Dünya İnsan cenininden kopyalamaya izin

İnsan cenininden kopyalamaya izin

31.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İnsan cenininden kopyalamaya izin

İnsan cenininden kopyalamaya izin


Londra Milliyet


       İngiliz bilim adamlarının, insan cenini kopyalama konusunda gereken resmi izni almak üzere oldukları, dünyada ilk kez resmen gerçekleşecek bu deney sonucunda, "organ ve doku imali"nin mümkün olacağı bildiriliyor.
       The Observer gazetesinin dünkü manşetinde yeralan habere göre, yıllardır çeşitli hayvanların koplanmasıyla açılan yolda bir gün varılacağına kesin gözüyle bakılan "kopya insan veya insan organı" yapma noktasına gelindiği kaydediliyor. İngiltere hükümetinin, sınırlı da olsa bilim kuruluşlarına bu konudaki olumlu yanıtını eylül ayında vermeye hazırlandığı, bu sayede doku nakli ve organ nakli için yıllarca bekleyen hastalara da gün ışığı doğduğu haber veriliyor.
       1996 yılında İskoçya'da bir laboratuarda üretilen Kopya Koyun Dolly ile başlayan tartışma sonucunda, İngiltere 2 yıl önce insan dokusu kopyalamaya yönelik faaliyetleri yasaklamıştı. Bilim ahlakı konusundaki tartışmaların yeni bir aşamaya geldiği belirtilirken, "Tanrıcılık oynama" suçlamalarının sürmesine rağmen hükümetin bilim adamlarına gereken izni belirli koşullar ile de olsa vereceği kaydediliyor. Bu sayede akciğer hastalıklarından, şekere, ilik nakline kadar tıpta çok önemli gelişmeler yaşanmasına da kesin gözüyle bakılıyor.