Dünya İngiltere seçimlerinin Türk adayları

İngiltere seçimlerinin Türk adayları

06.05.2010 - 16:42 | Son Güncellenme:

İngiltere'nin kaderini belirleyecek seçimlere Türk siyasetçilerin yoğun katılımı var işte o isimler...

İngiltere seçimlerinin Türk adayları

İngiltere seçimlerinin Türk adayları
BRİTANYA’da tarihi seçimler için geri sayım başladı. Perşembe günü yapılacak olan genel ve yerel seçimlerde 40 milyonu aşan kayıtlı seçmen, ülke çapında sandık başına gidecek.
İngiltere tarihinde son yarım asrın en “hayati” seçimi olarak görülen genel seçimle aynı gün belediye seçimleri de yapılacak. Halen 19 Türkçe konuşan meclis üyesinin bulunduğu Londra’da, 6 Mayıs seçimleri için aday olan Türkçe konuşan belediye meclis üyesi adaylarının sayısı 51. TÜrkçe konuşan toplumun en yoğun yaşadığı Kuzey Londra’daki Enfield Belediyesinde 22 aday, Muhafazakar, İşçi, ve Liberal Demokrat partiden meclis üyeliğine aday. Londra’da Türkiye ve KTC kökenlilerin yoğun yerleşim bölgelerinden Haringey’den 12, Hackney’den 9, Islington’dan 2, Barnet’den 3, Lewisham, Croydon ve
Walthamforest’den birer aday, belediye seçimlerinde meclis üyeliklerine adaylıklarını koydu.
Parlamento seçimlerinde ise Türkiye ve KKTC kökenli 3’ü kadın 4 aday bulunuyor. Bunlardan İşçi Partisinden AYfer Orhan Hemel Hempstead’den, Funda Pepperell ise Basintstoke’dan adaylar. Bağımsız Gönül Daniels ve Komünist Parti’den Nusret Şen de Parlamentoya girebilmek için adaylığını koyanlardan.
Parlamentoya ilk kez 1980’lerde bir milletvekili gönderen TÜrkçe konuşan toplumun, Avam Kamarasında o günden bu yana temsilcisi bulunmuyor. Adaylar içinde Ayfer Orhan’ın kazanma şansının yüksek olduğu belirtiliyor. Kıbrıs kökenli İşçi Partili politikacı 30 yıldır siyasetin içinde olduğunu belirterek,”seçilirsem Türklerin sesi olacağım, artık Avam Kamarası'nda misafir olarak değil, ev sahibi olmalıyız” dedi.
1999 dan beri İşçi partisinde aktif siyaset yapan Türkiye kökenli Funda Pepperell, Basingstoke’dan milletvekili adayı. ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim kampanyasında görev almış kişilerle çalışan Funda Pepperell “İşçi Partisi kazanamazsa bu Gordon Brown yüzünden olacak, son gafları OY KABETTİREBİLİR” dedi.
Türklerin İngiltere siyasetinde daha çok daha söz hakkı olmalarının oldukça sevindirici olduğunu kaydeden Pepperell ne kadar çok Türk olursa o kadar sevindirici. İşçi partisi her zaman azınlıkların yanında olmuş bir parti bu nedenle çoğunluk olarak Türklerin İsçi partisinden aday olduklarını görüyoruz..Ayfer Orhanda 30 yılını politikaya vermiş tecrübeli bir siyasetçi, daha öncede bir kaç kez aday olarak ciddi tecrübelee sahip, umarım bir büyüğüm olarak ilk bayrağı parlamentoya Ayfer Orhan’la birlikte götürürüz. “ dedi...

Haberin Devamı

BÜTÜN ANKETLERİN KIL PAYI İKTİDARA GELECEĞİNE İŞARET ETTİĞİ İNGİLİZ MUHAFAZAKARLARIN SEÇİMDEN BİR YIL SONRA YENİDEN SEÇİM İÇİN ŞİMDİDEN HAZIRLIK YAPTIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

İngiltere seçimlerinin Türk adayları
Seçime iki gün kala bütün anketlerin kıl payı da olsa tek başına iktidara gelebileceğine işaret ettiği İngiltere’deki Muhafazakar parti’nin, çoğunluğu elde edemezse seçimden bir yıl sonra yeniden seçime gitmeyi planladığı öne sürüldü.
Muhafazakar Parti’nin bu amaçla daha şimdiden partiyi destekleyen çevrelerden bağış toplamak üzere çağrılar yapmaya başladığı iddia edildi.
Seçim öncesi kuvvetli bir rüzgar yakalayan, hatta 1987’den bu yana ilk kez ülkenin en prestijli siyaset ve ekonomi gazetesi Financial Times’ın bile desteğini arkasına alan Muhafazakar parti bahisçilerin de ‘’favorisi’’ oldu.
Bazı anketlerde Muhafazakarlar’ın İşçi Partisi’nden sürpriz sandalyeler kazanabileceği ve hatta çoğunlukla iktidarı yakalayabileceği yönünde sonuçlar da alınırken, siyasi gözlemciler bunun küçük bir ihtimal olduğunu kaydediyor. Söz konusu çevreler Liberal Demokrat lirder Nick Clegg’in yakaladığı rüzgarın Muhafazakar partinin oylarını bölerek çoğunluk yakalama şansını sınırlayacağını belirtiyor.
Reuters ile Ipsos Mori’nin ortaklaşa gerçekleştirdikleri ankete gore halen işçi partisinin elinde bulunan 57 seçim bölgesinde seçmenin yüzde 36’sı Muhafazakar Parti’ye oy vermeyi planlıyor. Bu bölgelerde İşçi Partisi’ni destekleyen seçmen oranının da aynı çıkması is,e Muhafazakar Parti’nin sürpriz biçimde çoğunlukla tek başına iktidara gelebileceği yolundaki beklentileri güçlendiriyor.
Comres’in ITV için gerçekleştirdiği bir başka anket de Muhafazakar parti’yi yüzde 37, İşçi Partisi’ni yüzde 29, Liberal Demokrat Parti’yi ise yüzde 26 oy oranına sahip olarak gösterdi.
YouGov’un The Sun için gerçekleştirdiği anketin sonuçları ise Muhafazakar Parti’yi yüzde 35, İşçi Partisi’ni yüzde 28 ve Liberal Demokrat Parti’ynin ise yüzde 28’lik bir oy payına sahip olacağına işaret etti.
Bu arada İngiltere’De seçim kampanyası da bütün hızıyla sürüyor. Başbakan Gordon Brown dün eşi Sarah ve yakın siyaset arkadaşlarından Lord Mandelson ile birlikte Newcastle’ı ziyaret etti.
Liberil democrat Parti lideri Nick Clegg gibi kampanyasına Londra’da devam eden ve uykusuz geçecek iki güne hazırlanan Muhafazakar Parti lideri David Cameron ise, halkla buluşmak için bütün imkanları kullanmayı sürdürüyor.
Bu arada Muhafazakar Parti’nin mali işleriyle uğraşan birimlerin partiye mali destek veren bütün kişi ve kurumları arayarak, bir yıl içinde yapılacak olası bir ikinci genel seçim için şimdiden bağışlarını partiye ulaştırmalarını istedikleri iddiaları da ortamdaki belirsizliği derinleştiriyor.

Haberin Devamı

MUHAFAZAKARLAR ÖNDE (kutu)

Haberin Devamı

Seçime saatler kala kamu oyu yoklamaları, ana muhalefetteki Muhafazakar Partiyi iktidarın en yakın adayı olarak gösteriyor. Bir partinin tek başına iktidara gelebilmesi için 650 milletvekilinden 326’ını kazanması gerekiyor. Bazı siyasi yorumcular 15-20 milletvekili azıyla da hükümet kurulabileceği görüşünde. Hiçbir partinin iktidara tek başına gelemeyeceği “hung parlamento” durumunda ise İngiltere siyasi tarihinde uzun yıllardır görülmeyen “koalisyona” gitmesi söz konusu. Koalisyon hükümeti İngiliz sistemindeki anlayışa karşı, bu yüzden iki yıl içinde seçime yeniden girilmesi mümkün.

Bu seçimin önemi seçmen için “hayat mayat” meselesi olması
Ciddi bir ekonomik kriz yaşandı. Ekonomi yeni yeni toparlanmaya başlıyor. herkesin geleceği söz konusu olduğundan bu seçimler seçmen için önemli. Ayrıca bu seçimlerde İngiltere tarihinde ilk kez üç lider TV ekranlarında canlı yayınlarda tartışma programlarına katıldı.
Siyasi uzmanlar bu seçimlerde tek partinin iktidara gelmesinin zor olacağını düşünüyor. Büyük bir ihtimalle koalisyon hükümeti olacak. Bunun nedeninin ise halkın liderlere olan güveninin olmaması. Seçmen ayrıca “bizi bu ekonomik sıkıntıdan kim kurtaracak” diye sorguluyor.

Seçimlerde Londra’daki 32 alt belediye ile ülke çapında 170 yerel yönetim bölgesinde 4360 belediye meclis üyesi belirlenecek. Parlamentoda 150 milletvekili aday olmayacağını açıkladı. İngiltere’de 533, İskoçya’da 59, Galler’de 40, Kuzey İrlanda’da ise 18 toplam 650 milletvekili seçilecek. Ülke genelinde 3 milyondan fazla etnik seçmen bulunuyor ve oyları büyük önem taşıyor. BU seçimlerin bir başka özelliği de etnik kökenlilerin hem parlamento hem belediye meclis adaylığında sayılarının artması.

Haberin Devamı


Milletvekili adayları

Haberin Devamı

Erol Başarık-Edmonton (Reform 2000)
Ayfer Orhan-Hemel Hempstead (İşçi Partisi)
Funda Pepperell- Basingstoke (İşçi Partisi)
Gönül Daniels-North Enfield (Bağımsız)
Nusret Şen- Hackney South (Komünist Parti)
Nadhim Zahawi- Stratford (Muhafazakar Parti)
Lawrence Rüstem-Greenwich ve Woolwich (BNP)
Onay Kasap-Greenwich and Woolich (Sendikalar adayı)

Belediye Meclis Üyesi adayları

Enfield Belediye Meclis Üyesi adayları
Yasemin Brett – Bowes (İşçi Partisi)
Adil Kenan Certel – Bowes (Muhafazakar Parti)
Mehmet İmamzade – Bowes (Muhafazakar Parti)
Alev Cazımoğlu – Enfield Highway (İşçi Partisi)
Nilufer Erbil – Haselbury – (Muhafazakar Parti)
Ersin Çelebi – Jubilee - (Muhafazakar Parti)
Ahmet Karahasan – Jubilee – (İşçi Partisi)
Hasan Hürer – Jubilee -(Muhafazakar Parti)
Ramis Çizer – Jubilee – (Liberal Demokrat Parti)
Alper Kurtaran – Lower Edmonton - (Muhafazakar Parti)
Ahmet Öykener – Lower Edmonton – (İşçi Partisi)
Gülseren Şahin – Lower Edmonton – (Muhafazakar Parti)
Mustafa Uluhan – Ponders End - (Muhafazakar Parti)
Derviş Mertcan – Southgate – (Liberal Demokrat Parti)
Yusuf Çicek – Turkey Street – (İşçi Partisi)
Tahsin İbrahim – Turkey Street – (İşçi Partisi)
Bektaş Yavuz – Turkey Street -(Muhafazakar Parti)
İbrahim Hassan – Upper Edmoton - (Muhafazakar Parti)
Ertan Hürer – Winchmore Hill - (Muhafazakar Parti)
Doğan Delman – Highlands - (Muhafazakar Parti)
Ali Bakır – Haselbury- (İşçi Partisi)

Haringey Belediye Meclis Üyesi adayları
Ali İsmail – Alexandra - (Muhafazakar Parti)
Ali Demirci – Bounds Green – (İşçi Partisi)
Tarık Sinan Dervish – Bruce Grove – (Yeşil Parti)
Dilek Doğuş – Bruce Grove – (İşçi Partisi)
Gülcan Gül – Noel Park -(Muhafazakar Parti)
Nevres Oya Kemal – Noel Park (Liberal Demokrat Parti)
Nilgün Canver – St Anns – (İşçi Partisi)
Mahir Gül – Seven Sisters - (Muhafazakar Parti)
Diren Yılmaz - White Hart Lane - (Muhafazakar Parti)
Makbule Güneş – (İşçi Partisi)
Melike Eğin - (Muhafazakar Parti)
Dilay Yılmaz - (Muhafazakar Parti)

Hackney Belediye Meclis Üyesi adayları
Feryal Demirci – Brownswood (İşçi Partisi)
Gülay İçöz – De Beauvoir – (İşçi Partisi)
Deniz Oğuzkanlı – Lea Bridge – (İşçi Partisi)
Mustafa Korel – Wick – (Liberal Demokrat Parti)
Yusuf Kılınç – New River – (İşçi Partisi)
Fadile Ünek - (Muhafazakar Parti)
Zeynep Karayılan - (Muhafazakar Parti)
Koray Doğan – (Liberal Demokrat Parti)

Islington Belediye Meclis Üyesi adayları
Sevim Yılmaz – Highbury West – (Liberal Demokrat Parti)
Dr Turhan Özen – Mildmay – (Liberal Demokrat Parti)

Waltham Forest Belediye Meclis Üyesi adayları
Gülsüm Aytaç – Forest – (Muhafazakar Parti)
Eren Aslan – Lea Bridge – (Liberal Demokrat Parti)
Ayhan Kızıl – Markhouse (Muhafazakar Parti)

Lewisham Belediye Meclis Üyesi adayları
Selim Mustafa – Downham – (Yeşil Parti)
Hatice Güneş – Crofton Park – (Yeşil Parti)
Shenaz Navaz – Bellingham – (Yeşil Parti)

Croydon Belediye Meclis Üyesi adayları
Mesut Parmak – (İşçi Partisi)
Şerife Düven – Woodside - (Muhafazakar Parti)

Barnet Belediye Meclis Üyesi adayları
Dilan Kurt – (Yeşil Parti)
Dilem Kurt – (Yeşil Parti)
Murat Gürses – (Yeşil Parti)

St Albans Belediye Meclis Üyesi adayı
Dursun Altun (Muhafazakar Parti)