Dünya İngiltere kaynıyor!

İngiltere kaynıyor!

07.07.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Boris Johnson için yolun sonu, bu kez gerçekten gelmiş gözüküyor. Parti içindeki istifa dalgasının ardından Johnson için yeni bir güven oylaması gündemde.

İngiltere kaynıyor

 

Nevsal Elevli / LONDRA - İngiltere’de çok sayıda bakan ve vekilin ardı ardına istifasını açıklaması, Başbakan Boris Johnson’ı çok zor bir duruma düşürdü. Önceki gün Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid’in ardından dün de 6 bakan daha istifalarını sundu.

Haberin Devamı

İstifa dalgasına bakan yardımcıları ve vekiller de katıldı. İstifaların temelinde yatan olay ise, taciz suçlamasıyla karşı karşıya olan Milletvekili Chris Pincher. Johnson, Pazartesi Pincher hakkındaki taciz iddialarından haberdar olmadığını iddia etmiş ancak daha sonra bu söylemin doğru olmadığı, Başbakan’ın olayı bildiği ortaya çıktı. Salı günüyse Johnson, Pincher hakkında üç yıl önce böyle bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul ettmişi.

Bu yaşananlar, halen siyasi geleceği belirsizlik içine giren Johnson için son büyük darbe oldu. Birçok bakan ve milletvekili Johnson’ın ‘gidici’ olduğunu düşünerek istifalarını sundu.

Başbakan Johnson ise, hükümetten bakan ve yardımcı 27 kişi ile çok sayıda vekilin istifası sonrası görevine devam edeceğini belirtti. Avam Kamarası’nda kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan Johnson, “istifa etmesi gereken herhangi bir durum olup olmadığı” sorusuna karşılık, “Bir başbakanın görevi, önemli bir yetki verildiğinde zor koşullarda göreve devam etmektir ve ben de bunu yapacağım” dedi.

Haberin Devamı

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Keir Starmer ise, Johnson’ı eleştirdi ve Muhafazakar milletvekili Chris Pincher konusunda bilgisi olduğunu söyleyip, Başbakan’ı “özür dilemeye” çağırdı. Starmer ayrıca kelime oyunu yaparak, yaşananların “batan geminin fareleri terk ettiği ilk vaka” olduğunu ifade etti. Avam Kamarası’ndaki toplantıda muhafazakar milletvekilleri de, Johnson’ı istifaya çağırdı, bir bölümü “Hoşçakal Boris” diye seslendi.

İngiltere kaynıyor

Şimdi ne olacak?

Boris Johnson Muhafazakar Parti içindeki desteğini büyük oranda kaybetmiş durumda. Liam Fox gibi kendisine sadık olan vekiller bile, bu son olay sonrası Johnson’a sırtını çevirdi. Henüz çok yakın bir zamanda güven oylaması gerçekleştirildiği için mevcut kurallara göre yeni bir oylama yapılamıyor. Ancak parti yönetimi, kuralları değiştirmek ve yeni bir güven oyunun önünü açmak için kolları sıvadı. Düzenlenmesi durumunda bu oylamadan Johnson’ın galibiyetle çıkması oldukça zor.