Dünya İngiltere’yi karıştırdı!

İngiltere’yi karıştırdı!

14.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Trump İngiltere’de dev protestolarla karşılanırken, özellikle Başbakan May ve Brexit politikası  hakkında yaptığı yorumlar büyük tepki çekti.

İngiltere’yi karıştırdı

Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesinde yaptığı sert çıkışlarla gündeme gelen ABD Başkanı Donald Trump’ın İngiltere ziyareti de olaylı geçiyor. Trump 4 günlük ziyaret için önceki gün geldiği İngiltere’de protestolarla karşılanmıştı. Dün de başta Londra olmak üzere ülkenin pek çok kentinde yüz binlerce kişinin katıldığı Trump karşıtı gösteriler yapıldı. Özellikle Londra’nın merkezinde gerçekleştirilen protestolara katılım büyük olurken, eylemciler beklendiği üzere Trump’ın eleştirel bir balonunu Londra semalarında uçurdu. Gösterilerden uzak kalmak isteyen Trump ise, İngiltere içindeki seyahatlerinde askeri helikopter kullanıyor. Sadece Londra’daki protesto gösterisine 100 binden fazla kişinin katıldığı ifade ediliyor. Trump, çeşitli sivil toplum örgütlerinin düzenlediği gösterilerle protesto edilirken prostesto gösterisine katılanlar; “Trump burada istenmiyor”, “Trump evine dön” şeklinde sloganlar attılar. Bazı göstericiler ellerinde “Trump, burada istenmiyorsun”, “Trump buradan defol ve evine git” “Trump ile Muhafazakarlara karşı yürüyün” yazılı pankart ve dövizler taşıdılar. Trump’ın geçen yaz gerçekleşmesi öngörülen ziyareti, tepkiler üzerine belirsiz tarihe ertelenmişti. Ziyaretin iptali için 2 milyona yakın imzayla parlamentoya dilekçe sunulmuştu.

Haberin Devamı

Brexit eleştirisi

Dün bir çalışma yemeğinde bir araya gelen Trump ve Başbakan Theresa May bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının gündemi Trump’ın Theresa May ve İngiltere’nin Brexit poliitkası hakkında söylediği sözler oldu. Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May’e İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) müzakereleri konusunda verdiği tavsiyelerin dinlenmediğini söylemişti. İngiliz The Sun gazetesine konuşan Trump, May’in Brexit müzakerelerine ilişkin açıkladığı yeni yaklaşımı eleştirerek, “Eğer böyle bir anlaşmaya varırlarsa, bizim muhatabımız İngiltere değil, AB olacak. Bu da muhtemelen İngiltere’nin ABD ile yapabileceği herhangi bir ticaret anlaşmasını öldürecek. AB ile yeterince güçlük yaşıyoruz zaten” diye konuştu. “Ben müzakereyi çok daha farklı yapardım” ifadesini kullanan Trump, bunu May’e söylediğini kaydetti. Trump, “Ancak benimle aynı görüşte değil ve dinlemedi. Farklı bir yol izledi. Tam tersini yaptı. Olabilir. En iyi bildiği yoldan müzakere etmeli. Fakat şu an olup bitenler çok kötü” dedi. İngiltere kabinesinde Brexit stratejisine ilişkin bu hafta yaşanan istifaları takip ettiğini belirten Trump, “May’in izlediği yol referandumdan çıkan değil. Dolayısıyla pek çok insan bundan hoşlanmıyor” görüşünü dile getirdi. Buna karşın Trump, May ile birlikte düzenlediği basın toplantısında sözlerinin çarpıtıldığını ve İngiltere’yle bir ticaret anlaşması yapacaklarını dile getirdi. Trump, Sun gazetesine verdiği mülakatta kendisine atfen yayımlanan bazı sözler için “yalan haber” dedi ve May’in Brexit stratejisini eleştirmediğini söyledi. Trump, May’den özür dilemek istediğini ama onun “Boşver basın işte” dediğini belirtti. May’in bu yaklaşımı İngiliz basınının tepkisini çekti.

Haberin Devamı

İngiltere’yi karıştırdı

Donald Trump basın toplantısında CNN muhabirinin sorusunu kabul etmezken, ‘Yalan habercilerin sorularını yanıtlamadığı’ belirtti. CNN’in ziyaretle ilgili haberindeyse “Trump May’i eleştirdiği açıklamalarının bir gün sonrasında eleştirileri yaptığını reddetti” ifadeleri kullanıldı.

‘Boris harika başbakan olur’

Haberin Devamı

Açıklamalarıyla ilgili konuşan Trump, Başbakan May’in harika bir iş çıkardığını ve İngiltere’yle olan ilişkilerinin ‘çok özel’ olduğunu belirtti. İngiltere’nin Brexit konusunda atacağı her adımı kabul edeceklerini belirten Trump, “Yeter ki aramızda ticaret yapabilelim” dedi. Theresa May, ortak basın toplantısında özellikle İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ardından ABD ile çok kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması yapmak için çalışma konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Donald Trump ise AB’den çıkış sonrasında karşılıklı ticareti geliştirme niyetinden ötürü Başbakan May’e teşekkür etti.

Ziyaret öncesinde Dışişleri Bakanlığından istifa eden Boris Johnson ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Trump “Bence harika bir başbakan olurdu” ifadesini kullandı. Trump’ın bu sözleri İngiltere’de büyük tepkiye yol açtı. Trump basın toplantısında bu sözlerini doğruladı. Trump May ile görüşmesinin ardından Kraliçe Elizabeth ile Windsor’da görüştü.