Dünya Ingiltere’de yarış kızıştı

Ingiltere’de yarış kızıştı

09.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’de Muhafazakâr Parti’nin genel başkanlığını bırakma kararı alan Başbakan Theresa May’in yerine gelecek isim, pazartesi başlayacak seçim sürecinin ardından belli olacak. Başbakanlık koltuğu için 11 aday var. Adayların Brexit süreciyle ilgili tutumları kampanya sürecinde öne çıkıyor

Ingiltere’de yarış kızıştı

Düğüme dönüşen Brexit sürecinin ardından İngiltere Başbakanı Theersa May, 7 Haziran’da Muhafazakar Parti liderliğini resmen bıraktı. Başbakanlık için Muhafazakar Parti adayları, 10 Haziran’a kadar başvuruda bulunabilecek. 20 Haziran’da son bulacak oylamalarla aday sayısı 2’ye düşürülecek. Partinin önce milletvekilleri sonra üyelerinin oy kullanacağı süreç, 1 ay sürecek ve yeni lider 22 Temmuz’da açıklanacak. Muhafazakar Parti’nin yeni lideri hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Bu süreçte May, hükümette “bekçi” rolü üstlenecek. Başbakanlık yarışında Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İçişleri Bakanı Sajid Javid ve Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanı Michael Gove öne çıkıyor.

Haberin Devamı

Son çıkış 31 Ekim

Theresa May, AB ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda üç kez reddedilmesinin ardından parti içi muhalefetin baskısına dayanmayarak istifa edeceğini duyurmuştu. İngiltere’nin 2016’da yapılan referandumla aldığı AB’den ayrılma kararını 29 Mart’ta hayata geçirmesi bekleniyordu. Ancak parlamentonun Brexit anlaşmasını peş peşe yapılan oylamalarla reddetmesinin ardından Brexit önce 12 Nisan’a, sonra da 31 Ekim’e ertelenmişti.

Ingiltere’de yarış kızıştı

Johnson: Seçilirsem ekimde Brexit

Adaylar arasında favori olarak görülen eski Dışişleri Bakanı ve “Osmanlı torunu” Boris Johnson, Başbakan olması halinde 31 Ekim’de ülkenin AB’den anlaşmalı ya da anlaşmasız ayrılmasından yana. Geçtiğimiz hafta İngiltere’yi ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump, Johnson’ın başkan olarak iyi işler yapacağını söylemişti. İngiltere’nin AB’den ayrılması gerektiğini savunan ve Brexit lehine kampanya yürütenlerin başında gelen Johnson, İngiltere’nin AB’ye her hafta 350 milyon sterlin ödeme yaptığını söylemişti. Bu konuda, Johnson hakkında dava açıldı. Johnson, 2016’daki Brexit referandumu öncesi “yalan beyanda bulunmak” ve “kamu görevini kötüye kullanmakla” suçlanıyor.

Haberin Devamı

Gove: Son ihtimal anlaşma yapmam

Öne çıkan diğer lider adayı Çevre, Gıda ve Kırsal İşler Bakanı Michael Gove, iyi bir anlaşma sağlamak için AB’den çıkmayı ertelemeye hazır olduğunu doğruladı. Gove, 31 Ekim’deki Brexit’in son tarihini “keyfi” olarak nitelendirdi. Gove, sürecin uzatılmasının iyi bir anlaşma yapılmasını geciktirmeye yönelik olduğunu savunuyor. İngiltere’nin “sabit” bir tarihe bağlı kalmaması gerektiğini ve 50. maddeyi “haftalar” boyunca uzatmaya hazır olacağını söyleyen Gove, eğer anlaşmasız ayrılıkla ile Brexit arasında kalınırsa, anlaşma yapmamayı tercih edecek. Geçmişi tartışılan Gove, gençken kokain kullandığını itiraf ederek, “Çok pişman oldum. Keşke bunu yapmasaydım diyorum ” dedi.

Hunt: Anlaşmasız Brexit’i zorlarım

Liderlik yarışında Boris Johnson’ın rakibi olarak öne çıkan Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Başbakan olması durumunda, anlaşmasız Brexit’i zorlama sözü verdi. Hunt, Brexit’in son çıkış tarihi olan 31 Ekim’deki anlaşmasız ayrılık seçeneğinden daha iyi bir ihtimal olmadığı görüşünde. Hunt daha önce AB’den kalma taraftarıydı ancak referandumun ardından pozisyon değiştirdi.

Haberin Devamı

Javid: Bir oylama daha felaket olur

İçişleri Bakanı Sajid Javid de, İngiltere’yi AB’den çıkarmak için beş aşamalı bir plan hazırladı. Javid, ayrılmadan önce bir oylama daha yapılmasının, politikaya duyulan güven için felaket ve Jeremy Corbyn’e Başbakanlık Ofisi’nin anahtarlarını teslim edecek türden bir kaosa neden olacağı görüşünde.

Javid, göç konusunda daha esnek, mantıklı bir tutum çağrısında bulunuyor.