Dünya İlk kez gökyüzünü gördü! Dünyanın konuştuğu görüntü

İlk kez gökyüzünü gördü! Dünyanın konuştuğu görüntü

27.06.2023 - 16:52 | Son Güncellenme:

ABD'de deney laboratuvarından sığınağa sürüklenen ve bir metrekareyi bile bulmayan kafeste 29 yıl tutulan şempanze, Florida'da gün ışığıyla tanıştı.

İlk kez gökyüzünü gördü Dünyanın konuştuğu görüntü

Kötü şöhretli bir laboratuvara kapatıldı. ABD'nin en büyük şehri New York'taki Primatlarda Deneysel Tıp ve Cerrahi Laboratuvarı 1997 yılında kilitlendiğinde, Vanilla adlı şempanze yalnızca iki yaşındaydı.

Haberin Devamı

Ardından ABD'nin batı ucuna, California'ya götürüldü. Yanında bir grup şempanzeyle orman yangınları tarafından tehdit edilen bir sığınakta 22 yıl geçirdi.

Bir metrekareyi bile bulmayan bir kafeste tutuldu ya da zaman zaman garaj büyüklüğünde bir alanda.

California'daki sığınağın 2019'da iflas etmesiyle Vanilla için yeni yer arayışları başladı. Geçen yıl ABD'nin Güneş Eyaleti Florida'da 150 dönümlük yeni bir yuva hazırlandı.

Vanilla'nın arkadaşları sırayla Florida'daki adaya götürüldü, sıra artık 29 yaşında olan şempanzeye gelmişti.

İlk kez gökyüzünü gördü Dünyanın konuştuğu görüntü

Şempanzeleri Kurtar adlı organizasyonda görev alan Dr. Andrew Halloran, Vanilla'nın Florida'ya taşındıktan sonra ilk kez gökyüzüyle karşılaştığı kalp ısıtan bir video paylaştı.

Haberin Devamı

Alfa erkek Dwight tarafından kucaklanarak karşılanan şempanze Vanilla'nın saniyeler sonra gökyüzüne büyülenmiş gibi bakması, dünyada yankı buldu. 1 dakika 2 saniyelik videoda ayrıca Vanilla'nın arkadaşlarıyla sosyalleştiği ve çimenlerin üstünde şaşkınlıkla yürüdüğü anlar da yer aldı.

İlk kez gökyüzünü gördü Dünyanın konuştuğu görüntü

Vanilla'nın California'da geçirdiği 22 yılda bir grup şempanzeyle birlikte bir kafeste tutulduğu bilgisini veren Dr. Andrew Halloran, şempanzenin Florida'daki adayı keşfetmediği zamanlarda tırmanma platformunun üstünden etrafı izlediğini söyledi.

Şempanzeleri Kurtar organizasyonu, Florida'daki barınakta halihazırda 226 hayvanın yaşadığını, birçoğu hücrelerde tek başına tutulan şempanzelerin geçmişte arkadaşlarıyla hiç iletişime girmediğini aktarıyor.

İlk kez gökyüzünü gördü Dünyanın konuştuğu görüntü

Merkezdeki şempanzeler laboratuvarlar, eğlence sektörü, egzotik evcil hayvan ticareti ya da yol kenarındaki hayvanat bahçelerinden atılmış hayvanlar.

Anatavanı Orta Afrika olan zeki maymun türü şempanzelerin DNA’larının yüzde 98’i, insanlarınkiyle aynı. Bu benzerlik nedeniyle, şempanzeler tıbbi araştırmalarda yaygın olarak kullanılıyor. Ancak şempanzelerin tıpta denek olarak kullanılması, hayvan hakları ve tıp etiği açısından tartışmalara neden oluyor.

ABD, şempanzeler üzerinde hükümetin desteğiyle tıbbi araştırma yapılmasına izin verilen tek ülke.