergilenmesi ricaları hep reddedildi. En sonunda 2011’de koleksiyonerlere önemli parçalar satmayı başaran Reynolds 2016’da öldü.

Haberin Devamı

İkonik giysilerin akıbeti

Kıyafetlerin  izini sürüyorlar

İngiltere’deki Bonhams müzayede evinde popüler kültür direktörü olan Helen Hall, ünlü kıyafetlerin izini sürüyor. Özel koleksiyonerleri takip eden Hall şunları anlattı:

“Bir keresinde ölmüş bir beyefendinin koleksiyonunu değerlendirmem için çağrıldım. Çok sayıda Hollywood kostümü ve hatırası satın almıştı. ‘Tiffany’de Kahvaltı’ filminde Audrey Hepburn tarafından giyilen bir elbiseye sahip olduğu ihbarı nedeniyle evine gitmiştim. Ciddi bir dedektiflik çalışması yaptıktan sonra elbiseyi buldum ve elbise 120 bin dolara satıldı.”

Uzman John Fricke de “Bu günlerde özellikle Marilyn Monroe, Judy Garland ve Audrey Hepburn’ün filmlerde giydiği elbiseler çok popüler. Hatta müzayede evlerinde artık Hollywood yıldızlarına özel bölümler var. Akıbeti belli olmayan kıyafetlerin izini sürenler de çoğaldı” diye konuştu.

İkonik giysilerin akıbeti

Garland’ın elbisesi ayakkabı kutusundaydı

ABD’li aktris Judy Garland’ın 1939 yapımı “Oz Büyücüsü” filminde giydiği ekoseli elbise, Amerika Katolik Üniversitesi’nde bir ayakkabı kutusunda bulundu. Üniversite iki ay önce elbiseyi açık artırmaya çıkardı. Ancak bir üniversite çalışanı, onun kendisine ait olduğunu iddia edince 1.2 milyon dolar değerindeki elbise müzayededen kaldırıldı. Garland uzmanı John Fricke, filmden kalan 5 çift ayakkabının da bazı maceralar yaşadığını söyledi. Fricke, “FBI, Oz Büyücüsü filminden bir çift ayakkabıyı, 2005’te bir sergiden çalındıktan sonra geri aldı. Bu ayakkabıların 1970’te film stüdyosu MGM’nin müzayedesinde satılması gerekiyordu. Ama ‘şans eseri’ kostüm tasarımcısı Kent Warner tarafından elbiselerden biriyle birlikte tutulmuşlardı. Bu ayakkabılar daha sonra Los Angeles’taki Akademi Müzesi’ne bağışlandı” dedi.